måndag 3 oktober 2016

FILM: Captain America Civil War - The Avengers splittras och vi får se en ny Spider Man

United we stand. Divided we fall.
Captain America och Iron Man drar inte jämt.

Marvels Captain America: Civil War tar vid där Avengers: Age of Ultron slutade.

Steve Rogers leder det nya teamet med Avengers i deras fortsatta arbete för att skydda mänskligheten. Men när Avengers är inblandade i en stor internationell händelse, som resulterar i att oskyldiga drabbas av stora skador, ökar kravet på att ett nytt system ska installeras. Ett system som innebär att en styrelse ska avgöra när man bör anlita Avengers tjänster. Detta beslut splittrar Avengers samtidigt som teamet försöker försvara världen mot en ny och ondskefull kraft.

När Avengers delas kan man snabbt konstatera att Captain America får alla coola typer på sin sida. Förutom Black Widow, och i egenskap av dubbelagent är hon egnetlgien på båda sidor, och hon hjälper Captain America när det verkligen gäller. 

Captain America titeln är egentligen något missvisande - hitintills har de filmer som haft en speciell titel också haft en huvudperson, vare sig de är Iron Man, Captain America, Thor eller Ant-Man.

Men här får man i stort sett hela Avengers gänget igen. Förutom Thor och Hulken som verkar vara Missing In Action från den förra filmen.

Det är väldigt svårt att toppa den förra Avengers filmen och det är även svårt att toppa den förra Captain America filmen. Och den förrförra.

I den första filmen hade man först nazister och sedan Hydra som "the bad guys". Det fungerade ypperligt. Hugo Weaving har inte varit så obehaglig sedan The Matrix. 

I den andra filmen hade man en snygg, åldrad Robert Redford som motståndare. Dessutom Hydra. Och ett S.H.I.E.L.D. där man inte vet vem som är vän eller fiende.

Här får man Daniel Brühl som skurk. En helt vanlig man som vill hämnas sin familj. Det känns onekligen lite blekt efter de två tidigare Captain America filmerna. Och även efter den förra Avengers filmen där en galen jätterobot med James Woods röst försöker förgöra hela världen, likt X-men mutanten Apocalypse.

Filmer har svårt att bli bättre än sin skurk. Thor har Loki, en värdig motståndare, Captain America får ingenting som kräver hans speciella klass och kompetens (och moralkompass).

I början känns det också som filmen har någon slags konstig propaganda mot FN.

För många superhjältar pucklar på varandra för länge, utan att det är någon mening med det.

Det bästa med filmen är nytillskottet Tom Holland, som Spider Man. Och Marisa Tomei som "aunt hottie". Varför kan inte moster May vara snygg? En moster behöver ju inte vara äldre än en farmor ...

Eftertexterna förkunnar att Spider Man will be back! Och det ser man fram emot!

Och även att Captain America ska få en cool motståndare i nästa kapitel av sin saga. Gärna lika cool som Robert Redford i stålgrå kostym!


Regi: Anthony Russo / Joe Russo
Titel: Captain America: Civil War
Medverknande: Chris Evans, Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Sebastian Stan, Anthony Mackie, Don Cheadle, Jeremy Renner, Chadwick Boseman, Paul Bettany, Elizabeth Olsen 
Paul Rudd, Emily VanCamp, Tom Holland,Daniel Brühl, Frank Grillo
USA, 2016
Walt Disney Studios Home Entertainment

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.