onsdag 22 juni 2022

THE LOST DAUGHTER – snygga symboltyngda skådespelarprestationer och intriger tunnare än apelsinskalRegi: Maggie Gyllenhaal
Skådespelare: Olivia Colman, Jessie Buckley, Dakota Johnson, Ed Harris, Peter Saarsgaard
Land: USA, Storbritannien, Israel, Grekland
År: 2021
Genre: Drama
Längd: 121 minuter
Format: DVD
Distributör: SF Studios
Betyg: 4

Olivia Colman är Drottningen. Så är det bara. Kanske Jessie Buckley då är Prinsessan? Hon spelar nämligen Colmans karaktär som ung i denna adaptation av en Elena Ferrante roman.

Det är dock inte en av de kända bästsäljarna i Neapelkvartetten som har filmatiserats. Synd. Då hade det blivit röj. Jämförelsevis så händer det inte mycket i The Lost Daughter. Även romanen Bekännelser (av Domenico Starnone, som tippas vara mannen bakom pseudonymen Elena Ferrante) är smockfull med intriger. Här är det mest snygga symboliska bilder, som den där apelsinen som ska skalas i ett stycke, och snygga symboltyngda skådespelarprestationer. Då gör det inte så mycket att intrigerna är tunnare än apelsinskal som ska skivas för marmeladburken.

Det finns ingen anledning till varför…

För det finns ingen orsak till varför Leda (Olivia Colmans karaktär) beblandar sig med de jobbiga grekiskättade jänkarna som kommer till den grekiska paradisön. Mamma Mia! Leda borde springa en mil, innan alla börjar sjunga Dancing Queen och hoppa runt tillsammans!

Det finns ingen mening med varför Leda ska hjälpa en ung mamma att ha en utomäktenskaplig affär. Det finns ingen anledning till att den unga mamman ska kräva att få ha Ledas lägenhet till sitt semesterpökande – finns det inte gott om andra platser på en turistö? Typ, hyr ett eget motellrum! Och det finns absolut ingen anledning till varför Leda ska vilja ha en maläten gammal docka som säkerligen skulle behöva handspritas många gånger om. Dockan tillhör en liten unge … som heter Elena. Också det symboliskt så det förslår

Vem är Elena Ferrante?

Alla i filmen är ju egentligen Elenas dockor som hon leker med som hon vill … Vem nu Elena Ferrante är. Just nu leder Domenico Starnones fru den heta tipslistan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.