fredag 2 februari 2024

CAMILLA LAGERQVIST : DET HEMLIGA SÄLLSKAPET – många fall för pengarna med Detektiv Tillman

 

CAMILLA LAGERQVIST : DET HEMLIGA SÄLLSKAPET – många fall för pengarna med Detektiv Tillman

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bazar Förlag
Serie: Detektiv Tillman (del 1)
Genre: Historiska deckare & kriminalromaner
Antal sidor: 298
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2024-01-23

Detektiv Tillman verkar i samma anda som Enola Holmes på Netflix och Fröken Frimans krig på SVT – fast med högre fart och fler fall. Ester Tillman, 29 år, bestämmer sig för att starta en detektivbyrå. Året är 1920 och hon har precis varit på en seans och bevittnat ett mystiskt dödsfall. Ester är säker på att det är mord och offrets fästmö blir Esters första kund.

Det här hade räckt för en deckare. De flesta författare hade nöjt sig med “mystiskt mord under en seans” … men här har vi även en undersökande journalist som  har försvunnit  (är det mord?) och en svinaktig karl vars fästmö har försvunnit (är det mord?) och en informatör som aldrig dyker upp (är det mord?) och en gigantisk komplott som hotar att spränga hela Riksdagen, Guy-Fawkes-Style. Om det sistnämnda lyckas så är det massmord. Man får verkligen många fall för pengarna när det gäller Detektiv Tillman.

En fin vänskapshistoria och en doft av nybakat

Vid sidan om alla mordfall och komplotter finns en fin vänskapshistoria där Ester, Yarina och Olga finner varandra. I serien Damernas detektivbyrå, som utspelar sig i Botswana, finns det alltid tid för en god kopp rooiboste. Här verkar det alltid finnas tid för att baka. Både Yarina och Olga är intresserade av matlagning och bakning och hushållsarbete (vilket Ester inte är), något som medför en rad husmorstips och en parad av forna tiders läckerheter.

Gamla tiders Uppsala skildras omsorgsfullt och detaljerat

Boken är full av intressanta historiska detaljer. Gamla tiders Uppsala är noggrant och omsorgsfullt skildrat. Man skulle kunna gå en vandring i Ester Tillmans spår.

Något man ofta inte tänker på när man tittar på kostymdrama är hur omständliga och obekväma damkläderna kändes. Ester tänker nästan lika mycket på sitt knöliga mode och sina korviga strumpeband som på sina mordfall.

Kvinnliga företagare har ofta kvinnliga förebilder

Vad man hade kunnat önska sig är något coolt att hålla på med, arbete eller företagande eller hobby, för Esters mamma. Hon har inte mycket att göra i handlingen. Hon går på seans och blandar saft. Lägg gärna till någon cool mormor, moster, syster, kvinnlig kusin … och så kan de bo ihop och driva olika företag. Som det är nu verkar Esters pappa och bror vara ledstjärnorna och ofta när det gäller  drivna kvinnor och egenföretagare så är det typ mamma/farmor/moster/faster/mormor och andra kvinnor i omgivningen som uppmuntrat och inspirerat till ett “Yes, we can!”.

Arbetet ska göras och arbetet klagar inte på vem som gör det

Mina minnen av 1920-talet (berättade så klart, jag levde inte på den tiden) kretsar mycket kring hur mycket kvinnor arbetade och höll igång. Odla landet, mata djuren, frakta varor, hålla igång fabrikerna … och ha hand om hushållet. Själva. Många män var döda eller skadade eller hade PTSD. Det fanns ett kvinnoöverskott och arbetet ska göras och arbetet klagar inte på vem som gör det.

Fler fiktiva deckarkvinnor på 1920-talet

Senast jag läste om en kvinna som startade en detektivbyrå på 1920-talet så var det som barn när jag slukade alla böcker om Tuppence, Agatha Christies unga hjältinna. Den första boken kom ut 1929. Miss Marple är Christies mest kända kvinnliga detektiv, men Marple startade aldrig en detektivbyrå.

Mycket tuffare än vad de flesta tror

Christie levde och jobbade under två världskrig, bland annat som sjuksköterska och kemist. När Tuppence startar en detektivbyrå funderar hon aldrig på om hon kan, om hon borde och vad andra tycker om det. Till skillnad från Ester. 1920-talets kvinnor var förmodligen mycket kavatare och tuffare än vad de flesta tror.

Det är mycket möjligt att två världskrig gjorde mer för kvinnors frammarsch på arbetsmarknaden än kvinnlig rösträtt. 1920-talets människor verkar på det hela taget tuffare, uthålligare och mer härdade än folk idag, helt enkelt “resilient”.

Nya fall att ta tag i

När slutet kommer i Detektiv Tillman löses alla bokens fall och mysterier … nästan. Det finns ett nytt fall för Ester att ta tag i som är mycket personligare. En försvunnen person som inte är hittad … än. Det blir till en fin liten cliffhanger. Det ska bli intressant att se vad trion på Tillmans detektivbyrå tar sig för i fortsättningen.

För de som gillar…

Det här är något att rekommendera både för de som gillar ackurata historiska romaner och kostymdramer med en liten gnutta romance, och för alla som vill ha en regelrätt deckare med många olika mysterier. Och givetvis finns här något för alla feelgoodfantaster som älskar fina vänskapshistorier och miljöskildringar och huvudpersoner som är bra på att baka.

 print

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.