fredag 9 juni 2023

FILM/SCEN/MUSIKAL: Winona Ryders okända koppling till häxornas Österlen ...

Winona Ryders okända koppling till häxornas Österlen Kultfilmen "Häxor, läxor och dödliga lektioner" sätts upp som sommarteater. I juli är det premiär för "Heathers the Musical".

Minns ni filmen ”Häxor, läxor och dödliga lektioner” (1989), en bioflopp som sedermera blev en kultfilm? Det var en stor genombrottsfilm för Winona Ryder och Christian Slater och även en viss Shannen Doherty, tjejen som blev ännu mer känd för ”Beverly Hills 90210” och ”Förhäxad”.

Originaltiteln var ”Heathers”, men det var tydligen inte en tillräckligt rafflande titel för den svenska biomarknaden. (”Ljungplantor” skulle också ha varit en felaktig översättning.) Det hela är en svart komedi om high schools populäraste tjejer, som alla råkar heta Heather, och den misantropiske nykomlingens plan att ta dem alla av daga och att få det att se ut som seriesjälvmord. 

Nu blir denna gamla film sommarteater på Österlen, gjord av och med och för en ung publik. Premiären är den 8 juli. 

Tonåringar som tar livet av varandra… Har vi inte nog av det i nyheterna? Är det inte dålig tajming? Eller är det i själva verket bra tajming? De medverkande i pjäsen berättar själva att de är glada över arbetet, det ger dem något att göra hela sommaren, det lär dem respekt och vikten av att alla får vara med och att alla ska må bra. Det vill säga: skapa inga mobbare, skapa inga monster, skapa inga häxor. Det blir mest en sommar med långa läxor för de utvalda. Koreografi, musik, dans… och massor av repliker. 

 ”Heathers” har gjorts som både teater och musikal tidigare - det är dock första gången det blir svensk ungdomsteater/friluftsteater på Österlen av kultfilmen. 

 Nu blev jag sugen på att se ”Heathers”. Den finns i Sverige som Blu-ray och VoD från Studio S Entertainment.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.