fredag 13 september 2024

SCEN: A Show Larger Than Life - Världsklass! Rondo, Liseberg.

 


Världsklass. Rondo. Liseberg.

Det har i nöjeskretsar gått inflation i att använda ordet "världsklass". Juryn kan till exempel säga det om halvdana uppsjungningar i Idol, innan en tävlande åker ut på öronen.

Men här används ordet i sin rätta betydelse. Det här är världsklass. På riktigt. Produktion, innovation, kreativitet, musikalitet, helhetskoncept och entusiasm håller världsklass från start till mål.

Liksom Liseberg (där Rondo ligger) är större och maffigare än Gröna Lund så är A Show Larger Than Life i utökad och upphottad version större och maffigare här än i den första upplagan som gick på Hamburger Börs. 

Välkryddat helhetskoncept

Man har verkligen hittat ett bra sätt på Rondo att följa upp supersuccén Mamma Mia! The Party som på sitt eget unika sätt utnyttjade byggnaden. Här tänker man också helhetskoncept med heta rytmer kombinerat med en matresa genom Latinamerika och Kalifornien. Musikaliskt är kärnan i A Show Larger Than Life kärleken till den stora boy band eran: 1980-tal, 1990-tal och tidigt 2000-tal. 

En show baserad på megahits

Det här är en show som helt och håller bygger på megahits. Det finns inte en död minut. Man har inte bara plockat russinen ur kakan - man har plockat russinen ur hela kakbuffén. Och sedan blir det svensk prinsesstårta till påtåren för att uppmärksamma några av dem som bidragit till Det Svenska Musikundret.

Du gamla, du fria, du innovativa svenska musikunder ...

För visst ska den svenska insatsen i boy bands segertåget hyllas. Vad vore den stora boy band eran utan Max Martin, Jörgen Elofsson, Andreas Carlsson, Denniz Pop, Lisa Miskowski  och alla de andra svenska musikaliska snillena? Några av kompositörerna finns i den kändistäta publiken ikväll - dock inte Max Martin som skrivit allra flest hits, och inte bara till boy bands utan även till stora kvinnliga solostjärnor som Britney Spears, Taylor Swift, Céline Dion ... Kavalkaden med svenskskapade  internationella megahits framförs i ett publikfriande bejublat nummer som skulle kunna ersätta Du gamla du fria ... som stolthetsgenererande nationalsång. Vad sägs om svenskt OS-guld, flaggan hissas och vi får höra ett svenskt boy band potpurri som kröns med solohiten Oops!... I Did It Again  ...? 

Smäktande boy band ballad på Kalix-manér

David Lindgren fungerar som central figur och berättare under kvällen, tillsammans med Boris René och Greg Curtis. Vilket är det bästa språket, den bästa dialekten, om man vill deklamera boy band texter med känsla? Är det en fördel att vara från Kongo-Kinshasa, Los Angeles eller Kalix? Om Leif & Billy (som ska inta Rondo januari 2025) behöver komisk förstärkning ... bör de absolut värva David Lindgren. Han kan på kalixmål citera boy band hits översatta till svenska och folk kommer att vrida sig  av skratt - igen.

Band utan bandens klassiska instument

Boy bands brukar inte, namnet till trots, vara några band. Ingen på scen spelar några instrument. Utom här. Bandet sitter upphöjt i fonden på scenen, inte undangömt i något dike, och se där! Boy band killarna från EMD sitter också där och spelar instrument! I alla fall E:et och M:et. Erik och Mattias.

I en hyllning till de boy band medlemmar som blivit ännu större sedan de lämnat sina respektive band nämns Harry Styles, Robbie Williams, Justin Timberlake ... och Danny Saucedo. Danny blev jättestor sedan han lämnat EMD. Detta sagt med glimten i ögat. Producenten bakom kvällens show har bland annat gjort båda Dannys hyllade krogshower, NU och Run(a)way show. Givet är att EMD-kollegorna ska hylla sitt älskade D.

