tisdag 19 mars 2024

DEN UNDERBARA HISTORIEN OM HENRY SUGAR – stjärnspäckad Oscarsvinnare där inte Wes Anderson brer ut sig

 

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Orginaltitel: The Wonderful Story of Henry Sugar
Regi: Wes Anderson
Skådespelare: Ralph Fiennes, Benedict Cumbercatch, Dev Patel, Ben Kingsley, Richard Ayoade
Land: USA, Storbritannien
År: 2023
Genre: Komedi, Kortfilm, Äventyr
Längd: 40 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 4

Wes Anderson har vunnit sin första Oscar. Han var inte där för att ta emot den, det var ingen annan från filmen heller, så inget tacktal och ingen hyllning av Roald Dahl (som Wes Anderson filmatiserat en gång tidigare) – så snopet. Jimmy Kimmel sa att Wes var hemma och byggde ett nytt diorama (något som blivit en trademark look för hans senare filmer).

Vad hade egentligen hänt? Wes mailade pressen (brittiska The Guardian) med sin Roald Dahl hyllning och förklarade att han var i Tyskland för att filma sin nya film. Dag ett på filminspelningen är precis måndagen efter Oscarsgalan och som vi alla vet så börjar måndagen i Europa mycket tidigare än måndagen i Kalifornien dagen efter Oscarsgalan.

Här är i alla fall Wes Andersons tacktal:
”If I could have been there, I (along with Steven Rales) would have said Thank you” to: the family of Roald Dahl (Luke and Liccy); the team at Netflix (Ted/Scott/Racheline/Lisa/Catherine/many others); Benedict and Ralph and Ben Kingsley and Dev and Richard and Bob and Adam and Jeremy and John and Jim and Rich and Jim and Polly and more;”
”And also I would have said: if i had not met Owen Wilson in a corridor at the University of Texas between classes when I was 18 years old, I would certainly not be receiving this award tonight – but unfortunately Steven and I are in Germany and we start shooting our new movie early tomorrow morning, so I did not actually receive the award or get a chance to say any of that.”

Netflix enda vinst under kvällen

Den automatiska reaktionen är:
1) Dålig planering. Ens första Oscar och man är inte på plats, INGEN är på plats för att hylla Roald Dahl och cast & crew.
2) Kunde inte Netflix haft någon på plats för att läsa upp ett tal? Detta var trots allt Netflix enda vinst under hela kvällen.  NyadMaestro och Snöns Brödraskap kammade alla noll.

Har samlat ”la créme” av brittiska skådespelare

Nu till själva filmen: The Wonderful Story of Henry Sugar … med Ralph Fiennes, Benedict Cumberbatch, Ben Kingsley, Dev Patel, Richard Ayoade med flera.

Man har verkligen samlat “la créme” när det gäller brittisk skådespelartalang i olika generationer. Och nästan alla har varit med i Oscarsvinnande filmer. The English PatientThe Power of the DogGhandiSlumdog Millionaire.

… Och så Richard Ayoade som har sina egna bästsäljande serier Gadget Man och Travel Man (älskar avsnittet med Ayoade och Johnny Vegas i Dubai!) – den senare har bland annat gått på SVT.

Självskriven för huvudrollen

Benedict Cumberbatch har genom sin karriär excellerat i rollkaraktärer som har abnormala förmågor … från Sherlock till Doctor Strange. Han verkar vara självskriven för huvudrollen och det går inte att tänka sig någon annan i titelrollen.

Men. Hur “underbara” och övernaturliga och vansinniga saker som än händer så förändras inte Cumberbatch, Fiennes, Kingsley, Patel … deras karaktärer, deras ansiktsuttryck under filmens gång. Alla verkar gå in för “dead pan” hela tiden för komisk effekt.

Mellan det lagom sockriga och de makabra skräckhistorier för vuxna

Och den övernaturliga förmågan x-ray vision kallas inte för x-ray vision på hela tiden. Tonen ligger mittemellan de skojiga och lagom sockriga böckerna som Dahl skrev för barn (MatildaKalle och chokladfabriken och så vidare) och de cyniska och ofta makabra skräckhistorierna med en twist för vuxna. Man skulle kunna säga att detta är Dahls Young Adult fas.

Tillåts inte bre ut sig för mycket

En speltid på lite under fyrtio minuter är lite för kort tid för att fånga en historia och dess karaktärer – speltiden är kortare än ett avsnitt av de flesta tv-serier – men det positiva är att Wes Anderson inte tillåts att bre ut sig för mycket, som i de flesta av hans sentida långfilmer där man har en känsla av att Wes har blivit för stor och för uppburen och ingen vågar säga “stopp” när han ska bygga ännu ett diorama.

Kan checka av ännu en Oscarsvinnare

Av alla årets Oscarsvinnare … är detta den kortaste. Det är bekvämt att streama den på Netflix och sedan kan man checka av ännu en vinnare i samlingen.

Och nej, skådespelare blir bara nominerade för insatser i långfilmer. Annars kunde Benedict Cumberbatch ha varit med i racet i år igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.