onsdag 31 juli 2013

Alla barn har rätt till en meningsfull fritid!

Alla barn har rätt till en meningsfull fritid!
 
   
Alla Barn har rätt till en Meningsfull FritidAlla Barn har rätt till en Meningsfull FritidUnder sommaren fick man gång på gång höra att man skulle skicka pengar till Kronprinsessan Victorias Fond, gång på gång fick man höra att Alla barn har rätt till en meningsfull fritid, gång på gång gick trailern där Kronprinsessan Victoria och Peter Forsberg spelade rullstolsbandy.

På Kronprinsessan Victorias födelsedag den 14 juli gick trailern tätare än vanligt. Ett barn med ADHD var med på scenen när Victoria firades och berättade om sin simskola och sin simlärare - varje barn får var sin lärare. Mark Levengood berättade om det goda arbetet där föräldrar blir avlastade och får någon annan att ta hand om sina barn. Om glada barn som får åka på ridläger, simläger eller annat läger och njuta av sitt sommarlov.
Visst kan man skriva under på att alla barn har rätt till en meningsfull fritid - speciellt när det är sommarlov, sommarlovet är ju fullt av fritid, skolan är stängd och tyvärr är en hel del annat också stängt “för det är ju sommarlov”.
Visst är det trevligt att barn med funktionshinder får egna vuxna som tar hand om dem så de får en paus från sina föräldrar (och vice versa) får åka på läger , lära sig simma, rida och ha kul.
Men. Det finns massor av barn som inte har någon meningsfull fritid, sommarlovet är evighetslångt, allting är stängt, allting kostar pengar, föräldrarna jobbar jämt … För många singelföräldrar är sommarlovet ett litet helvete, för det är både långt och dyrt, det förutsätter både att man har tid och pengar. Inte kommer någon här och erbjuder gratis simlärare eller privat lägerperson som tar iväg barnet på äventyr, ”no expenses spared”.
Ibland blir man förbluffad av de svar man får, som när man berömmer någon för att ta med sig sitt syskon med funktionshinder och så får man svaret “men jag får ju betalt för det”. Någon slags lön, inträden, resor betalda. Skulle det äldre syskonet inte tagit ut lilla syskonet utan att få betalt för det? I de flesta fall är det så att det är föräldern som får ge det äldre syskonet pengar för att klara både sig och det lilla syskonet. Och pengarna räcker inte långt. Inträden till allt går upp, resekostnader går upp - men inte inkomsterna.
Visst har alla barn rätt till en meningsfull fritid. Inte bara de med funktionshinder. Visst är det jobbigt både att ha ett funktionshinder och att vara förälder till barn med funktionshinder men i dagens läge är det också jobbigt att vara singelföräldrar och att vara barn till ensamstående föräldrar. Sommarlovet kräver alltid mer tid och mer pengar än vad som finns. På många sätt är barn till fattiga ensamstående föräldrar mer utsatta när det gäller jakten på meningsfull fritid än ett barn med funktionshinder som har två föräldrar med bra eller i alla fall medelbra inkomst.
Terminerna är illa nog och loven är ännu värre.
Var ska barnen gå när skolan är stängd och mycket annat också är stängt och det som är öppet är knappast gratis?
Sommarlovet verkar då evighetslångt och det är en lättnad (fast ingen erkänner det för det är inte PK) när skolan börjar igen.
Och då kommer första uppgiften på första lektionen på första skoldagen:
Skriv om vad du gjorde på ditt sommarlov.
Alternativt: berätta för hela klassen vad du gjorde på ditt sommarlov.
Så är tävlingen igång: Vem gjorde mest under sommaren, vem hade de häftigaste resorna och de mest exotiska upplevelserna?
Alla barn har rätt till en meningsfull fritid. Funktionshinder kan se ut och kännas på mer än ett sätt.
Vem hade mest meningsfull fritid under sommaren?
Sen är det höstlov. Och hela karusellen börjar om igen.

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.