tisdag 16 december 2014

Draktränaren fyller 10 år --- Mindre träning, mer action


Dragon fyller tio år i årDragon fyller tio år i årCressida Cowells klassiska barnbok How to Train Your Dragon fyller tio år i år, och det har blivit många uppföljande böcker sedan dess. How to Train Your Dragon blev en fullträff som Dreamworks långfilm --- den nördige lill-killen Hiccup som inte är tillräckligt tuff för pappa hövdingen (och inte är tillräckligt tuff för att slåss mot drakar) lyckas istället tämja en drake. Eller snarare: de blir bästa vänner. Pojken saknar ett ben, draken saknar en del av sin vinge, men med gemensamma ansträngningar blir de nattens tuffaste par. Och den nördige lill-killen lyckas även övertyga de andra i byn att det är bättre att tämja drakar och ha dem som husdjur (och rida på dem!) än att förfölja dem och döda dem.
Sedan dess har How to Train Your Dragon fått en långfilmsuppföljare och den har blivit en omtyckt serie på Cartoon Network. Resultatet är som en rad mini-noveller om livet som viking och draktränare på Berk. För Hiccup och hans drake Toothless (en Night Fury) och hans vänner på draktränarakademin finns det alltid nya utmaningar att tampas med.

Dragons - Defenders of Berk finns alla huvudpersonerna kvar från långfilmen och de tränar fortfarande med sina drakar. Alla har sin favoritdrake. Alla har blivit lite äldre. Hiccup är inte en nördig lill-kille längre, han har blivit ledaren för alla tonåringarna som tränar med sina drakar: den snygga,orädda, blonda tjejen Astrid, den tuffe, högljudde killen Snotlout, den tjocke bokmals-killen Fishlegs och tvillingarna Ruffnut och Tuffnut som jämt bråkar med varandra.

Det som har förändrats mot avstampet i How to Train Your Dragon är att alla drakar inte går att träna. Alla drakar är inte goda.

Ungdomarnas egna drakar som de själva tämjt är "de snälla drakarna". Andra drakar är hot mot Berk, värda att slåss mot eller att fördriva från ön. Fiender till Berk använder drakar som vapen. Ett hot som måste elimineras. Man gör inte som i originalboken/originalfilmen och blir kompis med drakarna och tämjer dem. Till och med när de är på en ö för att träna är drakarna hot --- utom deras egna drakar då.

När en ny draksort introduceras i serien diskuteras det om det ska vara en drake som de ska tämja eller en drake de ska slåss mot. Vanligtvis, för dramaturgins skull, väljer de en drake de ska slåss mot. I Dragons - Defenders of Berk är den nya draken en Screaming Death, en utveckling på Whispering Death, en stor, vit drake som kan utstöta ett ljud som desorienterar alla andra drakar och som dessutom kan ge eld på samma sätt som det brittiska flygvapnet under andra världskriget. Screaming Death är en krigsmaskin. Den kommer tillbaka som hot flera gånger om.

 Vem vill inte ha en egen drake Vem vill inte ha en egen drakeMen det finns även andra hot: yttre hot från andra vikingar som vill invadera Berk, yttre hot från de som vill förfölja drakar och döda Hiccups sällsynta svarta drake Toothless. Och så finns det inre hot: som hotet om splittring i gruppen. Vem är den bästa draktränaren? Tävling är inte alltid av godo. Det är bättre att samarbeta. Gruppen håller också på att falla samman när den tjocke lille killen på den tjocka lilla draken aldrig hinner med de andra och han lämnas kvar för att de andra ska kunna göra sina uppdrag snabbare. I sista minuten förstår de att alla i ett team behövs. Alla är bra på något.

Animationen är bra, som en blandning av vikingatid och en fantasivärld, snygg natur och övernaturliga drakar. Många avsnitt har bra sensmoral för sin publik --- som att alla är bra på något, att inte döma på förhand, vikten att hålla ihop som en grupp och att inte ställa för höga krav på sin drake. Substantivet drake kan ju bytas ut mot något annat i verkliga världen. Alla mår gott av en paus då och då.
Ett stort plus i How to train your dragon är att allt fokus inte läggs på far och son relationen --- Hiccups mamma är en av de coolaste karaktärerna som skapats, som en kombination av frihetskämpe och Dian Fossey. Ingen ska utrota hennes älskade drakar!
Sådan mor, sådan son. Här är det inte hunden, utan draken, som är människans bäste vän.

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.