måndag 21 januari 2019

FILM/TV: Shooter season 2


Titel: Shooter season 2
Medverkande: Ryan Phillippe Josh Stewart Shantel VanSanten m.fl
Land: USA, 2018
Distribution: Warner Bros.

En briljant prickskytt med rysk brytning är ute efter Bob Lee Swaggers vänner och hans mål är att döda alla som sett hans ansikte när han var ute på lönnmördar-uppdrag i Afghanistan. Hela intrigen har något med droger att göra, ett helt berg av droger bränns av amerikanska soldater (Swaggers vänner) men det visar sig att drogerna tillhör en hemlig organisation, Atlas, som har kopplingar till CIA. Här någonstans börjar det bli som en Dan Brown roman, massor av konspirationer och hemliga sällskap där ingen visar sina ansikten (fast vi som TV-tittare får se dem).

Gång på gång introduceras nya gästartister och nya vänner till Swagger och gång på gång blir de dödade, när FBI agenten och hennes reporter hittar dem. Man tycker att de borde lägga av någon gång. Eller att Atlas skulle döda FBI agenten (som mest av allt bara fladdrar med näsborrarna) och reportern. Vore inte det mer tidsekonomiskt och effektivt? Jo, självklart, men då hade det inte blivit så många avsnitt och säsonger.

Mest långsökt av allt är att Swagger och två vänner (eller en vän och en fiende) tar sig in i ett drognäste i Mexico som är hårdbevakat och lyckas överleva. Vad har en serie som Shooter i Mexico att göra?

Hade tänkt ge Shooter plus i kanten för att muslimer inte är skurkar i handlingen, men mexikaner som skurkar och droglangare är snudd på lika stereotypt. Liksom iskalla "shooters" med rysk brytning.

Det bästa med serien är faktsiskt Fru Swagger som går hemma på gården med dottern och försöker överleva och komma över sitt PTSD med hjälp av skytteterapi och kyrkobesök om vartannat.
Fruar i TV-serier brukar ha "supporting roles" som det inte är så mycket bevänt med, tänk på Monica Baccarin i Homeland eller Malin Åkerlöv i Billions. Men här anstränger man sig att utveckla ett eget rollporträtt och hon har en egen storyarc, som både är trovärdigare och mer engagerande än den som hennes make är inblandad i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar