torsdag 25 januari 2024

IDROTTSGALAN FYLLDE 25 – OS-pepp, guldglans och Ebba som Sveriges nya snödrottning

 

Klicka på bilden, för att se hela bilden

I valet mellan en Oscar och att Everton vinner ligan … skulle skådespelaren Jodie Comer (känd från Killing EveThe Last DuelFree Guy) självklart välja att Everton vinner ligan. Ett enkelt val, menar hon, eftersom en Oscar bara gör henne själv glad, medan ALLA blir glada om Everton vinner ligan… Alla i ett visst område i norra England i alla fall.

Detta uttalande, i en nationell dagstidning, har bara gjort henne ännu mer folkkär. Det kanske också är ett bevis på att sport har gått om och övertrumfar film när det gäller bästa och mest känslosamma underhållning?Jodie Comer har förmodligen större chans att vinna en Oscar än vad Everton har att vinna ligan. Men det har så klart inget med saken att göra. Vad det handlar om är sport som underhållning, sport som kärlek och sport som delad glädje… En delad glädje som resulterar i mer än dubbel glädje.

Allt detta fångade Idrottsgalan som fyller 25 år. De stora känslorna, de fina minnena, och vad de kända idrottarna själva tänkte på när de gav oss oförglömlig underhållning.

Favoritminnen kopplade till mums-mumsiga kex…

Alla har sina favoritminnen, vare sig det är Piteå som vinner damallsvenskan medan man själv är på plats, eller ett magiskt OS i Aten, där Stefan Holm och Christian Olsson vinner var sitt friidrottsguld inom loppet av en halvtimme och ett paket chokladfyllda ballerinakex. Det sistnämnda var programledaren Måns Zelmerlöws favoritminne …  Frågorna som dyker upp i huvudet omedelbart är: 1) får man göra så mycket reklam för ett visst kexmärke i SVT? och 2) åt han inte mums-mums?

Glittrade ikapp med Carro Mia

Måns Zelmerlöw och hans “Carro Mia” Carolina Klüft var i alla fall fina ihop och glittrade ikapp. Och tack och lov, inga tråkiga komiker under hela kvällen. Johar och Josefinito är mycket roligare. Liksoms Måns claim to fame: att ha vunnit EM i musik, och nästan VM … “Australien var ju med!”. Stort skratt från publiken. Ja, visst gills det!

Galans osynliga hederspris

Det enda galan saknade var ett hederspris. Vilket de flesta galor har. Från Oscarsgalan till Guldbaggegalan och allt däremellan. Sven-Göran “Svennis” Eriksson hyllades rejält och välförtjänt. Det spelades upp hälsningar från alla möjliga toppnamn och fotbollskändisar … som säkert trodde att han skulle få ett pris. SVT:s Maria Wallberg, som intervjuade, frågade hur det kändes att få ett pris. “Jag fick inget”, påpekade Svennis. Han ska snart till England, bland annat till Liverpool, och kommer säkert att få frågor om hederspriset. Igen. “No, I got no prize, I just gave a prize to a biathlon trainer…” Snopet.

Gracerna spreds över sommarsporterna

Däremot blev man inte snopen en enda gång under hela galan. Gracerna spreds, flera olika idrottare och flera olika sporter fick pris. Golf, beachvolleyboll, diskus, stavhopp, simning…

Och så till den enda snöflingan för kvällen. Visst var Johannes Lukas värd priset för bästa aktiva tränare. Han var bara 25 år när han fick jobbet att ta hand om skidskyttelandslaget efter Wolfgang Pichler, och vilket jobb han har lagt ner. Och lägger ner. Samtidigt som han far runt som en Duracellkanin i spåren och bjuder på underhållande scener, alla som klippta och skurna för att bli memes.

Lukas har nominerats gång på gång, utan att vinna, men nu blev det sjätte gången gillt…

Ståhl-mormor dyker upp

Det blev också sjätte gången gillt för Sarah Sjöström. Med den skillnaden att detta är hennes sjätte pris som hon vinner, och enligt egen utsago har hon nu inte plats för fler galapriser. Hon har också två Jerringpris. Vilket kan ses som det allra finaste priset, eftersom folket röstar fram det…

Ett av de finaste ögonblicken under kvällen var när Ståhl-mormor från Åbo hyllade Daniel Ståhl på finska, gjorde reklam för finskt rågbröd, och överräckte Svenska Dagbladets Bragdguld.

Bragdguldet och Jerringpriset har fyra år i rad gått till samma person. Skulle det bli femte året i rad som juryns och folkets röst kom fram till samma favorit?

