onsdag 26 april 2017

FILM: Sing - Discogrisarna äger i charmfull musikalfilm för hela familjen

Discogrisarna äger i Sing!

Regi: Garth Jennings
Titel: Sing
Medverkande: Matthew McConaughey, Reese Witherspoon, Nick Kroll, Seth MacFarlane, Scarlett Johansson, Taron Egerton, John C. Reilly m.fl.
USA, 2016
Universal Sony Home Entertainment


Musikaler lever i högsta välmåga. Speciellt i den tecknade världen. Här är ett "La La Land" för alla barn och deras familjer att mysa med en regnig dag. Om och om igen! Det levereras en historia med mycket fart och fläng, ett igenkännbart "Idol" och "X-factor" upplägg som korsas med en "Shortcuts" liknande story, där vi hoppar mellan olika djur och deras öden och äventyr. Talangtävlingsupplägget kryddas med "The Muppet Show" - fast här är det inte en groda utan en koala som försöker hålla pli på alla djuren och leverera världens bästa show, när det ser som mörkast ut. Musiken är en blandning av "hits for kids", karaoke vänlig musik att nynna med i och gamla nostalgiska örhängen, med Sinatra i toppen. Alltså: något för varje generation.

Grisar älskar att dansa disco

Gangstergorillan som vill bryta med familjeföretaget gör "I'm Still Standing", den opålitliga smörsångarmusen bräker fram "My Way" och en discogris med tysk brytning rockar loss till "Venus".

Favoriter i filmen blir de båda grisarna - Gunther (Nick Kroll) som älskar disco och hemmafrun Rosita (Reese Witherspoon) som har en bra röst, men som, enligt koalan, är för tråkig att se på. Så han parar ihop de båda grisarna och succén är given. "Piggy power"! som Gunther säger.

Handlingen kretsar kring koalan Buster Moon (Matthew McConaughey), en överoptimistisk teaterdirektör som, när hans teater hotas av konkurs, anordnar en talangtävling.

Det klipps mellan olika djuröden, alla är de människotyper som är lätta att känna igen. I denna ensemble av djur finns det de som kämpar med både scenskräck och privata problem. Och så finns det en skum smörsångarmus som förföljs av björnligan. Och dessa gangsters är verkligen björnar!

Från minioner till sjungande djur

Bakom filmen står animationsbolaget Illumination Entertainment som gjort dundersuccé med "Dumma mej" och "Minioner" och "Husdjurens hemliga liv". Med filmen följer även trailern till "Dumma mej 3" och denna film verkar bli minst lika bra och rolig som de tidigare "minion"-filmerna.

Vanligtvis i tävlingsfilmer av det här laget är det viktigaste vem som vinner - vem kammar hem 100.000 dollar? - och det varierar vem man hejar på, för alla är ju så sympatiska, förutom smörsångarmusen alltså.

Men sedan visar det sig att det viktigaste är inte att vinna, utan att jobba tillsammans. Det finns egentligen inga pengar att vinna, och till syvende och sist spelar detta inte någon roll - eftersom de tävlande sjunger ändå, för sig själva, för att de tycker om det, inte för att vinna eller för att tjäna något på det.

Och så ska teatern räddas från undergång - eller i alla fall få uppleva en sista stor happening innan den rivs.


En show för att rädda dagen!

”Let’s put on a show!” har fungerat som berättartekniskt grepp sedan 1930-talet - då uttalades de magiska orden av Judy Garland och Mickey Rooney. Showen ska helst sättas upp för något behjärtansvärt ändamål. Det spelar ingen roll om målet är att rädda ett barnhem eller en teater - greppet fungerar.

65 låtar serveras under filmens gång (vissa mer snuttifierade än andra).  Sinatra, Beatles, Elton John, John Legend, Lady Gaga blixtrar förbi i rasande fart. Sångerna framförs av samma skådespelare som ger djuren sina talröster. Reese Witherspoon som hemmafrugrisen är extra bra - men hon sjöng fint som June Carter i filmen om Johnny Cash också. Scarlett Johansson ger röst till ett piggsvin, Seth MacFarlane till smörsångarmusen och Taron Egerton till gorillan - och alla gorillorna i originalversionen pratar cockneydialekt, vilket gör att de låter extra roliga. Tori Kelly gör rösten till den blyga elefanten Meena och briljerar med Stevie Wonders 70-tals hits. I den svenskspråkiga versionen framförs sångerna i original medan dialogen är dubbad. Och plötsligt är det hesa, sjungande piggsvinet inte hest längre, när hon pratar. 

Älskade gulle-grisar!

Originalversionen rekommenderas, med sin lek med olika dialekter och nationaliteter. Från cockney-gorillorna till en supersöt "kawaii" japansk tjejgrupp som verkligen är ”lost in translation” är det här smart, träffande och skojigt!

Och så grisarna, de älskade grisarna ... De kommer att hota minionerna som barnens favoriter. Alla djuren är roliga - men vissa av djuren är mycket roligare än andra. Eller som George Orwell sa i "Animal Farm": Some animals are more equal than others.

Gunther och Rosita visar i "Sing" varför grisarna äger. Piggy-Power!


Läs om fler äventyr i djurfablernas värld, den Oscarsbelönade "Zootropolis":Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar