söndag 26 juni 2022

LIN HALLBERG : ÄLSKADE SIGGE – fint och finkänsligt skildrad coming of age-story

 


Förlag: Bonnier Carlsen
Serie: Sigge (del 20)
Illustrationer: Margareta Nordqvist
Genre: Sällskapsdjur, Barn
Läsålder: 6-9 år
Antal sidor: 160
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2022-05-02

Från Alla älskar Sigge till Älskade Sigge. Tjugo böcker med Sveriges mest berömda Shetlandsponny. Älskade Sigge kan ses som ett bokslut för hela serien, med minnesblickar tillbaka till den gång då Elina fick se Sigge för första gången och drabbades av kärlek vid första ögonkastet.

Men boken är också ett fullödigt äventyr i sig själv, med både långritt på hemmaplan och en internationell Shetlandsponnytävling i Danmark. Hur ska Elina och de andra från Brobystallet hävda sig i den internationella konkurrensen? Att göra bra ifrån sig är så klart roligt för egen del – man kan få en fin rosett att ta med sig hem — men det gäller också prestige för hela Brobystallet.

Stallets status står på spel

Tjejerna inser att om de är duktiga så kommer folk över hela världen att förstå vilken duktig och bra lärare som Ingela är. Att göra bra ifrån sig är viktigt för hela stallets status. Och plötsligt vänder sig alla tjejerna mot Elina och hävdar att det är upp till henne att rädda deras ära, att se till att Ingela får utdelning för allt jobb hon lagt ner på dem … För Elina har ju Sigge. Hästen som alla älskar, stallets duktigaste och mest älskade häst. Det sista Elina får höra innan hon ska in på planen och rida dressyr är kommentarer från de egna leden om att ”Nu måste du visa att du var värd att få Sigge!”.

Kohandel och rackarspel i ponnykulisserna

Med sådana vänner – behöver man fiender? Som den nederländska delegationen som hurrar och tjoar extra högt för att Sigge ska hoppa till och tappa fokus?

Dessutom klarar en av Brobyhästarna inte av att prestera och då vill Sara Li ha Elinas Sigge istället för att hoppa — och Elina får inte hoppa på hela helgen i Danmark, hon får bara rida dressyr. Hoppning är ju det som är roligast!

Morötter istället för rosor?

Det är smockfullt med intriger i hela Älskade Sigge. Avundsjukan från de andra tjejerna hade räckt till en hel säsong av The Bachelor (med Sigge i huvudrollen som The Bachelor – ponnyn kanske vill dela ut morötter istället för rosor?) och det förekommer så många små tjuvnyp, nålstick, hugg i ryggen och passiv-aggressiva kommentarer. Författaren har verkligen inte underskattat hur elaka och avundsjuka små människor är, eller kan vara, speciellt om de vill ha något.

Alla typer känns igen

Lin Hallberg har själv varit ridlärare i många år, Ingela är hennes alter ego i böckerna, och alla hästarna finns eller har funnits, på riktigt. Man känner verkligen igen de olika hästtyperna, från ponnyn som gärna bits till ponnyn som helst står och gäspar och inte förstår varför det ska finnas andra gångarter än maklig skritt … och så drömponnyn som alla vill ha.

Söt som en sockerbit

Sigge är söt som en sockerbit, vackrast, vitast och bäst på både hoppning och dressyr – jämfört med de andra hästarna. Eller är det Elina som är duktigast? För Sigge har faktiskt också många egenheter och är inte enbart den drömponny som alla ser. Föl som föds på Dartmoorheden i England och börjar livet med att växa upp i vilt tillstånd blir faktiskt aldrig helt tama – det har Lin Hallberg full koll på.

Sorgen kan överskugga framgångarna

I bakgrunden finns en sorg, som kan överskugga alla eventuella framgångar i Danmark – det är att Elina inser att detta är den sista stora tävlingen med Sigge. Nästa gång kommer hon att vara för stor för att rida shettisar. Men ingenting kan överskugga det faktum att Sigge var hennes första stora kärlek – och den första kärleken kan ingen ta ifrån en.

Det här är en extremt fint och finkänsligt skildrad coming of age-story – och man känner verkligen igen alla personlighetstyper. Både när det gäller hästar och människor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.