Den vilda roboten
Regi: Chris Sanders
Originalröster: Lupita Nyong’o, Pedro Pascal, Catherine O’Hara, Bill Nighy, Kit Connor, Stephanie Hsu med flera
Svenska röster: bl a Mary N’diaye, Vilhelm Blomgren, Adrian Macéus, Jack Ekman Regenholz med flera
Betyg: 3
Den vilda roboten är ett slags uppdatering av den klassiska sagan Den fula ankungen av H.C. Andersen. Denna kombineras med legenden som figurerar i DreamWorks tidigare största hit Prinsen av Egypten, där ett adoptivbarn, Moses, hittar sin biologiska familj, leder hela sitt nya folks exodus och blir en hjälte och frontfigur på kuppen.
"Den fula gåsungen" (som givetvis är jättesöt) uppfostras här inte i en ankdamm, men väl av en robot på villovägar och hens bästa vän och sidekick: den listige räven. Pedro Pascal (som gör rävens originalröst) kan väl göra denna typ av stand-in-föräldraroll och (anti-)hjälte i sömnen. Det är precis samma roll som han har t.ex. när han tar hand om Baby Yoda i Star Wars franchisen.
Moses och gässen i vassen
Det är en udda trio och en udda adoptivfamilj - och än mer udda är att det är roboten som dödat hela gåsungens familj (visserligen av misstag) under en björnjakt. Både vuxna fåglar och alla äggsyskon.
Gåsungen lämnar till sist sin adoptivfamilj för att flyga söderut med gässen, blir hjälte under färden och blir till sist gammelgåsens ersättare och flockens nya ledare. Moses transformationen är komplett.
Förresten. Gäss är bland de första djuren som blev tama. Domesticeringen ägde rum just i Egypten för omkring 3000 år sedan, kanske ännu tidigare. Hade Moses tamgäss?
Jämför med Akka från Kebnekaise - ledaren i Nils Holgerssons saga
Man kan jämföra med ledaren Akka från Kebnekaise, en kvinnlig ledare för vildgässen i Nils Holgerssons underbara resa, och konstatera att denna mer naturliga ordning fungerar bättre. Familjegrupper av gäss brukar ledas av en gåsförälder - alltså inte en manlig gåsunge som gör sin första flygning. Gässens ledarskap handlar om att ta hand om de sina, och det bygger inte på att hela flocken ska se upp till en man.
Oavsett om en flock djur är ett matriarkat eller ett patriarkat så brukar detta ändras när det ska bli film ... se bara på de marscherande elefanterna i Djungelboken. Elefanter är djurvärldens största matriarkat. Och Lejonkungen skulle givetvis hetat Lejondrottningen.
Smart som en gås
Vildgäss är starka. Inte för att de mobbar varandra utan för att de stödjer varandra och skyddar "svagare" individer. Väldigt mycket av hur gäss är och hur de beter sig porträtteras helt fel i filmen. Gäss är egentligen väldigt smarta. De kör inte med hackkycklingar.
Alla fel när det gäller olika djur och olika djurs beteenden är mycket förvirrande, speciellt för djurintresserade kids som vet "hur det ska vara" (och även för alla andra).
Värme är ett hot - bland annat mot vintersömnen
Och nu till de andra djuren. Roboten räddar dem när det är vinter och de sover alla tillsammans i ett varmt bo med en brinnande eld i mitten - ett slags Noaks ark på fast mark. Men. För många djur är det just värme som är hotet, de kan inte gå i ide eller övervintra eller gå i dvala och sova och vila ut som de ska. Att ge alla djur värme under vintern ... är helt enkelt fel. Djuren kommer i sådana fall att behöva mycket mer mat under vintern och när alla djur sover tillsammans ... finns det inga bytesdjur för rovdjuren att jaga där ute under hela vintern. Det finns bara en räv, en björn, en bäver, en skunk ... och alla de unga pungråttorna är syskon. Så vad vi verkar ha att se fram emot är att alla djuren håller på att dö ut eller så blir det inavel.
Tio procents rabatt ... på ingenting
Hur ser resten av världen ut, utanför den här ön med vilda djur och en vilsen robot som letar kunder och förgäves delar ut stickers med tio procents rabatt på nästa köp till djur som ingenting kan köpa och ingenting vill ha? Det ser ut som resterna av en doomsday scroll, som är så trendig idag. Golden Gate bron ligger under vatten och visst var ett alternativt San Fransisco roligare i Big Hero 6 där massor av aktiviteter fanns i staden - både med och utan robotar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.