söndag 4 oktober 2020

FILM: Your name - Otroligt vacker och spännande japansk animéDelade världar ... i samma land.


Regi: Makoto Shinkai
Titel: Your Name
Manus: Makoto Shinkai

Medverkande (röster, original): Ryunosuke Kamiki, Mone Kamishiraishi, Masami Nagasawa, Etsuko Ichihara, Ryo Narita, Aoi Yūki, Nobunaga Shimazaki, Kaito Ishikawa, Kanon Tani m.fl.
Land: Japan, 2016
Distribution: TriArt Film
Betyg: 5


Det är inte ofta man ser en film som är otroligt vacker, otroligt spännande, mycket rolig och dessutom djupsinnig och känslosam. 

Your Name vågar ta stora känslor på allvar, vågar ta tonårstiden på allvar och vågar ta tag i en krånglig intrig med olika trådar som flätas samman med samma självklara lätthet som människorna i filmen flätar vackra snoddar. 

Japan är mer än Tokyos skyskrapor

Något som är mycket bra är hur både stad och landsbygd representeras i filmen och ställs mot varandra, för båda miljöerna finns rikligt representerade i Japan. Folk utanför Japans gränser är närapå schablonmässigt vana vid att tänka på Japan som Tokyo, med automater, skyskrapor, trängsel, munskydd, tunnelbaneköer, robotar, snabbnudlar, snabbtåg och tekniska underverk ...

Men i Japan finns det också urskogar, oerhört vacker natur, nationalparker, gamla tempel och små byar, äldre än den så kallade västerländska civilisationen. Det finns folk som lever av jordbruk, hantverk och fiske och som har uråldriga traditioner någonstans ute på landsbygden.

Mormors legender ... med guldkorn av sanning

En favoritkaraktär i filmen är mormor och de sagor och legender som hon berättar. Det finns en sanning i dem ... Och mormor märker direkt när hennes barnbarn är hennes eget och när det finns någon annan i hennes kropp i denna "Freaky Friday" film som först är rolig, sedan romantisk och sedan sanslöst spännande. Om Armageddon gjorts i Japan, kanske det hade blivit en originell och bra film med hög konstnärlig klass.

Your Name är regisserad av Makoto Shinkai, som också skrivit filmens manus. Filmen är baserad på Shinkais bok med samma namn, publicerad en månad före filmen. Your Name berättar historien om en tjej från landet och en kille från Tokyo som mot alla odds byter tillvaro med varandra.

En av de mest framgångsrika japanska filmerna någonsin

Filmen blev en oväntat stor bioframgång i Japan, med totalt 18,9 miljoner sålda biobiljetter (fjärde största biljettförsäljningen för en film i Japan, och bland animerade filmer endast överträffad av Spirited Away). Hösten 2016 toppade Your Name den japanska biostatistiken nio veckor i rad. Filmen fick biodistribution i 92 länder, däribland Sverige. Nu finns filmen på DVD och BD och även upplagd för streaming på TriArts hemsida. Detta är en måste-ha och måste-se film! Gärna som "double feature" tillsammans med Makoto Shinkais utmärkta Weathering with You ... som bjuder på ännu mer tonårsangst, toppad med klimatångest, och ännu fler övernaturliga förvecklingar ...

Charmig småstad i den bergiga Hida-regionen

Handlingen i Your Name utspelas dels i småstaden Itomori i den bergiga Hida-regionen, dels i storstaden Tokyo. Huvudpersonerna är två gymnasieelever, där den ena, Mitsuha, är trött på livet på landet och önskar att hon vore en snygg kille från Tokyo. Hon tar hand om en släkthelgedom. Den andra huvudpersonen, Taki, bor i Tokyo.

I filmen byter de två huvudpersonerna kroppar med varandra, vilket har sina sidor. Och det byts tillbaka. Parallellt med att Taki och Mitsuha försöker vänja sig vid det hela, funderar de varför det hela sker, om det finns en djupare orsak.

Vackert och farligt skådespel

Your Name börjar, och slutar, med ett meteoritregn. Det är ett vackert men farligt skådespel som understryker människornas litenhet och utsatthet för obevekliga naturkatastrofer. Genom ungdomarnas kroppsbyte krockar storstad och landsbygd, det traditionella och det moderna, även om mänsklighetens alla ytterligheter blir futtiga då de underställs det brutala hotet från himlen.

Men det kunde lika gärna ha varit en tsunami eller en jordbävning eller ...

Folk i Japan vet att de lever på lånad tid. Om saker hänt för 1000 år sedan är det troligt att de händer igen. Förr eller senare. Det är bara att hoppas på "senare".

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.