söndag 2 juli 2023

SCEN Skrot, Hopp och Kärlek - Soligt lysande ensemble i hällregnet!

 


Premiär 2 juli 2023 Vallarna Falkenberg

Manus: Mikael Riesebeck, Pär Nymark. Regi: Pär Nymark.

Medverkande skådespelare: Mikael Riesebeck, Annika Andersson, Jeanette Capocci, Claes Månsson, Jojje Jönsson, Karin Bergqvist, Linnéa Lexfors, Mathias Sundén.

Spelas till och med 13 augusti. På turné inomhus runtom i landet 29 september-2 december. Då med Bertram Heribertsson istället för Claes Månsson som "Slaktar-Lasse".

 

”Skrot, Hopp och Kärlek” är svensk obesprutad buskis på Vallarna i Falkenberg, dit Sveriges humorelit flockas. Förra årets tolkning av Åsa-Nisse var lysande och nydanande, den här gången har man snarare gått tillbaka till Stefan & Krister buskisens rötter. Historien kretsar kring tre generationer som bor på en bilverkstad – alternativt en skrottipp – och scenen får tankarna att gå både till den högt älskade TV-serien och scenmusikalen ”Macken” och till göteborgsklassikern ”Albert & Herbert”.

Den försynte sonen Affe spelas av Mikael Riesebeck. Han har två generationer av ”Alberts” över sig, eller snarare ”Albertinor”. Det ilskna rivjärnet mamma Rut (Annika Andersson) som inte har något till övers för några karlar alls och som planerar att rädda bilverkstaden genom att involvera sig med ortens ökände gangster Slaktar-Lasse (Claes Månsson) och mormor (Jeanette Capocci) som bor i en husvagn och blandar hembränt och zingo och raggar på karlar.

En epa-dunkande hit som ligger i tiden

Vän av ordning kanske funderar på att de tre generationerna skådespelare på bilverkstaden egentligen är av samma generation och att spralliga och viga gamla mormor egentligen är yngst i trion (Jeanette Capocci och Mikael Riesebeck är ett par privat) – men med hjälp av peruker och löständer har man skapat illusionen av olika generationer.

Brylkräm och raggarbilar och rockabilly ligger i tiden – liksom epa-dunk. (Och dunkar med hembränt …?) Affe drömmer om en tjej som snusar och backar med släp ungefär som i Mello-hiten ”Raggen går”.

Det är bra med rekvisita mot regnet …

När det gäller buskis skådespelare så kan det påpekas att detta garde lätt kan lägga in en offert på ”hardest working in showbusiness”. Skådespelarna parerar saker som lågt flygande närgångna måsar (som måhända tror att det är en riktig mack på scen med gottis i soptunnorna?), en massa löv och grenar som flyger ned i vinden, hällregn som studsar på scenen (en skådespelare tar skydd under en karta, det är bra med rekvisita ibland!) och tandproteser som flyger all världens väg. Och hela tiden är ensemblen hundra procent proffsig och jobbar in alla missöden i handlingen. Tandprotesen som lever sitt eget liv blir till ett eget gag, regnet gör att mormor kan få in sin senaste pojkvän i husvagnen extra snabbt (”Stå inte där – du blir ju blöt!”).

Liten men naggande god roll

Jojje Jönsson har en onödigt liten men naggande god roll som skattmas som råkar ut för den ena smällen värre än den andra under handlingens gång och Claes Månsson säger ”fy faaan” som ingen annan och spelar starkt på en cowboy-gangster-aura som i alla fall sätter skräck i Mikael Riesebecks bortkomne yngling. Inte blir det bättre av att de tre stora lådorna med ”koppar” som gangstern beställt av mamma Rut … visar sig vara kaffekoppar.

Egensinnig jukebox och fint väder för laxfiske

I handlingen finns också en fin stadsfamilj som är på väg till Paris och vars bil kanske behöver lagas … Ja, egentligen behöver den inte lagas, det är bara Rut som ser en möjlighet att salta räkningen, men efter att Affe har kärat ner sig i dottern i familjen blir bilen plötsligt ”trasig på riktigt”.

Lägg till detta en jukebox som börjar spela gamla 1950-tals hits när som helst och en heist mot den lokala kyrkans koppartak och det är uppenbart att  den här karusellen kan sluta precis hur som helst … Både tempot och regnet tilltar rejält under andra akten. Det är rena rama syndafloden på mer än ett sätt. Och i bakgrunden i floden Ätran står folk och laxfiskar – för det nappar så bra i regnet!

Hela miljön är otroligt mysig och när hamburgergrillen går i gång i pausen blir måsarna ännu lyckligare. Det finns jättegod lokalt producerad glass, vin och öl flödar och det är gratis med varannan vatten från ovan.

Stämningen är på topp och publiken applåderas

Stämningen är på topp och under ovationerna applåderar ensemblen publiken som hållit ut i hällregnet. I publiken finns många återkommande sommarfirare som varit tidigt ute och köpt sina biljetter, för det är tradition att gå på premiären, och det finns många kändisar och komikerkollegor – alla som brukar synas i Falkenbergsrevyn (Sveriges populäraste nyårsrevy), Robert Wells och Maria Wells, Thomas Petersson och Anna-Karin Palmgren, Kerstin Granlund (som gjorde hela 17(!) roller i ”Macken”), Fredrik Dolk, Claes Malmberg … och många har själva varit med i olika klassiska sommarteatrar. Jag spanar också efter eventuella Dramaten kollegor till Claes Månsson. De kanske kommer en annan kväll. För som Claes Månsson själv  säger … det är bara de allra mest uppnästa som missunnar honom succén med ett så roligt sommarjobb!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.