söndag 30 juni 2024

SCEN: Vallarna i Falkenberg har en femstjärnig pang-succé med Korvfabrikören och Claes Malmberg!

 



Korvfabrikören  -  fartfyllt, fräckt, fyndigt och med stor finess i dribblingarna

Betyg: 🌟🌟🌟🌟🌟

Manus: Niklas Holtne, Håkan Klamas. Regi: Niklas Holtne.

Medverkande: Claes Malmberg, Jessica Heribertsson, Jojje Jönsson, Jeanette Capocci, Mikael Riesebeck, Linnea Lexfors, Jennie Rosengren, Alexander Korenado, Pär Nymark

Premiär: 30 juni 2024. Spelas på Vallarna till och med 11 augusti. 
Föreställningen den 8 augusti filmas. Turné under hösten.
September: 27–29 Vara. Oktober: 5 Västerås, 10 Sundsvall, 11 Umeå, 12 Skellefteå, 13 Luleå, 19 Uppsala, 26 Örebro, 27 Karlstad, 31 Borås.
November: 2 Lorensbergsteatern, Göteborg, 8 Jönköping, 9 Norrköping, 13 Linköping, 15 Gävle, 17 Malmö Live, 23 Karlskrona, 30 Kalmar.
December: 7 Växjö.





"Det ska fan vara korvfabrikör!" vrålar Claes Malmberg på Vallarna i Falkenberg. Som en kärleksfull homage till Eva Rydberg som kanske just i detta nu ryter "Det ska fan vara teaterdirektör!" på Sundspärlan i Helsingborg.

Det var Nils Poppe och Eva Rydberg som en gång i tiden inspirerade den härliga humorduon Stefan & Krister till att starta friluftsteater på Vallarna och resten är en äkta obesprutad svensk buskishistoria. Med lyckligt slut.

En ren njutning

Korvfabrikören är en av de allra roligaste pjäserna som gått på Vallarna, där man hållit humorn igång med peruker, löständer och gott buskishumör i snart ett kvarts sekel. Det är en ren njutning att se ett lag som spelar tillsammans med precision i varenda passning, nick och cykelspark. 

Malmberg som stjärnforward

Claes Malmberg är värvad som stjärnforward för säsongen  och det är hans andra sejour på Vallarna. Jessica Heribertsson gör en välkommen comeback till sin moderklubb efter att bland annat ha varit utlånad till musikalernas underbara värld (hon var underbar i Mamma Mia!). När de två spelar äkta par finns både personkemi och musikalisk harmoni.

Pålitligt mittbackspar

Döttrarna, spelade av Linnea Lexfors och Jennie Rosengren, är ett pålitligt mittbackspar som kanske inte alltid märks så mycket, men man skulle sakna dem om de försvann. Någon behöver fylla upp mellan de allra mest utmanande kontringarna.

Säkert som ett brev på posten

Veteranerna finns fortfarande med i startelvan. En folkkär Jojje Jönsson får jubel bara han visar sig, det är säkert som ett brev på posten. Nej, i år spelar han inte Dag-Otto som vimsar till det genom att förväxla olika brev och lappar, i år spelar han en kontorsanställd som virrar till det genom att förväxla olika brev och lappar. Han befinner sig ofta offside (och även offstage) och ställer till det. Man bara väntar på den stora smällen ... Både bildligt och bokstavligt talat.

Favoriter på mittfältet

På mittfältet hittar vi favoriterna  Jeanette Capocci och Mikael Riesebeck. Jeanette har återigen en roll som husa och hon excellerar både i leverans av de allra roligaste replikerna och i minspelet. Hennes roll är att vara lagets - och pjäsens - spelmotor. 
Mikael Riesebeck är helt uppbyggd av funny bones och hans fysiska komik är i en världsklass för sig. Han slår in humoristiska fullpoängare rakt in i krysset varenda gång. Vare sig han kravlar sig upp ur en häck, upptäcker en gren i grenen eller proppar sig full med piller och svagdricka ... som visar sig vara något mycket starkare.
Paret har en utmärkt spelförståelse - och som de hanterar och utnyttjar fasta situationer!

Kärleksintressen gör komiska små inhopp

På avbytarbänken finns en spion och en major, kärleksintressen för de båda döttrarna, och de gör då och då soloräder på planen i jakten på vad som kan vara den hemliga ingrediensen i det famösa korvreceptet. Major Pär Nymark är mest känd som regissör och manusförfattare på Vallarna - i år har vi en annan överbefälhavare vid rodret och Nymark kan lugnt gotta sig med en liten men naggande god friarroll som äter en massa korv. 

På väg mot nya hyss

Alexander Korenado (som spelar den misslyckade spionen) dyker upp som en liten myling på taket och därefter går det bara utför. För karaktären alltså. Alexander slog igenom som Emil i Emil i Lönneberga i en av Kålle Gunnarssons fantastiskt fina produktioner. Korenado är förutom sin skådespelartalang musikalisk och lite lik Hampus Nessvold i sitt smygande sätt att spela komik ... så visst finns det juniorvärvningar för laget på Vallarna att utnyttja och utveckla i framtiden.

