måndag 15 januari 2024

GULDBAGGEN 2024 – Syndabocken och de sju baggarna

 

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Paradiset brinner fick priset för bästa film på årets Guldbaggegala. Men årets bästa film när man räknar antalet vinster är utan konkurrens Syndabocken. Nio nomineringar resulterade i hela sju baggar. Ett resultat som bland annat slår Triangle of Sadness triumf förra året.

Juryn brukar sprida gracerna. Men i år fanns en tydlig vinnare och även ett par tydliga förlorare.

Gick vinnande ur bataljen

Syndabocken är en thriller om den svenska e-gaming kolonin på Malta och regissören Axel Petersén lovade med glimten i ögat att spelet om baggarna inte var riggat när han mottog priset för bästa regi. Syndabocken gick även vinnande ur bataljerna om de tunga priserna bästa manliga huvudroll, bästa manliga biroll, bästa foto och bästa klippning. Joel Spira var märkbart rörd när han mottog sin första guldbagge, uppskattad för sitt porträtt av den skurkaktige Dimman i filmen.

Hammarskjöld, en stor förlorare

En kväll med en stor vinnare kommer även att få en eller ett par stora förlorare. Hammarskjöld kammade hem en vinst av totalt sju nomineringar: Bästa kostymdesign. Kanske har alla diskussioner om “fake news” i filmen påverkat juryn.

Bara en vinst för kvinnlig huvudroll

Sveriges Oscarsbidrag Motståndaren hade också sju nomineringar, men fick bara en vinst, dock en tyngre sådan. Baggen för bästa kvinnliga huvudroll gick till Marall Nasiri.  Med facit i hand: Nasiri gjorde rätt som “nobbade” Dramaten för att ta den här rollen. Ja, med Dramatens goda minne. Få skådespelerskor får så bra rollerbjudanden från film och teater samtidigt. Ett gyllene år för Nasiri.

Revanschglans för Lukas Moodyson

Lukas Moodysson fick  inte en enda bagge för Tillsammans – och var uppenbart förtjust över att ta emot priset för bästa manus för uppföljaren Tillsammans 99. Även priset för bästa kvinnliga biroll gick till Tillsammans 99. Priser som sprider lite gyllene revanschglans över ettan?

Paradiset brinner vinner

Producenten Nima Yousefi valde att ge bort sin guldbagge för bästa film till sina tre debuterande skådespelerskor. Ska de såga itu baggen, eller ha delad vårdnad? I SVT:s rapportering omnämnes Paradiset brinner flera gånger som Paradiset vinner. En felsägning som kan sägas vara typ rätt …?

Inget debutantpris

Avsaknaden av ett debutantpris blev omdiskuterat. Kan debutanter inte vinna de vanliga skådespelarpriserna, så borde de i alla fall kunna tävla om ett debutantpris. 

Omdiskuterat blev också att Miraklet i Gullspång hade kunnat ta hem även priset för bästa film – inte bara för bästa dokumentärfilm, eftersom  filmen var nominerad i båda klasserna.

Pippi fick Gullspira priset

En debut som alla minns är förresten när Inger Nilsson slog igenom som Pippi Långstrump. Filmerna går fortfarande på barnkanalen på SVT. Under kvällen belönades Inger Nilsson med barnfilmspriset Gullspira för sin gärning. Marie Göranzon fick årets hedersguldbagge.

Vinnarna:

Bästa film
Paradiset brinner, Producent: Nima Yousefi

Bästa dokumentärfilm
Miraklet i Gullspång. regi av Maria Fredriksson

Bästa regi
Axel Petersén för Syndabocken

Bästa manus
Lukas Moodysson för Tillsammans 99

Bästa kvinnliga skådespelare i en huvudroll
Marall Nasiri för rollen som Maryam i Motståndaren

Bästa manliga skådespelare i en huvudroll
Joel Spira för rollen som Dimman i Syndabocken

Bästa kvinnliga skådespelare i en biroll
Anja Lundqvist för rollen som Lena i Tillsammans 99

Bästa manliga skådespelare i en biroll
Christopher Wagelin för rollen som Fredrik i Syndabocken

Bästa foto
Josua Enblom för Syndabocken

Bästa klippning
Robert Krantz för Syndabocken

Bästa kostymdesign
Karen Fabritius Gram och Pierre Vienings för Hammarskjöld

Bästa originalmusik
Baba Stiltz för Syndabocken”

Bästa ljuddesign
Andreas Franck för Syndabocken

Bästa maskdesign
Tove Jansson, Eva von Bahr och Love Larsson för Konferensen

Bästa visuella effekter
Nora Berecoechea och Stefan Rycken för Avgrunden

Bästa produktionsdesign
Catharina Nyqvist Ehrnrooth för Paradiset brinner

Bästa kortfilm
Leila i regi av Fariba Haidari

 print

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.