fredag 22 mars 2024

ETT SISTA RACE – trivsamt svenskt komedimys puttrar på utan logisk handlingFAKTA
Regi: Edward af Sillén
Skådespelare: Skådespelare: David Hellenius, Malin Åkerman, Jonas Karlsson, Ola Forssmed, Peter Dalle
Land: Sverige
År: 2023
Genre: Action, Familj, Komedi
Längd: 111 minuter
Format: DVD, Blu-ray, VOD
Distributör: SF
Betyg: 3

Årets stora juldagensuccé på bio kommer ut på DVD och BD lagom till påsk. Här dukas bordet upp med allehanda kända svenska komiker i både små och stora biroller. Johan Glans som töntig elbilsfantast, Johan Ulveson och Peter Dalle som ett gammalt bensinälskande bromance par, Ola Forssmed som inställsam sidekick, Sissela Kyle som föreläsare, Olof Wretling som helikopterpilot, Kim Sulocki som flamencodansare … och så ena halvan av Leif & Billy, Klas Eriksson, som ställer sig på tvären.

Husvagnsfantasten Per Fritzell (After Shave) dyker också upp, tillsammans med Sunes första och bästa mamma Carina Lidbom – julkalenderklassiker! Apropå julkalendrar, Malte Gårdinger, virriga Kotte från årets julkalender, innehar en något större roll, och han tycks ha specialiserat sig på att se sött förvirrad ut.

Mycket roligt att se så många komiker

Det är mycket roligt att se att så många svenska komiker har fått jobb. Mindre roligt att det är väldigt få kvinnliga komiker på listan och att Sissela Kyle inte tillåts att vara så rolig som vi vet att hon kan vara (hon är rolig även i dramatiska roller). Hennes karaktär har ett namn som de andra rollfigurerna driver med och det är ett skämt som känns härsket och skämt redan första gången, och ännu mera så följande gånger.

I samma skog hela tiden

En liten besvikelse är det också att i en film som handlar om ett race genom en stor del av Sverige – från Hjo till Gällivare – inte visar upp mer av Sveriges fantastiska landskap, sevärdheter och natur. Det ser ut som om karaktärerna befinner sig i samma skog hela tiden. Förutom en scen i ett grustag. Eventuella sevärdheter flimrar bara förbi på en animerad karta.

Splittrad kärnfamilj ska hitta varandra igen

Handlingen kretsar kring en kärnfamilj som splittrats och de tre ska hitta tillbaka till varandra igen. David Hellenius, Elsa Öhrn och Malin Åkerman spelar familjemedlemmarna.

Dramatenveteranen Jonas Karlsson innehar rollen som TT, filmens katalysator, han som utmanar alla och kommer på idén om ett sista race.

Maklig takt med lagom mys

Allt rör sig framåt i maklig takt, det finns inget stressande eller upphetsande över filmen som passar bra som en lagom trivsam, lagom mysig familjefilm när man smälter helgmiddagen. Lyckligt slut är garanterat – även om det kommer med en lite oväntad twist.

Många bra skådespelare

Trivsamt svenskt komedimys som puttrar på utan någon logisk handling men med enstaka roliga scener och one-liners och med många bra skådespelare som det är roligt att se och återse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.