tisdag 23 augusti 2022

MARIAN KEYES : EN OVÄNTAD SEMESTER och ETT OVÄNTAT VAL – missbruk i “feelgood-klassiker” förvandlat till lukrativ karriär i uppföljare 25 år senare


En oväntad semester
Förlag: Norstedts
Serie: Rachel (del 1)
Genre: Skönlitteratur i översättning
Originaltitel: Rachel’s Holiday
Översättning: Caroline Zielfelt
Antal sidor: 621
Format: Pocket
Återutgivningsdatum: 2022-07-13

Ett oväntat val
Förlag: Norstedts
Serie: Rachel (del 2)
Genre: Skönlitteratur i översättning
Originaltitel: Again, Rachel
Översättning: Katarina Jansson
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2022-07-20


 Marian Keyes anses ha grundat “feelgood” genren och “chicklit” genren och Rachel Walsh i Rachel’s Holiday (En oväntad semester) är chicklit hjältinnan par excellence. Men. Marian Keyes gillar själv inte nedsättande termer om litteratur skriven av kvinnor, som “feelgood” eller “chicklit” eller “women’s fiction”. Hon anser att hon skriver “books” eller “novels”. Och är det verkligen “chicklit feelgood” att skriva en bok som analyserar missbruk och missbrukets mekanismer?

Rachel’s Holiday fyller 25 år i år och har aldrig någonsin varit “out of print“. I Sverige är det Norstedts förlag som står för nyutgåvan En oväntad semester och den splitternya uppföljaren Ett oväntat val.

Irländska på grön kvist i New York

Rachel Walsh är 27 år, härstammar från Irland, lever i New York, trivs inte speciellt bra med jobbet, men trivs mycket bättre med New Yorks uteliv. Hon tar droger, hon dricker kopiösa mängder sprit, hon träffar killar på olika barer som hon följer med hem … När Rachel nyktrat till tänker hon på hur många gånger hon hade kunnat bli våldtagen och mördad, men hon hade tur, hon klarade sig. Efter en överdos av sömntabletter bestämmer sig Rachels familj för att gripa in och ta hem Rachel till Irland, där hon blir inskriven på ett behandlingshem. Detta är den “oväntade semester” som det refereras till i bokens titel.

Ett helvete att se nyktert på tillvaron

Vägen till att bli ren och fri från alkoholmissbruk, drogmissbruk och sexmissbruk är både lång och krokig. Och ju nyktrare Rachel blir, desto mer inser hon hur dåligt hon har behandlat alla runtomkring sig … På det hela taget är det ett helvete att vara nykter.

Marian Keyes skildrar allt med sin egen personliga och mycket svarta humor, och hon har personlig erfarenhet av missbruk.

Alla har sina egna laster – som choklad och “Indy”

Familjen Walsh kommer med välbehövlig “comic relief” i så många scener. Som när det är jul, och alla Rachels systrar proppar i sig chokladpraliner och frossar i Indiana Jones filmer och påstår att “jag kan sluta precis när jag vill!” – alla missbrukares mantra. Fast ett Indiana Jones maraton och en ask med julgodis delat på ett stort antal personer är inte den värsta formen av missbruk. Systrarna har i alla fall roligt tillsammans och knaprar inte livsfarliga tabletter i smyg.

Det finns ingen lätt väg får Rachel att komma till “det lyckliga slutet” – men det finns hopp i ett öppet slut.

Hur gick det sedan?

Slutet har varit öppet, ett “bestäm själv“ slut, i alla dessa år. Men. Det finns nu en fortsättning som utspelar sig 25 år senare, där vi får veta vad som hände med Rachel Walsh – och hur hennes missbruk har förvandlats till en lukrativ karriär. Ja, Rachel Walsh är numera behandlingsterapeut för andra missbrukare – ett ovanligt, oglamouröst men ack-så-lyckligt slut för vår hårt prövade hjältinna. Och hon hjälper även andra att få sina lyckliga slut. Allt detta kan man läsa om i den nya romanen Ett oväntat val

Plötsligt händer det!

Intressantast av hela persongalleriet är en spelmissbrukare som spelat bort rubbet – bokstavligen. Rachels missbruk syntes på henne, men spelmissbrukare ser så friska och välanpassade ut, och i dagens värld omges vi hela tiden av reklam för olika spel – från online casinon och bettingsajter till TV-reklam för olika typer hästsport och tipsextra … Det är ett helvete att blir ren. För nästa gång kan det ju bli bingo på lotten, eller hur? “Plötsligt händer det!” Och plötsligt är missbruksträsket ett faktum.

Ironiskt rosa?

Intressant att notera: Ett oväntat val i svensk utgåva har ett rosa omslag. Trots att Marian Keyes hatar “chicklit rosa” och trots att systrarna Walsh i själva boken hatar rosa. Vem vet – det kanske är ett ironiskt rosa omslag?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.