Från teaterns tiljor till regissörsstolen

I år har vi en ny regissör, Niklas Holtne, som även skrivit manuset tillsammans med Håkan Klamas, och en ny regiassistent: Annika Andersson. Känd som skådespelare i nästan varje uppsättning som Vallarna haft i 24 år ... och även känd som mamma till Alexander Korenado.

Ett lag som trivs tillsammans

Vallarna är ett familjeprojekt, a labour of love, och det märks att detta är ett lag som trivs tillsammans, som vet när man kan ta ut svängarna och det är aldrig någon som tappar bollen ... inte ens när motståndet består av skränande attackerande måsar som förmodligen blivit höga på doften av popcorn och korv.

Laget är som en familj - på allra bästa sätt. Och att Jeanette Capocci och Mikael Riesebeck har ovanligt fin och skojig personkemi ... kan det bero på att paret kan ha övat upp det lite extra på hemmaplan?!

Milstolpe i Vallarnas historia

Det här är en av de allra roligaste föreställningarna i Vallarnas historia.

Hela uppsättningen är pepprad med skämt, ordvitsar, roliga historier, slapstick, förväxlingar ...

I Amerika har man kommit fram till att Big Bang Theory är den roligaste av alla sitcoms med ett snitt på 5,8  skämt per minut. Man tangerar den siffran här i de allra intensivaste stunderna.

Claes Malmberg sprutar ur sig skämt 

Claes Malmberg håller två monologer där han bara sprutar ur sig skämt och därefter  försöker han tala tyska och japanska ... och (spontant) konversera med en högljudd mås.

Magi i mötet med publiken

Det uppstår en speciell magi i mötet med publiken och improvisationerna sitter och allt är härligt ljuvligt underbart. 

Dessutom slutar hällregnet lagom till den magiska premiärkvällen och allt är vackert i ett rosigt dis med fluffiga moln på himlen ovan Ätran...

Korv med och utan krut

Det roliga fortsätter i pausen. Kvällen till ära finns menyer med olika sorters korvar levererade av de lokala Korvpojkarna och nya goda glassmaker  att prova från lokala Siaglass. Visst är det många kulinariska framgångssagor som har hemliga ingredienser. Men få lägger så mycket krut i sina produkter som denne korvfabrikör ...

Par ska få varandra, fabriken ska räddas, kungariket ska delas ...

Bland förvecklingarna kan nämnas fyra-fem par som ska få varandra, ett par som ska hitta tillbaka till varandra, en korvfabrik som ska räddas, mysteriet med de hemliga hotbreven som ska lösas ... och militären som måste distraheras från att märka att deras krut har hamnat i den bästsäljande korven ...

Dessutom funderar korvfabrikören på hur han ska dela upp sitt kungarike - eller korvrike - mellan sina döttrar. Fast utan att göra en Kung Lear av det hela.

Mås-erande vin ger pangkväll

Lägg till att Dag-Ottos sävlige look-alike blandar ihop breven, att spionen blir förväxlad med serveringspersonal, att måsarna ska skjutas med mås-erande vin ... och att Mikael Riesebeck ska få i sig ett helt ägg med ketchup i en enda klunk,   då vet ni att ni har en riktig pangkväll framför er.

Fina homager till Fågelholkar och Fawlty Towers

Det finns flera fina homager inbäddade i föreställningen. Bland annat till Vallarna klassikern Brännvin och fågelholkar där huvudpersonerna  gömmer starksprit lite varstans och Claes Malmberg hittar mer och mer kreativa gömmor med små flaskor hela tiden under föreställningens gång.

Och så får vi inte glömma Mickael Riesebecks konversation med en uppstoppad utter som (kanske) heter Rutger. Det ekar "Majoren pratar med Älghuvud" (egentligen Manuel) i Fawlty Towers lång väg.

Allt ställs på sin spets

Den äktenskapliga lyckan hotas av att paret har både nya och gamla hemligheter för varandra och under ett hejdundrande födelsedagskalas  ställs allt på sin spets. Komplett med spetsfundigheter.

Det är fartfyllt och fyndigt hela tiden, med stor finess i orddribblingarna och alla fräcka stunts.

Du kommer förresten aldrig att se på en trädgårdsstol på samma sätt efter att ha sett denna pjäs ....

Scenbygge som karaktär

Det ambitiösa scenbygget av Arduino Punzo och Fredrik Dillberg är imponerande, överdådigt och överraskande. Scenen är som en extra skådespelare som reagerar och agerar - en utmärkt backlinje där i fonden, med takterrass, korvfabrik, rykande skorsten och sensationella specialeffekter.  Visst har man lagt en extra dimension till den klassiska buskisen. Utan att för den skull kapa dess rötter.

Levererar hela skalan

Småleenden, igenkännande små fniss, gapskratt och du-skrattar-så-mycket-att-du-nästan-inte-kan-andas. Korvfabrikören levererar hela skalan. Med extra stark senap till.



