tisdag 7 maj 2024

ESC i Malmö är i full gång ... Och vinnaren är ...

 ... Benjamin Ingrosso.

Vilken stjärna. 


Hade det gått att rösta, hade folk röstat. Briljant ny låt (plus två äldre låtar) lanserade till en publik på sisådär 500 miljoner plus tittare över hela världen. Inte dåligt. Och så mycket bättre än Dance you off.

Nu till WOW nummer två: Johnny Logan. The King of ESC.Hans version av Euphoria var verkligen en "så mycket bättre" Så mycket bättre-tolkning av Euphoria.
Och Danny måste sitta hemma och sparka sig själv. Han tackade NEJ till Euphoria. Detta är ju beviset att det är en bra låt som vem som helst (med sångröst och talang) kan göra till en vinnarlåt. Det finns  inte bara ett sätt att göra låten på. Och. Det var lite skönt att slippa se en massa hår-viftande under låten.

Nu till lite hiss och diss. 

Produktionen var inte alltid så bra, det var sjösjuka och blinkande lampor och man såg knappt Marcus och Martinus (det såg ut som om de befann sig mitt i ett cyberangrepp i bortklippta scener från Matrix trilogin). Det var så mycket bättre i Mello.

En av de allra bästa låtarna, Australien, gick inte vidare. Igen. Det berodde inte på brist på kvalitet utan förmodligen på att Australien är en ö utan grannar. De flesta har goda grannar som röstar ... Eller länder i samma kulturella sfär. Storbritannien? De sitter knappast uppe och ringer järnet en vardagskväll. ESC är inte så stort ... och som big five land bryr man sig inte mycket om semifinalerna.


Mina andra favoriter är Ukraina och Cypern. Ukraina ... respekt. De har alltid fingret på pulsen de gör alltid saker som är "bra på riktigt" de skojar inte bort det och de skickar inte gammal skåpmat. Ukraina skulle kunna vinna (nästan) varje år. 

Kroatien är favvo-tippat, men lider verkligen av Finland komplex. Här är en frejdig men sämre cha cha cha med virkade dukar på micken och trumsetet (har du virkade dukar över hemma kan de i alla fall användas till Mello-cosplay).


Programledarna. Malin är inte rolig. Tyvärr. Vilket även syntes i Ett sista race. Hon kan inte leverera replikerna bra, även bra repliker som Petra Mede hade dödat med (i stå upp komedi betydelsen av uttrycket) är här bara platt fall.  Det är inget fel med att inte vara rolig, men ... kunde de inte få Måns Z?

Få i ESC svängen vet vem Malin är (en mindre känd svenskättad skådespelare som gjort film i Hollywood), alla i ESC världen vet vem Måns är. Han är en tvättäkta ESC hero. Och rolig.

Petra ... är bra, men verkar inte riktigt på. Som om off-knappen fastnat. Vissa repliker fumlas bort och tajmingen är inte knivskarp. Man har ju Hannah Waddingham och Graham Norton i färskt minne. Liksom Petra Medes tidigare ESC gigs. Nu måste man verkligen steppa upp. Till nästa semi. Och finalen. 

De kan i alla fall inte hitta bättre mellanakt än Benji Ingrosso och Johnny Logan.

Nu lite mer hiss:

Försnacksprogrammet. Grymt bra.

Farah, Jossan, Erik. Grymt bra. De har alla kul i sina roller, de ÄR kul och framför allt de har bra personkemi och kunnande om ESC.

Höjdaren: När en liten kille från Australien vann en påse signerad av Conchita Wurst. Han såg så glädjestrålande ut att inte ens årets ESC vinnare kommer att kunna överträffa den glädjeyttringen!


PS. Spana in klippet från Go kväll där Jovan Radomir överlycklig "överfaller" M & M i ESC bubblan. Sedan när han pratar på springer tvillingarna efter honom och gör ett eget kram-överfall ... Sött som socker!

M & M har förresten hållit ihop som grupp i 12 år. Är inte det längre än både ABBA och Herreys?
Bra jobbat killar!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.