onsdag 29 juni 2022

DAVID SUNDIN : BÄST I TEST 2 – popularitet med mestadels analoga metoder i en digital tidFörlag: Forum Förlag
Serie: Bäst i test (del 2)
Genre: Inomhus-och-utomhuslekar
Antal sidor: 288
Format: Kartonnage
Utgivningsdatum: 2022-06-03

Edinburgh Fringe är världens största festival för konstnärliga utövare. Över en tredjedel av programmet föräras kategorin komedi – och här föddes Bäst i test. Vad är det man säger – amatörer lånar, genier stjäl? David Sundin och hans bror hittade definitivt rätt idé att sno, förädla och försvenska. Och “förboka”. Boken Bäst i test blev 2021 års mest sålda fackbok i Sverige. Ska Bäst i test 2 – 200 ½ nya tester för hemmabruk – kunna slå sin föregångares rekord och bli “bäst i test” av alla bäst i test böckerna?

Uppföljaren är faktiskt bättre – och det är lika bra att du lägger vantarna på två exemplar på en gång, för de behövs när du ska utföra testerna. (Ja, det räcker inte med ett exemplar.) Köp också två kortlekar när du ändå är i bokhandeln – en kortlek kommer inte att räcka.

Pigga upp sommarfesten med något annat än kubb …

Upplägget i boken känns inledningsvis igen från det populära Kristallenvinnande SVT-programmet Bäst i test. Här har vi knasiga tester, en panel som individuellt utför dem, eller olika lag som utför testerna och tävlar mot varandra.

Visst kan man pigga upp olika sommarfester med lite nya lekar, som att alla ska leta spelkort och undvika knektarna, istället för att bara kasta bocciaklot och spela kubb som vanligt. Och det gamla bocciaspelet blir rejält uppiggat av att spelas med rotfrukter. (Har du inte tillräckligt med rotfrukter hemma, går det lika bra med selleri – se där en homage till Werner & Werner!)

Trevliga test som tar tre år … eller mer

Men sedan kommer det fina i kråksången. Ett kapitel om familjetester som absolut inte har något med SVT-formatet att göra, utan som går ut på att ha kul med sina närstående så länge och så mycket som möjligt. Och det går inte direkt ut på att vinna, för vi vinner alla om vi lyckas genomföra testet och kan bocka av det i boken.

Som när vi handlar konstiga ingredienser tillsammans (enligt bokens regler) och gör en god (eller åtminstone ätlig) söndagsmiddag tillsammans (så gott det nu går …)

Som när vi följer en ny sport tillsammans.

Som när vi att instiftar en ny högtid som ska firas i minst tre år för att vi ska bli godkända på testet … (av förklarliga skäl finns inga tester med i SVT som tar tre år att genomföra).

Som när vi tar oss an en variant på den gamla goda leken “I spy with my little eye …” som kan förgylla vilken semesterresa som helst (alternativt göra den mer frustrerande, om man inte hittar vad man spanar efter …)

Perfekt för en regnig, solig dag …

Slutligen finns även dueller och solotester med i boken. Perfekta för en regnig dag (inomhustesterna) eller en solig dag (utomhustesterna). Ett solotest kan också pigga upp vilken sjukdag som helst, för inte behöver man vara många för att ha testkul …

Analoga aktiviteter i en digital tid

Bäst i test utmärker sig genom att ha uppnått popularitet med gammaldags och mestadels analoga aktiviteter i en digital tid. Detta är “old school fun”. Men givetvis kan man dela med sig av sina tester och sina resultat genom sociala medier. Och ett nätverk av solotester kan komma att slå rekord som den största Bäst i test panelen någonsin …

Vad kan gå fel?

Boken inleds av ett briljant förord av Babben Larsson och avslutas med David Sundins personliga minnen från sex säsonger av Bäst i test och ett “vad minns du quiz” – och ja, det blir en säsong sju med fler utlovat minnesvärda test.

Vad kan gå fel? Förhoppningsvis mycket! För det är då det blir allra roligast… 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.