torsdag 27 april 2017

FILM: Allied - Ny Casablanca film med Brad Pitt som Bogart

Ingrid Bergmans hatt från filmen Casablanca gör comeback i Casablanca i filmen Allied.

Regi: Robert Zemeckis
Manus: Steven Knight
Medverkande: Brad Pitt, Marion Cotillard, Jared Harris, Simon McBurney, Lizzy Caplan m.fl.
USA, 2016
Fox-Paramount

Tillbaka till framtiden - eller snarare: tillbaka till Casablanca. Allied kan ses som en solklar homage till den bästa kärleksfilmen någonsin (enligt återkommande framröstade listor), utspelar sig inledningsvis på samma plats och den kvinnliga huvudrollsinnehavaren verkar ha fått tag på samma hatt som Ingrid Bergman hade i originalfilmen. Brad Pitt ser ur som en klassisk Hollywoodhjälte, men även som huvudpersonen i Laurence of Arabia, när han landar i öknen i det franska Marocko. Tiden är 1942 - samma år som i klassikern Casablanca. Snygg flygare från Canada möter vacker femme fatale från Frankrike - han blir störtförälskad, men kan han lita på henne? Eller är hon en spion för tyskarna?


Efter en tredjedel av filmen byter filmen både utseende och plats - flygaren och hans femme fatale leker tomtebolycka i London - visst faller bomberna, men alla festar som om det inte finns någon morgondag och huvudpersonerna har ett ovanligt stort och tjusigt hus för att vara i de fattiga delarna av London (faktiskt för att vara i någon del av London över huvud taget). Men man måste väl ha plats att få in filmteamet. Nu blir intrigen till Mr. and Mrs. Smith (fast med ombytta roller) och mannen vägrar att tro att hans fru är en tysk spion - att hon varit det hela tiden. Han ska minsann bevisa att hon är oskyldig! Men tänk om han istället råkar bevisa att hon är skyldig? Eller är alltsammans bara ett test för att se om han är redo för en befordran?

Inledningen av Allied är otroligt tjusig, som om alla har shoppat i en vintagebutik där allt är ursnyggt och av bästa kvalitet. Kemin mellan Brad Pitt och Marion Cotillard - det slår gnistor om den. Det finns en viss ironi i att de båda agenterna (eller dubbelagenterna?) ska låtsas vara gifta och förälskade, samtidigt som de verkligen är förälskade och inför varandra arbetar hårt för att låtsas vara inte förälskade. Dessutom har han antagit en falsk identitet för uppdraget, medan hon lever med falsk identitet - vi bevittnar alltså att två människor som inte finns träffas. Och tycke uppstår. Men vilka är det egentligen som blir förälskade, de fiktiva personerna de ska föreställa, eller de verkliga personerna? Om de nu finns några verkliga personer, de båda agenterna är så vana vid att föreställa sig att äktheten är begravd långt under ytan.

Det är ett snyggt manus, baserat på en verklig historia, som Steven Knight hörde när han var i 20-års åldern.
Robert Zemeckis gör som vanligt en grymt tjusig film, som även denna gång, precis som i historien om lindansaren i The Walk, är kryddad med en stor portion nostalgi.Fler sevärda filmer i regi av Robert Zemeckis:


Tillbaka till framtiden
- Michael J Fox reser i en tidsmaskin som ser ut som en vintagebil

Forrest Gump - Tom Hanks Oscarsbelönades för huvudrollen i denna film

The Walk - sann historia där Joseph Gordon-Levitt spelar fransmannen Philippe Petit som gick balansgång mellan World Trade Centers torn.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.