fredag 20 februari 2015

FILM: Fury - en klaustrofobisk krigsfilm

Brad Pitt är tillbaka i Andra Världskriget.


"Andra världsskriget inträffade ungefär tjugo år efter första världskriget. Och vi pratade aldrig om första världskriget. Vi sket fullständigt i första världskriget. Och här är vi nu, och pratar om andra världskriget, och folk är fortfarande intresserade!"

Ungefär så uttrycker sig en av de överlevande som kört amerikanska tanks under andra världskriget. Han och hans "bröder" är fortfarande otroligt tajta, fast de nu är ungefär 90+.

"Men det finns bara fyra av oss kvar nu."

Fyra av fem är bra. Tuffa gamla gubbar som ger råd till Brad Pitt och co, hur de ska agera i en amerikansk tanks.

Den yngste killen i teamet, Norman, spelas av Logan Lerman. Det är genom hans ögon vi får se ett ofta oförklarligt grymt krig. Norman har varit med i kriget som skrivbordsnisse. Han hade inte tänkt sig strida i en tanks.

Tyska tanks var erkänt överlägsna. Svåra att oskadliggöra och helt omöjliga att oskadliggöra framifrån.

Regissören och manusförfattaren David Ayer har lagt mycket krut på att få de tidstypiska detaljerna på plats, som att använda originaltanks från andra världskriget.

Vi är vana vid stora vidder och landstigningar på stränder i otaliga filmer --- den här filmen är snarast klaustrofobisk till sin känsla där fem män ska leva tätt tillsammans i en tanks.

Det finns också starka skildringar av tyskar som vägrar låta sina barn strida för nazisterna - de hängs i närmsta lyktstolpe med tavlor som varning till andra. "Jag ville inte låta mina barn strida för Tyskland. Jag är feg. Jag är opatriotisk. Jag fick vad jag förtjänade." Ungefär.

Amerikanerna trivs extra bra då de får rädda barn från att vara soldater, frita en by och ge Waffen-SS på nöten.

Det finns givetvis saker som man kan invända mot filmen, som att vissa scener känns typiskt "film". Fem amerikaner kan meja ner flera hundra tyskar. Brad Pitt som har en fin scen med en vit häst (hur är den så ren i den allmänna sörjan, och borde den inte springa sin väg när Brad attackerar och knivhugger hästens ryttare?)

Men på det hela taget höjer sig Fury över mängden av andra världskriget filmer.

Som veteranerna i extramaterialet konstaterar: folk är fortfarande intresserade!

Regi: David Ayer
Titel: Fury
Medverkande: Brad Pitt, Shia LaBeouf, Logan Lerman, Michael Peña, Jon Bernthal, Xavier Samuel,
Jason Isaacs, Anamaria Marinca, Alicia von Rittberg m.fl.
USA, 2014
Universal Sony Pictures Home Entertainment


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.