Frestar med fullmatad hitslista

I den fullmatade hitslistan finns inte bara den självklara guldåldern representerad utan hela fem decennier av hits. The Temptations och Jackson Five var också boy bands (och Michael Jackson blev också större sedan han lämnat sitt boy band ...) 

Backstreet Boys,  New Kids on The Block och Westlife är klara favoriter hos killarna på scenen och, som det låter, även bland killar och tjejer och alla andra i publiken. Och i nutid har vi megasuccéer som BTS och One Direction. 

Musikens superhjältar

Greg, som flankerar David på scenen, är en av dem som serverar boy bands med hits idag. Han har bland annat skrivit för BTS. Boy bands idag är kanske allra störst just nu inom K-pop? Självklart är i alla fall att det går en ny boy band våg över världen och det är inte bara småttingar som gillar. Martin Scorsese har synts digga på en One Direction konsert. Även om han hävdade att han bara skjutsade barnbarnen ... Scorsese har dissat superhjältevurmen i nöjesindustrin - men aldrig boy bands. Finkulturella personer och recensenter har dock många gånger haft lite svårt för boy bands. Men tiden har visat att boy bands har dragit det längsta strået till sist. De, som David Lindgren, som gett sig hän och älskat New Kids On the Block, Westlife, Boyzone, Boyz II Men, Take That, *NSYNC, och alla de andra ... de fick rätt till sist. Det finns mycket man kan säga om popkulturens resa in i ett (relativt) finkulturellt rum (det blir inte mycket större i Sverige än att hyllas med en egen krogshow) ... men boy band fans summerar bara sin seger över belackarna med ett kärnfullt "Take That!".

Omfamnar fånigheterna med kärlek och glädje

Nu finns det så klart mycket som är fånigt med boy bands. Bland annat videon där Take That står i vinterkläder i regnet. David Lindgren & Co sopar inte fånigheterna och pinsamheterna under mattan - de omfamnar dem, bejakar dem, bjuder på sig själva och gör en av de roligaste MTV-videorna som aldrig visats på MTV när de till tonerna av Shape of My Heart rullar runt i kall sand och badar i isigt vatten en septemberdag och försöker få det att se ut som om de njuter av upplevelsen, medan David sitter på en sten (i en skog vid en sjö?) och försöker se svårmodig ut.

Blandar högt och lågt ... och når ut

Rent visuellt är showen underbar och underbart imponerande. Många shower lovar att nå ut till publiken utan att lyckas med sin vision fullt ut ... Här har man verkligen utnyttjat hela arenan till max. Bord förvandlas till multipla catwalks, modiga sångare flyger i luften och gör volter, en hel extrascen finns uppbyggd mitt bland borden och fenomenala nummer uppförs från översta våningen i galleriet.

Stämsäker skönsång och smittande entusiasm

Allt levereras lekande lätt med stämsäker skönsång, krispig koreografi, smittande entusiasm, vinnande humor, glimten i ögat och blixtrande fyrverkerier. Och som alla boy bands och boy band fans vet: det svåra är att få det att se så här enkelt ut. Det lättsamma är ofta det svåraste.  Det här är så bra att du behöver inte ens gilla boy bands för att ha "the time of your life". Men en varning bör utfärdas: är du boy band skeptiker och tror dig vara boy band immun ... den här kvällen kommer att omvända dig och få dig att dansa, jubla, klappa i händerna och släppa loss på (lek-)fullt allvar. 

Och efter en bejublad encore blir det disco.


Producent: Mikael Gordon-Solfors som stått bakom shower som Danny Saucedos NU och The Run(a)way Show, Ola Salos It Takes a Fool To Remain Sane och Alcazars Disco Defenders.
Regi: A Show Larger Than Life har regisseras av den hyllade och prisbelönte Roine Söderlundh
På scen: David Lindgren, Boris René, Greg Curtis, Erik Segerstedt, Mattias Andréasson med flera ...
Kapellmästare: Kristian Kraftling
Produktionsbolag: 2Entertain.
Premiär: 12 september 2024 på Rondo, Liseberg, Göteborg.

