onsdag 30 november 2016

Miss Smith - The Wickedest Witch in the World


Beverley Nichols humoristiska klassiker i nyutgåva

Beverley Nichols  (1898 - 1983) var en känd trädgårdsexpert, kattälskare, journalist, kompositör, dramatiker, föredragshållare och författare.  The Wickedest Witch in the World av Beverley Nichols är en barnboksklassiker med en riktig tungvrickartitel. I alla fall på engelska. Fröken Smith, den elakaste häxan i världen, är mycket lättare att säga.

Det finns gott om onda karaktärer som barn känner till, från den onde Lord Voldemort som är ute efter världsherravälde, till den onde Darth Vader, som tänker ännu större.
Beverley Nichols
Fröken Smith, den elakaste häxan i världen
ISBN:  978913217026
Översättning: Eva Imber-Liljeberg
Förlag:  B. Wahlströms


Beverly Nichols med katt
Beverly Nichols med katt
"Let us be honest: most of us rather like our cats to have a streak of wickedness. I should not feel quite easy in the company of any cat that walked around the house with a saintly expression."
Beverley Nichols Cats A-Z
Uppdrag: Rädda Snowdrop!
The Wickedest Witch in the World är Roald Dahl liknande humor på hög nivå, boken är full av typisk brittisk charm och ironi, och i hjälterollen finns en typiskt brittisk excentrisk tant, fru Judy, som med hjälp av sitt barnbarn Judy (ja, de heter likadant) ska rädda en gullig ponny, Snowdrop, från en elak häxa.
Det finns gott om onda karaktärer som barn känner till, från den onde Lord Voldemort som är ute efter världsherravälde, till den onde Darth Vader, som tänker ännu större.
Den onda häxan Miss Smith har storslagna ondskefulla planer på att tjäna storkovan på en liten tvättinrättning i en liten idyllisk och sömnig by. Ja, detta är humor och ironi! Om du kunde trolla, skulle du inte göra något coolare än att uppfinna världens bästa tvättmedel, Häx-O?
I alla fall så älskar alla Miss Smith för hon ser så snäll och rar och söt ut. Alla älskar också hennes ponny Snowdrop. Men Snowdrops liv är ett helvete, han är plågad av Miss Smith och hennes älskade Satan. Satan är en stor, svart häst, medan Snowdrop är en liten, vit ponny. Skillnaden mellan ont och gott kunde inte ha gjorts tydligare.
Beverley Nichols tyckte själv mycket om djur, främst katter, men som synes av det inledande citatet ovan, så tyckte Nichols inte att katter skulle vara för snälla och beskedliga. Då är de ju inte riktigt katt-aktiga!
Miss Smith verkar ha en liknande uppfattning om ponnyhästar - är de för snälla och mesiga blir hon bara upprörd. Hon är faktiskt riktigt snäll mot Satan, en häst som är mer lik Miss Smith i temperamentet.
Judy lyckas i alla fall rädda Snowdrop, och hon tänker ställa upp i den stora kapplöpningen med Snowdrop, som är oväntat snabb, för att vinna över Miss Smith och Satan. Men Miss Smith har också sina planer - hon kontaktar sin häxkollega Miss Jones för att ta död på Snowdrop ...
Det här är del två i serien B. Wahlströms moderna klassiker. Ett hål om dagen var en riktigt spännande amerikansk ungdomsbok, nu har turen kommit till att rädda en humoristisk brittisk pärla. Under lång, lång tid har man bara kunnat hitta Beverley Nichols barnböcker på antikvariat. Med lite tur kanske Trädet som neg också kommer att komma ut igen ... ? The Tree That Sat Down (The Magic Woodland Trilogy) är en annan klassiker av Beverly Nichols.
Fyra fina barnboksklassiker
Beverley Nichols skrev faktiskt bara fyra barnböcker, och alla har blivit klassiker. Men han skrev mycket annat också. Mellan den första boken, romanen Prelude (1920), och den sista boken, poesisamlingen Twilight (1982), skrev Nichols mer än 60 böcker och teaterpjäser och otaliga noveller och artiklar och en självbiografi.
Nichols trädgårdsklassiker Down the Garden Path har kommit ut i nytryck 32 gånger sedan 1932. Detta är den första boken i trilogin Allways som handlar om hans egen trädgård och stuga i Glatton, Cambridgeshire. Från trädgårdsmagi och söta stugor med halmtak, till opålitliga katter och intagande häxor --- Nichols skildrar allt med samma brittiska humor och ironi och charm.
Häxor är idag vardagsmat i barnböcker, film, TV och populärkultur, men ofta är det frågan om väldigt snälla häxor, från tonårshäxorna i Cirkeln och huvudpersonerna i Good Witch, till Hermione Granger i Harry Potter serien och Lena Duchannes i Beautiful Creatures.
Handen på hjärtat, visst kan man använda Beverley Nichols citat om katter även om häxor?!
"Let us be honest: most of us rather like our witches to have a streak of wickedness!"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.