Peppade inför sommar-OS i Paris

Armand Duplantis blev årets manliga idrottare, Daniel Ståhl fick för årets prestation. På så sätt blev det rättvist … De två VM-guldmedaljörerna i friidrott fick båda två pris från idrottsgalans jury. De kan båda två känna sig lite extra peppade inför OS i Paris i sommar. Redo för nya rekord?

Beachvolleybollparet David Åhman och Jonatan Hellvig såg märkbart peppade ut av att vinna priset för bästa lag, och ja, de är ett starkt medaljhopp inför sommarens OS.

Den inte så ofrivillige golfaren från Eslöv

Att grabben från Eslöv, Ludvig Åberg, fick priset för bästa nykomling efter en sensationell klättring i världsrankingen, var ingen överraskning. Förr när man såg “Åberg” och “golf” i samma mening så handlade det om en Stig-Helmer film, Den ofrivillige golfaren av Lasse Åberg. Tänk om Åberg och Åberg skulle slå sina golfpåsar samman … ?!

Var är vintersporterna?

När det gällde nomineringar och vinster kanske det fanns ett litet smolk i glädjebägaren för alla som gillar vinteridrotter och tyckte att de blev styvmoderligt behandlade.

På morgonen innan galan gick Jacob Hård ut och funderade över orättvisan i att de svenska längdskidåkningsdamerna, som är sensationellt bra i hård konkurrens, inte var nominerade till ett enda pris av juryn.

Publiken kräver snötyngd upprättelse …

I SVT-chatten som pågick samtidigt med sändningen så märktes det tydligt att Hanna Öberg och Sandra Näslund har sina fans. Och inte ska det väl spela någon roll om man är på galan eller inte för att ta emot priser, när de är så dumma och har galan mitt i vintersäsongen? (Flyttar man på galan så kommer den att ligga och störa sommarsäsongen istället … det är som att välja mellan potatismos och potatispuré).

Man märkte också ett intensivt hejande på att Ebba Andersson skulle vinna Jerringpriset. Det var som om hela vintersports-Sverige unisont önskade upprättelse, inte bara för längdskidåkningen och ett fantastiskt landslag, utan för all vintersport över huvud taget. Dessutom så är Ebba väldigt älskad och folkkär som person.

Ebba vann folkets röst

Surprise! Ebba Andersson vann Jerringpriset. Via länk tackade hon och satt i myskläder i ett litet hotellrum inför en packad och finklädd Friends Arena.  Vilken mysdrottning! Och vilken skiddrottning. Hon har tagit över efter Therese Johaug som drottning i spåret. Och hon har tagit över efter Charlotte Kalla när det gäller folkkärhet. Finare slut kunde vi inte få.

Fler förtjänade priser

Visst förtjänade fler att bli nominerade, och visst förtjänade fler att vinna. Men vi har ju i alla fall ändå alla våra favoritögonblick, och det kan ingen ta ifrån oss. Det är det verkliga priset … delad glädje genom olika ögonblick där alla har rätt att älska sin favoritsport allra mest.

Heja Viggo på Vasan!

Slutligen … Otto Drakenberg prisades, vilket är bevis på att mod (och rejäla klackskor) lönar sig. Och det var så glädjande att se komikern Måns Möller och sonen Viggo tillsammans. Deras fina Viggo Foundation prisades. Visst håller vi tummarna för er under Vasaloppet! Ännu ett minnesvärt ögonblick för alla vintersportälskare. Och för att fritt parafrasera Viggo: Man blir på gott humör av att vara glad.

Alla pristagare

Årets manlige idrottare
Armand Duplantis, friidrott

Årets nykomling
Ludvig Åberg, golf

Bragdguldet
Daniel Ståhl, friidrott

Årets lag
Herrlandslaget, beachvolleyboll

Årets peppare
”Hej Främling”

Fair Play-priset
Viggo Foundation

Årets ledare
Johannes Lukas, skidskytte

Årets kvinnliga idrottare
Sarah Sjöström, simning

Årets prestation
Daniel Ståhl, friidrott

Sportspegelpriset
Otto Drakenberg, fäktning

Jerringpriset
Ebba Andersson, längdskidåkning

Fotnot: Nomineringsperioden sträcker sig från 1 november 2022 till 31 oktober 2023 (prestationer november-december 2023 kan prisas på 2025 års gala).

Resultatet för Jerringpriset
1. Ebba Andersson 161.374 röster
2. Armand Duplantis 92.856 röster
3. Daniel Ståhl 55.534 röster

Ett kortare sammandrag finns här

 print

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.