onsdag 19 oktober 2016

FILM: Now You See Me 2


En representant för kyrkan står framåtlutad över bordet där trollkonstnären framför sina illusioner. Man tycker att de båda männen borde ha något gemensamt: de lever ju båda på showmanship och illusioner … men de befinner sig på olika sidor, en av dem representerar etablissemanget, den andre representerar utmanaren. Folket står i en ring runtom och ser på och fnissar förväntansfullt. De vet att etablissemanget blir draget vid näsan, och de njuter av det!

Vad som är huvudattraktion och vad som är distraktion är oklart

 Now You See Me 2

Regissör: 
Regi: Jon M. Chu

Skådespelare: 
Medverkande: Jesse Eisenberg, Mark Ruffalo, Woody Harrelson, Dave Franco, Daniel Radcliffe, m fl

Land, år: 
USA, 2016

Nordisk Film

Nya illusioner när etablissemanget luras, och lämnas med grodan

Målning och magi
Så ser motivet ut i oljemålningen Magikern (The Conjuror) av Hieronymus Bosch från 1502. Magikern lurar kyrkans man med hjälp av det gamla tricket "under vilken kopp ligger pärlan?" och samtidigt knycker en liten unge (magikerns assistent?) mannens börs. Att åskådaren låtit sitt förnuft flyga och fara syns symboliskt med hjälp av en groda på bordet. Att magikern är smart och vet vad han håller på med, så att säga "streetsmart", visas symboliskt med hjälp av en liten uggla som sitter gömd i magikerns korg. Ugglan är både en symbol för visheten och mörkrets makter, och magi hör ihop med båda.
Kyrkans man blir lurad, helt enkelt eftersom han tittar för nära, och det är ett mantra som upprepas gång på gång i Now You See Me 2 - "the closer you look, the less you see".
Vem ser allt idag?
En annan likhet mellan målningen och filmen är att magikerna i filmen är ute efter att lura etablissemanget på både heder och ära och pengar ... I detta fall en mobiltelefonjätte. Varför är oklart, men idag är det tydligen inte gud och kyrkan som ser alla människor, det är onda affärsmän och övervakning via mobiltelefoner.
De fyra huvudpersonerna i filmen kallas "the Four Horsemen". De har alltså tagit sina namn från apokalypsens ryttare i Bibeln. Man kan konstatera att "the Four Horsemen" just nu är med i två aktuella filmer: dels Now You See Me 2, dels X-men: Apocalypse - fast tricken som utförs är på väldigt olika nivåer. Magikerna är inga mutanter. Fast de framställs ändå som superhjältar, var och en med sin speciallitet:
Merritt McKinney (Woody Harrelson) som kan läsa och manipulera folks tankar, Jack Wilder (Dave Franco) som kan göra vad som helst med en packe kort, Daniel Atlas (Jesse Eisenberg) som ser sig själv som gruppens ledare och specialist på illusioner, och gruppens enda tjej, Lula (Lizzy Caplan) som ... ja, som är snygg och inte har någon specialitet.
Ont om kvinnliga illusionister
Det verkar inte som om det kan finnas mer än en kvinnlig magiker i Now You See Me universum samtidigt. (Det kan däremot finnas många olika kvinnliga mutanter med olika superkrafter i X-men). När en person av de fyra magikerna ska spela bimbon, suckar hon och konstaterar "det blir väl jag".
Henley Reeves (Isla Fisher), utbrytardrottningen från den första filmen, är borta. Lizzy Caplans Lula ska tydligen ersätta henne även i nästa planerade film i serien.
På det hela taget är det svårt att göra en uppföljare till en film som aldrig planerades att få en uppföljare, och som i sig var perfekt.
Det hela är lite som Oceans Eleven - den första var perfekt. Men i Oceans Twelve hotas gänget av skurkarna från den första filmen och måste göra en ny heist för att ersätta de pengar som försvann i ettan. Now You See Me 1 & 2 följer precis samma Oceans-upplägg.
Fransk estetik utbytt mot James Bond action
Medan den första filmen hade en fransk romantisk och estetisk känsla --- en bankkupp i Paris, en kärleksscen på en av broarna över Seine, Mélanie Laurent som Mark Ruffalos kärleksintresse, Louis Leterrier som regissör osv. --- känns Now You See Me 2 som en Bond-film med fyra agenter med superkrafter mot en manisk superskurk. Filmen är till stor delinspelad i Macao, där många Bond-filmer är inspelade och Daniel Radcliffes karaktär är som en superung Bond-skurk. Radcliffe är mest känd för rollen som Harry Potter i åtta filmer (Harry Potter och det fördömda barnet skulle kunna vara titeln på Radcliffes självbiografi, han hade nog ingen aning om hur rollen skulle förfölja honom när han bara var tio år gammal).
Här får Radcliffe yttra repliker som "Science! Not Magic!". Alltså: vetenskapen överträffar magin. Vad hade han väntat sig? Att "Wingardium leviosa" skulle kunna fungera i verkligheten? I verkligheten kallar sig många trollkonstnärer nu för illusionister --- för att understryka att det inte finns något trolleri eller någon övernaturlig magi, allt är hårt arbete med att skapa underhållning av illusioner. Hur man skapar och marknadsför illusioner verkar i sig vara en hel vetenskap.
Vad som är huvudattraktion och vad som är distraktion är oklart, liksom vem som lurar vem, vem som är magikern och vem som är assistenten, vem som drar i trådarna och vem som dansar efter vems pipa. Det hela hade kunnat bli väldigt mörkt och filosofiskt och identitetssökande à la The Prestige, men istället blir det ljust och glittrigt och spektakulärt à la Oceans Eleven. Eller Oceans Twelve.
Ingen groda den här gången
Filmen förklarar lite för mycket hur "allt gjordes", men Lizzy Caplan är mycket rolig (mer så än alla hennes manliga motspelare tillsammans) och korttricken under heisten iögonfallande, så på det hela taget är Now You See Me 2 en trivsam upplevelse. Här är det aldrig någon som blir dödad eller skadad --- till och med den huvudlösa duvan avslöjas som levande. Och allt går precis som man förväntat sig. Vilket kan vara trevligt ibland. Man har inte blivit lurad på konfekten och lämnats med en groda istället.
Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.