torsdag 19 februari 2015

FILM: Hallonbåtsflyktingen - årets bästa svenska komedi

En komedi med skarp satirisk udd.

Det sägs att helvetet är en plats där fransmännen står för ordningen, engelsmännen för matlagningen och svenskarna för humor & underhållning.

Men är underhållningen så bra som i Hallonbåtsflyktingen så ... Hugg in på en yorkshire pie, utan att så i kö först och bara njut!

Hallonbåtsflyktingen är en film som är baserad på boken med samma namn och den driver hejvilt både med Sverige och Finland och svenskar och finländare.
     
Detta är en absurd, tragikomisk film med en utmärkt Jonas Karlsson som "transnationell" man - alltså en svensk man som sitter fast i en finsk mans kropp.

Mikko Virtanen är född finsk. Föräldrarna är väl snälla men "de är ju inte svenskar". Hela Mikkos väsen vibrerar av djupaste "finnofobi". Hans fosterland är tyst, kargt och eländigt. ABBA, folkhemmet, kungen och Silvia ska det vara. Och hallonbåtar.

Mikko beslutar sig för att hoppa från Finlandsfärjan, iklädd en svensk tre kronor tröja och med socialdemokratins historia i ryggsäcken. Då måste han ju få bli begraven i Sverige åtminstone!

Där ute vid relingen träffar han en precis lika olycklig svensk man, som erbjuder honom sitt pass och sin identitet mot att han hjälper honom att försvinna.

Mikko gör sin entré Stockholm som den rikssvenske psykologen Mikael Andersson.

Han får en mamma och en syster på köpet  (spelade av Suzanne Reuter och Josephine Bornebusch). Han träffar en svensk tjej (Frida Hallgren), och hinner knappt kyssa henne framför slottet i Gamla stan innan de båda bosätter sig i något som ser ut som en scen från succéserien Svensson Svensson.
Kollektivt grillande på gräsplanen, gemensamma fotbollsmatcher och ett hus fullt av IKEA möbler. Men i källaren finns en illvillig bastu ... som en symbolför det undertryckta undermedvetna, eller bara för att jävlas med Mikko i största allmänhet?!

Och den där  finske grannen verkar farlig. Han spanar ju in Frida ... Och är inte låtsassystern intressantare än flickvännen?

Hallonbåtsflyktingen är baserad på Miika Nousiainens roman från 2007 och är en berättelse om geografisk transvestism.

Det delen är satiriskt rolig.

Sedan finns också en påklistrad romantisk komedi med. Inte lika rolig som samhällssatiren, men så småningom väljer Mikko rätt tjej - i Finland! - och allt kan avslutas.

 Jonas Karlssons tolkning av den frustrerade Mikko är briljant och har perfekt tragikomisk tajming.
Bara stora skådespelare kan spela komedi så bra.

Komedi och musikal är för övrigt det svåraste som finns, enligt "Marcello" en av Fellinis favoritskådespelare. Det är tragedi som är det enkla.

Jonas Karlsson gör helt klart en av det svenska filmårets mest originella rollgestaltningar.

Regi: Leif Lindblom
Titel: Hallonbåtsflyktingen
Medverkande: Jonas Karlsson, Josephine Bornebusch, Frida Hallgren, Suzanne Reuterm.fl.
Sverige, 2014.
Nordisk Film

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.