Musik: Från tidigt 60-tal fram till idag, med världskända hits från bland andra The Temptations, Jackson Five, Backstreet Boys, New Kids on The Block, Westlife, Take That, *NSYNC, One Direction, BTS och många fler.

Spelas: från 12 sep till och med 21 dec 2024
Pris: från 595 kr.
Speltid: 1 timme och 40 minuter
Åldersgräns: 18 år, i målsmans sällskap 13 år





tisdag 10 september 2024

FILM: The Fall Guy - En hejdundrande hyllning till stuntvärlden






















Betyg: 4

Regissören David Leitch (Bullet train, Atomic Blonde, John Wick) jobbade som stuntman och var Brad Pitts dubbelgångare i flera filmer. Leitch har bland annat påtalat att det saknas en kategori med Oscars för bästa stunts och John Wick stjärnan Keanu Reeves har troget backat upp honom i lobbyingkampanjen för Oscarsrättvisa för stuntpersoner. Brad Pitt spelade förresten stuntman i Once Upon a Time in Hollywood ... och vänskapen som denna stuntman har med Den Stora Stjärnan (spelad av Leonardo Di Caprio) är typ raka motsatsen till den relation som filmstjärnan Tom Ryder har med sin stuntman Colt Seavers i The Fall Guy. Det är Colt som är filmens protagonist, han spelas av filmens största stjärna Ryan som är känd som Ken i Barbiefilmen och inledningsvis pratar han lika mycket som den andre Ryan som är känd från Deadpool filmerna.

I centrum står en kärlekshistoria. Ryan Gosling och Emily Blunt har fin personkemi. De har också fingertoppskänsla när det gäller komisk tajming. Och visst finns det en tanke med att förena stjärnorna från förra sommarens stora blockbusters: Barbies pojkvän Ken och Fru Oppenheimer. Ryan spelar återigen en trånande blondin som är kär i en smart och driven tjej som spelar över hans liga (men med den skillnaden att här kan han få tjejen, det är den typen av film) och Emily spelar återigen en flickvän eller fru med driv och klös och skinn på näsan.

Filmiskt självlysande kärlek

Inledningsvis är paret Ryan och Emily - eller Colt och Judy - nästan självlysande i sin kärlek till varandra, de skojar om vad saker heter på amerikansk respektive brittisk engelska och att de ska ha semester tillsammans i "bathing suits" och "swimming costumes". Med kryddiga margaritas som sällskap. Han är stuntman, hon är filmfotograf, och de är övertygade om att deras kärlek är som den i filmens magiska värld. Eller ännu bättre.

Tills en olycka förändrar allt.

Från fotograf till regissör

Arton månader senare har Judy tagit steget från fotograf till att bli filmregissör och Colt gör comeback som stuntman i filmen Metalstorm som spelas in i Australien. Detta är alltså en film i filmen och det blir väldigt mycket meta och diskussioner om konstnärliga val, stuntmöjligheter, split screens och problem med tredje akten.

Välskräddade julpantomimskurkar

Producenten Gail (Hannah Waddingham) verkar inte ha rent mjöl i påsen och filmstjärnan Tom Ryder (Aaron Taylor-Johnson) är egenkär och opålitlig. De båda britterna har - som traditionen bjuder - lagt beslag på välskräddade skurkroller som nästan känns som tagna från en julpantomin. De är så ... larger than life. Waddinghams stil skulle kunna få Cruella de Ville att kännas måttfull.

Parodi på Cowboys & Aliens

Filmen i filmen är en hyllning till - eller en parodi på beroende på hur man ser det - Cowboys & Aliens som kom, sågs (av några få i alla fall) och floppade 2011. Metalstorms cowboy leder kriget mot utomjordingarna, men blir också kär i en alien vid namn Aliana. Det finns paralleller till historien om Colt och Judy och deras kärlek och de hinder de har att överkomma och hur de ska hitta fram till varandra.

