lördag 1 april 2017

FILM: Fantastiska vidunder - En ny sagoserie från JK Rowling får sin börjanMed ”Fantastiska vidunder och var man hittar dem” tar J K Rowling än en gång med oss in i Harry Potter-världen. Den nya filmen utspelas i New York i mitten av 1920-talet och är den första av fem filmer.


– Nästa del utspelas några år senare i Paris. Och hela berättelsen kommer att avslutas 1945, efter andra världskriget, säger regissören David Yates.

Han regisserade de fyra sista Harry Potter-filmerna, och när författaren J K Rowling sade att hon hade en idé om hur man skulle kunna berätta mer om trollkarlarnas värld nappade han direkt.


I filmen får biobesökarna följa magizoologen och före detta Hogwartseleven Newt Scamander, som kommer till New York 1926 med en väska full av magiska varelser. Några av dem rymmer och Scamander jagar dem, samtidigt som något ondskefullt hotar befolkningen i staden.

– Jag hade sökt och fått nobben för rollen som Tom Riddle i en Potterfilm, så jag trodde det var kört för mig att komma in i den här världen. Jag blev väldigt överraskad när de hörde av sig till mig, säger Eddie Redmayne (mest känd för sina roller i ”The theory of everything” och ”The Danish girl”).

– Newt är en spännande person att spela. Han är inte speciellt social i sin kontakt med människor, men när det gäller alla dessa små och stora odjur som han möter så är han mycket säker.

Hittills är det bara Rowling som vet vart berättelsen kommer att ta vägen, även om David Yates, som gärna vill regissera alla filmerna i serien, säger att han har ”en vag idé” om vad som ska hända.

Redmayne är kontrakterad för minst två filmer till.

– Men det jag tyckte om med det här manuset var att det är en avslutad berättelse. Den kändes komplett, den kändes inte som en pilot inför en massa kommande avsnitt.

– Och det är ju självfallet så, att det krävs att publiken tycker om den här filmen för att vi ska få möjlighet att göra en del till. Så är det ju.

Båda är fulla av beundran inför Rowling och hennes fantasi och hennes författarskap.

– Hon är oerhört passionerad när det gäller den här trollkarlsvärlden. Hon är verkligen en av vår tids stora berättare.

J K Rowling jobbar nu med manuset till film nummer två. Den kommer till största delen att utspelas i Paris och innefattar bland annat en ung Albus Dumbledore. Nu letar man efter en skådespelare som ser ut som en ung Michael Gambon (som spelade honom i merparten av Potterfilmerna). Vem skulle Redmayne kunna tänka sig i rollen? Han funderar lite och svarar sedan med ett skratt:

– Det säger jag inte.


Fakta ”Fantastiska vidunder och var man hittar dem”: Bygger på en bok med samma titel av JK Rowling som gavs ut 2001. I boken beskrivs de magiska vidunder som figurerar i Harry Potter-böckerna. Bokens "författare" sägs vara en viss Newt Scamander.
2013 avslöjade Warner Brothers planerna på en filmserie baserad på boken, med manus av JK Rowling.
Den första filmen regisseras av David Yates och i rollerna märks bland andra Eddie Redmayne, Ezra Miller, Katherine Waterston, Colin Farrell, Samantha Morton och Ron Perlman.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.