tisdag 23 december 2014

Exodus


”Exodus”

Exodus är det brittiska namnet på det vi kallar Andra Moseboken i Bibeln och som handlar om hur israeliterna efter 430 års slaveri i Egypten under Moses ledning tågar genom det delade Röda havet och genom öknen i 40 år på väg till Kanaan.
Källa: Nationalencyklopedin.
När det var klart att Christian Bale skulle spela Moses i "Exodus" letade han upp Monty Python-klassikern "Life of Brian".
När det var klart att Christian Bale skulle spela Moses i "Exodus" letade han upp Monty Python-klassikern "Life of Brian".
– Varför? Dels för att det är en bra film, förstås. Men också för att se hur den var gjord, så att vi inte skulle riskera att göra en komedi, säger han och gapskrattar.
Det är lätt att göra fel när man ska göra en film i den alldeles speciella genren bibliska epos.
- Och efter "Life of Brian" tittade jag på Mel Brooks "Det våras för världshistorien". Det gällde att få den humorn ur kroppen. Även om det gällde att också ha roligt under inspelningen av en film som var så tung som den vi gjorde.
Christian Bale gör huvudrollen i Ridley Scotts "Exodus", en mångmiljonproduktion om Moses och judarnas uttåg ur Egypten. Filmen får premiär på juldagen. Det är en berättelse som de flesta av oss känner till sedan religionsundervisningen i skolan eller konfirmationen och som tidigare skildrats i bland annat "De tio budorden" med Charlton Heston som Moses.
Men det finns inte många likheter mellan Hestons tvärsäkre gestalt och den osäkre, stundtals tvivlande, Moses som Christian Bale spelar.
– Det gör honom till en mycket intressantare person. Han har många tvivel, han vet inte i början vad det är han vill eller vad det är som händer runt honom, säger Christian Bale.
– Charlton Hestons Moses var en hjälte, om än med mycket som tyngde honom. Men det var en film som hade en positiv ton och jag ville att vår film mer skulle handla om någon som tvingade sig framåt eftersom omständigheterna krävde det.
Förra året kunde vi se Christian Bale i David O Russells hyllade "American hustle". För den rollen rakade Bale huvudet och gick upp i vikt.
Att radikalt ändra sin kroppsform är något han gjort tidigare. Inför inspelningen av "The machinist" gick han ner så mycket att han såg ut som ett levande skelett.
– När jag skulle träffa Ridley Scott för att prata om "Exodus" kom jag direkt från "American hustle" och var skallig och fet. Jag såg paniken i Ridleys ögon. Men det löste sig snabbt.

TT

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.