Det finns glimtar i ögat i överflöd och varm humor och spektakulära stunts. Men Metalstorm verkar
vara så kalkylerat fånig att det är omöjligt att tro på att Jody drömt om att göra denna film hela livet.
Det verkar snarare vara recycling av det superkommersiella sci-fi skrapet på botten av den metaforiska tunnan med rester som hon harvar med. Inte en dröm.

Metaforiska metavurpor slår knut på sig själva

Sedan funderar man på hur mycket Ryan egentligen är med i filmen --- det är massor av stunts och det är så klart riktiga stuntmän som gör de spektakulära stuntsen. Så en filmstjärna spelar en stuntman som i sin tur mestadels spelas av stuntmän ... i en film i en film. De metaforiska metavurporna slår knut på sig själva som en kringla.

Var är Tom Ryder?

Tom Ryder försvinner. Colt övertalas att leta efter honom. Massor av komplicerade intriger följer. Någonstans tappar familjen tråden. Skådespelare och filmproducenter och annat löst folk i kultursektorn är knappast "master minds of crime" och de brukar inte ha arméer av mordiska underhuggare, likt drogkartellerna i Bad Boys, som springer deras ärenden. Det går knappast att sätta dit någon för mord när personen i fråga har alibi på en annan kontinent ... Men intrigerna resulterar i alla fall i fler spektakulära stunts.

Världsrekord  - på riktigt

The Fall Guy är en osminkad "no holds barred" hyllning till alla de stuntpersoner som med fara för liv och lem - och ofta med ett tummen upp - skapar minnesvärda scener. Det slås ett rekord i filmen i filmen och man utropar glatt "Världrekord!" när det rullas med en bil, 8 1/2 varv, på stranden. Närmare hundra stuntpersoner varit involverade i filmen,  mycket är "live action", men man drar sig inte för att använda sig av digitala finesser också.

Skolad i Miami Vice

Filmen är inspirerad av tv-serien Stuntmannen från 1981, där Lee Majors spelade stuntman. Mer 1980-tals nostalgi: Kiss-låten I was made for lovin’ you är ett återkommande musikaliskt tema och Colt har en Miami Vice jacka och har skaffat sin första yrkeserfarenhet på en Miami Vice show. Och visst får vi se ett par klassiska Miami Vice stunts i filmen.

Kul att veta: Ryan Goslings egen personliga stuntman fick en liten roll i själva fiktionen i filmen - förutom att göra Ryans stunts.  På riktigt.


måndag 9 september 2024

FILM: Bad Boys Ride or Die - Smith och Lawrence sjunger country och överlåter de stora stuntsen till de yngre ...

























Bad Boys: Ride or Die (2024)
Betyg: 3

Bad Boys paret Will Smith och Martin Lawrence har blivit äldre och börjar mer och mer att påminna om de surt gnabbades Jack Lemmon och Walter Matthau från filmserien Grumpy Old Men än de "boys" som de ursprungligen marknadsfördes som. Bad Boys firar 29 år i år med en ny film och BD-4KUHD utgåvan är maxad med extramaterial. Bland annat finns en hyllning till producenten Jerry Bruckheimer som blir mer och mer lik Jacob Hård ju längre tiden går. Några som också ska hyllas i samband med 29 års jubiléet är stuntpersonerna. Bad Boys serien blir inte bättre än sina spektakulära stunts och detta är en serie som fortfarande satsar på det analoga - precis som 1995. Ska det göras, ska det göras på riktigt!

De första två filmerna i serien regisserades av Michael Bay och nu är det duon Adil El Arbi och Bilall Fallah som har tagit över Bad Boys konceptet och det känns på mer än ett sätt trevligt att denna regissörsduo har hittat hem - och hem till en franchise och ett filmbolag som uppskattar dem. När de för första gången figurerade i megarubriker i filmsammanhang så var det under tragiska omständigheter - detta är regissörerna som fick se sin superhjältefilm Batgirl  bli skrotad av Warner Bros för en skatteavskrivning. Sedan blev de värvade av Bad Boys gänget.

