söndag 20 januari 2019

FILM: Den 12:e mannen - Iskall norsk thriller som tagit biopubliken med storm

Regi: Harald Zwart
Titel: Den 12:e mannen
Medverkande: I rollerna: Thomas Gullestad, Jonathan Rhys Meyers, Mads Sjøgren Pettersen, Marie Blokhus m.fl.
Land: Norge, 2018
Distribution: Studio S Entertainment

Tolv modiga män i den norska motståndsrörelsen har tränats upp i Storbritannien och väl hemma på norsk mark ska de iscensätta ett viktigt attentat mot de ockuperande nazisterna, men de blir förrådda och hela försöket misslyckas.

En av männen skjuts på fläcken, tio tillfångatas, torteras och avrättas. En av männen lyckas fly. Han är den tolfte mannen.

Jan Baalsrud (Thomas Gullestad) är skottskadad och utan en sko, men han lyckas simma iväg mot säkerheten, i saltvatten som är kallare än nollgradigt, över ett sund som ingen ens simmat över sommartid. Det är helt sanslöst!

Tyskarna tror att han har frusit ihjäl eller drunknat. Men ingen kropp hittas. Gespapochefen Kurt Stage (Jonathan Rhys Meyers) tror att det finns en möjlighet att Baalsrud har överlevt. Baalsrud lever tills det är bevisat att han är död ... Och jakten går vidare.

Den 12:e mannen är en extrem överlevnadsfilm där huvudpersonen simmar genom iskallt vatten, blir begravd i en lavin och gräver sig fram, ligger lågt i en liten stuga där han genomför en amputation för att inte dö av kallbrand, ligger halvt nerfrusen i en sovsäck under en klippa i över en vecka ... Och slutligen ligger han utsvulten och halvdöd en grotta vid svenska gränsen för att vänta på hjälp för att ta sig över gränsen. Hjälp kommer från oväntat håll, från samerna och en gigantiskt renhjord och en fin vit hjälteren som påminner om de vita springarna i gamla westerns. Klart att hjälten ska ha en vit springare, om än i renform!

Det positiva med filmen Den 12:e mannen är att den fokuserar inte bara på hjälten, utan på alla de som med fara för sitt eget liv hjälper honom att överleva och göra resan till Sverige och friheten. Det här är en kollektiv hjälteinsats och en kollektiv triumf.

Om filmen inte hade varit en sann historia, hade man knappt trott på att en människa kan överleva  så många motgångar och så extrema förhållanden. Men verkligheten överträffar dikten. Det här är en iskall thriller --- på så många sätt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar