torsdag 8 februari 2024

ELIAS VÅHLUND & AGNES VÅHLUND : EN NY VÄN – med tecknande och smart berättande som superkrafter

 

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Rabén & Sjögren
Serie: Handbok för superhjältar (del 9)
Läsålder: 6-9 år
Genre: Äventyr & Spänning
Antal sidor: 95
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2024-01-26

Lisa har ett hemligt alter ego. Röda Masken. Hon var stadens första superhjälte. De tre killarna som mobbade henne i skolan satte hon på plats, och så småningom lärde de sig lite hyfs och vänlighet.

Sedan så småningom började Lisa träna upp dem till superhjältar. Nu är de ett gäng på fyra superhjältar som tränar tillsammans och vakar över sin stad. Det borde kännas bra för Lisa. Men något saknas. En bästa vän … Ja, hon har ju de tre killarna i superhjältegänget som hon tränar upp och leder. Men de är varandras vänner. Sedan gammalt. Lisa längtar efter en egen vän … som tycker om henne för den hon är. Lisa. Inte för att hon är Röda Masken som kan lära ut superhjältehemligheter.

Nya tjejen blir bästis

Det verkar som om Lisa får sin önskan uppfylld nästan omedelbart. Hon träffar en tuff tjej som utan superkrafter – och med kraftig kattallergi – försöker  rädda en katt i ett träd. Det är självuppoffrande! Lisa hjälper till, eftersom en av hennes superkrafter är att tala med djur.

Den nya tjejen blir Lisas bästis. Lisa vill helst bara vara med sin nya vän, allt är härligt, de är hemma hos Lisas mormor och leker med Lisas hamstrar och gör kul saker tillsammans, vanliga saker…

Kan man lita på henne?

De tre killarna blir avundsjuka. De vill inte att Lisa ska ha någon annan. De blir också oroliga. Vem är den nya tjejen och kan man lita på henne? De försöker skugga henne, gång på gång, men tappar bort henne hela tiden…

Hemligheter som inte går att tassa runt …

Det blir Lisa som upptäcker den nya tjejens hemlighet. Hon är dotter till en av världens största superskurkar. Roda Maskens nemesis. Om Lisa är som en tuff Rödluvan så är Wolfgang Vargen. Som ständigt slinker undan.

Stackars Lisa. Hon ville ju bara ha en alldeles vanlig, snäll vän att göra vanliga saker med. Kanske är det också synd om den nya tjejen. Hon kanske också bara vill vara vanlig och göra vanliga saker som inte är superskurksaker?

Superhero fatigue drabbar inte Röda Masken

Lisa – alias Röda Masken – är som en tuff, modern version av Rödluvan kombinerad med Pippi Långstrump. Och hon kan flyga. När “superhero fatigue” drabbar andra superhjältar så är Röda Masken immun. Här handlar det fortfarande om vanliga människor och vanliga problem … och det går fortfarande att relatera. Man har inte hamnat i ett CGI-helvete, allt är så snyggt och läckert tecknat som i den bästa japanska mangatraditionen. Och liksom i mycken manga och anime så finns här hamstrar. Plus i kanten!

Klart för drabbning mellan Rödluvan och Vargen

Hur ska det  gå för Lisa och hennes nya vän och gänget med avundsjuka superhjältekillar? Och hur ska det gå i nästa drabbning mellan Röda Masken och Vargen? Vi serveras ett cliffhangerslut med ledtrådar till vad som kan hända sedan.

På väg mot hat trick i excellens

Fans av serien har lärt sig vid det här laget att varje Röda Masken äventyr sträcker sig över fyra böcker. Så detta är del ett i det tredje äventyret. Paret Våhlund verkar vara på väg mot ett hat trick i excellens. Med tecknande och smart berättande som egna superkrafter.

 print

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.