Bita ihop, komma igen

Men det gäller att göra som stuntpersonerna som får på moppe - resa på sig, bita ihop och komma igen. Med Bad Boys for Life och Bad Boys: Ride or Die har de fått göra filmer som nått en stor publik. Biosuccéerna har varit givna och nu är det dags att grotta ner sig i "behind the scenes", intervjuer med regissörerna, skådespelarna, producenten, stuntpersonerna ... och alla bortklippta scener. I ärlighetens namn så kan man förstå varför scenerna är bortklippta --- filmen har redan tillräckligt med exposition så det räcker och blir över.

Smith som underutnyttjad straight man 

Något som är lite underligt är att Will Smith ofta får spela "straight man" mot Martin Lawrences tramsetrasa. Roligast är den här filmen - och hela serien - när de båda två får tramsa. Och till exempel försöka sjunga the greatest hits of Reba McEntire. Smith har i filmens försetts med en son som får göra de mest spektakulära stuntsen (Jacob Scipio) och Lawrence har fått en vältränad svärson. Det märks att man planerar för framtiden och för nästa generation som ska få göra det mesta av "the heavy lifting". I filmen kommenterar Tiffany Haddish att Will Smiths son inte ser det minsta ut som Will Smith, han ser inte ens afroamerikansk ut ... Nej, det är han inte heller. 

Scipios skurk byter sida 

Scipio kom förresten in i serien i förra filmen som den obligatoriske brittiske skurken (walesiske Ioan Gruffud har axlat denna roll i Ride or Die) men har nu tydligen reformerats och kommit med på hjältesidan. Brittiska skurkar är något av en klyscha i amerikansk film --- något som verkar vara obligatoriskt om man inte kan få Peter Stormare (den andra Jurassic Park filmen, den andra Jump Street filmen, den andra Bad Boys filmen ...). Eller Kevin Bacon. Som redan var upptagen med exakt samma skurkroll i Beverly Hills Cop serien.

Välskräddad skurk (igen)

För det handlar återigen om att infiltrera och att organisationen är infiltrerad och vi som åskådare förstår vem det är (Bacon eller Gruffud) så fort vi ser hen i hens välskräddade kostym. Ingen skurk var förresten mer välskräddad än Alec Rickman i Die Hard.
Och det där med infiltrationer är varken överraskande eller ovanligt, vare sig i filmens värld eller i verkligheterna. På nyheterna basuneras det ut att New Yorks borgmästare blivit infiltrerad - en anställd var kinesisk spion, och mot att leverera positiva nyheter om Kina på jobbet fick hon bland annat en Ferrari, en bostad på Hawaii och leveranser med saltad anka. Klart att hon gick med på att infiltrera - vem i hela världen kan motstå saltad anka?


lördag 7 september 2024

SCEN: Joyride the Musical - Stor besvikelse för Roxette fans

 


























Recension: Joyride the musical i regi av Guy Unsworth

Roxette är det största svenska musikfenomenet sedan ABBA. Musikalen med Roxette musik lär ha lockat 45% nya besökare från utlandet till operan ... och vad får de se? En dammig brittisk otrohetsfars som hade luktat daterad redan på 1990-talet. 

Är det verkligen rätt tid för fler likadana spring-i-dörrarna och förväxlingsfarser, har inte Ray Cooney kommit och gått och lämnat oss sugna på något bättre, något matnyttigare, något mindre sötsliskigt vimsigt? Nu är det dock inte Cooney som står bakom denna Joyride-crash, utan Jane Fallon, bland annat känd som partner till Ricky Gervaise. Komiken är i samma stil, låg på empati och människokännedom och ganska misogyn/misantropisk syn på livet. Alla är idioter. Alla är själviska. Alla är egoister. Alla är osympatiska. Alla bedrar alla. Alla bedrar också sig själva. Det finns ingen att heja på.

I sann Cooney-isk Kuta-och-kör anda har en man två olika familjer, kvinnorna träffas och beslutar sig att hämnas. Men när mannens liv och ekonomi ruineras slår det också mot hans dotter ... som är undantaget från regeln att alla är osympatiska skitstövlar som vi skiter i hur det går för. 

Musiken är så klart bra. Det är ju Roxette. MEN. Ingenting av detta har något med Roxette att göra.
Det är mycket konstigt att man gjort en dammig brittisk fars av modern svensk musik.

Visst finns det många jukeboxmusikaler. Man måste stå ut i mängden. We Will Rock You handlar till exempel inte om Queen, men musikalen bevarar deras känsla, hur de var. Den lever på känslan av rock 'n roll som rebellisk och livsviktig - även i framtiden. Och i Mamma Mia finns ett kitchigt band som är essensen av att inte bry sig om vad nån annan tycker  (eller vad som anses vara god smak) à la ABBA. Det finns olika sätt att fånga känslan av något.

Det här fångar NOLL Roxette-känsla. Man hoppas verkligen att fansen sansar sig och sparar sig till nästa års Roxette-turné.

onsdag 4 september 2024

Nu presenteras de nominerade till Crimetime Award 2024

 


Nu presenteras de nominerade till Crimetime Award 2024
I år firar Sveriges största deckarfestival 10 år, precis som priset Crimetime Award som delas ut för tionde gången i rad. Crimetime samlar spänningslitteraturens stjärnor från Sverige och omvärlden på av Bokmässan i Göteborg. Idag presenteras de nominerade till Crimetime Award i kategorierna Årets deckardebut och Årets barndeckare, samt BookBeats pris i kategorierna Årets svenska deckarförfattare, Årets svenska deckare, samt Årets svenska deckaruppläsare. 
Crimetime Award instiftades 2015 av deckarfestivalen Crimetime Gotland med syftet att sprida kriminallitteraturens kraft. Sedan 2018 delas priset ut av Bokmässan i Göteborg. Priset, som är ett av deckarsveriges mest prestigefyllda, har tidigare tilldelats författare som Peter Mohlin, Peter NyströmTina Frennstedt, Lina Bengtsdotter och Klas Ekman med flera.

Priserna delas ut inför publik på Crimetimeområdet under Bokmässan i Göteborg. Prisutdelningen sker på scenen Kåken lördag 28 september klockan 16.00 under ledning av Josefine Sundström och Rebecka Edgren Aldén. Ceremonin är öppen för alla besökare på Bokmässan.

Vinnarna av Crimetime Award för Årets deckardebut och Årets barndeckare erhåller, förutom äran, ett diplom och en prissumma på 10 000 kronor vardera.

– Det är alltid fantastiskt roligt att se nya deckarstjärnor tändas på Crimetimes scen. Flera av våra största spänningsförfattare i dag har en gång i tiden varit nominerade till Crimetime Award Årets deckardebut. I år är det sjunde året jag sitter som sammankallande ordförande, jag förundras varje år över alla nya stjärnor samt hur otroligt kvalificerad spänningslitteratur vi har för barn 6–12 år. Det är ett sant nöje att leda de här jurygrupperna, säger Rebecka Edgren Aldén, sammankallande juryordförande Crimetime Award 2024

Vinnarna av Crimetime Award Årets deckardebut och Årets barndeckare avgörs av två olika jurygrupper, men även läsare kan påverka genom att rösta på sin favorit. Folkets röst räknas som en juryröst. Omröstningarna till Årets deckardebut och Årets barndeckare är öppna för engagerade läsare via bokmassan.se och startar onsdag 4 september och pågår till den 19 september.

För att ta del av motiveringarna till de nominerade och rösta, klicka här


Crimetime Award Årets deckardebut 2024:
Årets deckardebut delas ut till en ny stjärna på deckarhimlen. Förutom berättelsens fängslande kraft bedömer juryn hur författaren har lyckats hitta sin publik och ser gärna att boken tillför något nytt till spänningsgenren. Författarens bok ska ha utkommit under året som gått sedan förra Crimetime. Vinnaren utses av en jury, där läsarnas röster dessutom väger lika tungt som en juryröst.

De nominerade:
Fasad av Hurtig Wagrell, Bokfabriken
De levande och de andra av Hannes Dükler, Piratförlaget
Förtjänst och skicklighet av Monica Nebelius Lüning, Romanus & Selling
En bra man av Tina Trender, Lind & Co
Tjuv och polis av Johan Eriksson, Albert Bonniers förlag

I debutantprisjuryn:
Johanna Wistedt, deckarexpert och förlagsredaktör
Josefine Lindén, författare och förlagsredaktör
Marie Eriksson, deckarälskare som boktipsar som @marieinsweden på Instagram
Peter Carlén, ljudboksfantast i Ljudboksklubben och ljudboksbloggen.com
Rebecka Edgren Aldén, författare och sammankallande ordförande

Crimetime Award årets barndeckare 2024
Årets barndeckare delas ut till en barnboksförfattare som skriver deckare eller spänning för barn 6–12 år. Utgivningen ska ha bidragit till att utveckla genren och till att öka barns intresse för böcker och läsning. Författarens bok ska ha utkommit under året som gått sedan förra Crimetime. Även här utses årets barndeckare av en jury, där läsarnas röster motsvarar en juryröst.

De nominerade:
Petrus Dahlin och Sofia Falkenhem för serien Spökräddarna med boken Det busiga spöket, Rabén & Sjögren
Gabi Frödén för Isen, Bonnier Carlsen
Anja Gatu och Anna Nilsson för serien Kattspionerna på Rosengård med boken Älskade katt, B Wahlström
Max Byström Beydogan för Dödsramsan, Natur & Kultur
Martin Olczak för serien Fruktansvärda grejer som ingen får veta med boken Pojke av trä, Rabén & Sjögren

I barndeckarjuryn:
Eva Boström, lärare och bokrecensent, med bloggen och Instagramkontot @Boktokig
Anna Bågstam, spänningsförfattare. Driver krimpodden om spänningslitteratur och undervisar i skrivande på Skrivarakademin 
Karin Cellton, bibliotekarie och boktipsar som @feelbadbibliotekarien på Instagram 
Johanna Stenlund, läsfrämjare och bibliotekspedagog med bloggen och Instagramkontot @Barnensboktips
Rebecka Edgren Aldén, författare och sammankallande ordförande

BookBeats priser
BookBeats priser är datadrivna och reflekterar lyssnarnas val: urvalet baseras på hur populära, genomlyssnade och omtyckta böckerna varit. BookBeats första pris, till Årets svenska deckarförfattare – vilket baseras på data om lyssnandet på författarens tre senaste böcker – delades ut första gången 2019 på Crimetime Göteborg. 2023 tillkom Årets svenska deckare, där den senast släppta boken i ett författarskap står i fokus, och priset till Årets svenska deckarröst, ett pris som lyfter inläsarens roll i ljudboksupplevelsen.

- Vi är otroligt glada över att än en gång få äran att hylla alla otroliga författare, böcker och inläsare som användarna inte kan få nog av! Under priset Årets svenska deckarförfattares första fem år har Sofie Sarenbrant vunnit tre gånger och Lars Kepler två, men när inget av de två författarskapen i år är nominerade kommer vi i stenhård konkurrens att få se en ny vinnare 2024, säger Emelie Hollbox, Senior Content Performance Specialist på BookBeat.

De nominerade till BookBeats pris till Årets svenska deckarförfattare 2024 är:
Viveca Sten
Mari Jungstedt
Pascal Engman
Kristina Ohlsson
Sara Strömberg
Ninni Schulman


De nominerade till BookBeats pris till Årets svenska deckare 2024 är: 
Döda kvinnor förlåter inte  av Katarina Wennstam
Vilseledaren av Viveca Sten
Bestseller av Pascal Engman
Käraste Lena av Ninni Schulman
Den sista utposten av Mari Jungstedt
Långfredagen av Carina Bergfeldt och Sofie Sarenbrant

De nominerade till BookBeats pris till Årets svenska deckaruppläsare 2024 är:

Mirja Turestedt
Jonas Malmsjö
Gunilla Leining
Marie Richardson
Fredde Granberg
Katarina Ewerlöf