ETT RESANDE TEATERSÄLLSKAP, Sundspärlan, Helsingborg den 28 juni 2024 – smart, sofistikerad komedi för framtiden




Manus och Regi: Andreas T. Olsson
Skådespelare: Eva Rydberg, Hampus Nessvold, Birgitta Rydberg, Mia Poppe, Kalle Rydberg, Ewa Roos, Robert Rydberg, Fredrik Dolk

Premiär: 28 juni
Speldatum: 27-30 juni, 3-7 juli, 10-14 juli, 17-21 juli, 24-28 juli, 31 juli, 1-4 aug, 7-11 aug









Ett resande teatersällskap är en smart, modern och sofistikerad komedi med charmtrollet Hampus Nessvold i huvudroll, humormästaren Eva Rydberg vid rodret och kulturbäraren Andreas T Olsson som geniet i kulisserna.

“Fan ska vara teaterdirektör!”. Den allra mest klassiska repliken av teaterdirektören i August Blanches Ett resande teatersällskap levereras som modig förstareplik av teaterdirektör Eva Rydberg – i rollen som teaterdirektör i Andreas T. Olssons Ett resande teatersällskap, en nyskriven pjäs vari det framförs delar av många andra kända verk. Som KameliadamenRomeo och JuliaHamletMåsen … och Ett resande teatersällskap.

Rakt dunderkul och slingrigt metaskojigt

Det här är rent rakt dunderkul – men också  slingrigt mysigt metaskojigt. Man driver med olika typer av pjäser och olika typer av skådespelare och olika typer av ideologier och olika typer av konstutövning. Samtidigt som man är en del av väven av dessa ideologier, samtidigt som man just nu ägnar sig åt konstutövning. Och vi som är publik, vi får spela publiken som är med om pjäserna i pjäsen.

Vi spelar alla våra roller

Shakespeare diktade om att alla människor spelar sina roller. Den här pjäsen framför liknande tankar, med den brasklappen att skådespelare är bättre än alla andra på att spela flera olika roller. Ingenting verkar i alla fall vara roligare för skådespelare att sätta tänderna i än just roller som skådespelare. Gärna i ett obestämt förr-i-tiden när allt var äkta och inget bara var meningslöst “content” som lika gärna kunnat genereras av AI.

Från Vimmerby till Helsingborg

Handlingen i Ett resande teatersällskapRoos som primadonna

Det första sällskapet fokuserar på komik – under ledning av Eva Rydberg. Den största primadonnan i sällskapet är Ewa Roos. Kalle Rydberg spelar smart och charmerande fixare som gärna “lånar” saker som teatern behöver. Birgitta Rydberg är skådespelardottern som drömmer om Degen. En bagarkarriär alltså (inte en plats i Damallsvenskan). Visst är det underbart att någon drömmer om bröd istället för Broadway … och så förvandlas scenen till en Broadwaymusikal. Som hon kan sjunga och dansa, La Rydberg Junior, både med och utan clownnäsa. Rollen är en seriöst rolig roll, passande någon som klarar Stadsteater och Musikalteater med samma självklara och prisbelönta bravur.

Man kan alltid skylla på spanska sjukan

Det andra  sällskapet fokuserar på tragik – under ledning av Andreas T. Olsson. Med Robert Rydberg och Mia Poppe som långhåriga, seriösa och svartklädda adepter. Goth trion ler aldrig frivilligt och anser att fin konst är smal konst, och konsten är ännu finare om ingen kommer och ser den. Man kan alltid skylla på pandemin – alltså spanska sjukan – att folk inte har hittat tillbaka till teatern. Under tiden går Spanska flugan och Charleys tant för fulla hus. 

Samarbete för att rädda teatern

På grund av något paragrafrytteri måste båda teatersällskapen spela på teatern, eller så blir de av med sina licenser. Inget av sällskapen vill kompromissa.

Hamlet och Terese i bagarboden

Över den linje som dragits i krita över Sundspärlans scen vandrar hela tiden en underbar och virrig Hampus Nessvold i rollen som wannabe-skådespelare som drömmer om att spela både komedi och tragedi. Det är lika roligt att leka att man är Romeo eller att låta Hamlet spelas av kålhuvuden som att uppföra sina egna komiska sketcher. Som Terese i bagarboden. 
Terese i kassan hundra år tidigare?

Sveriges bästa komiker

Hampus Nessvold är just nu Sveriges bäste, hetaste och mest lovande unge komiker. Han har en ny serie på SVT, han ska inleda årets serie av sommarprat och som kronan på verket: han har fått en huvudroll där han spelar mot La Rydberg och Andreas T. Olsson. Han kommer att växa flera meter – metaforiskt sett alltså. Han kan göra dockteater med kålhuvuden eller olika osannolika dödsscener eller bara iaktta andra som beter sig konstigt … han har ett obetalbart minspel. Allt gör han med bravur, allt framkallar skratt och leenden, igenkänning och empatisk humor. Charmtroll är bara förnamnet.

Gedigen och kunnig ensemble

Hela skådespelarensemblen andas kärlek till gediget arbete. Man känner igen dansarna och ensemblen från tidigare Rydberg produktioner, de som alltid proffsigt fyller ut varenda scen med sång, dans eller bara närvaro och som hela tiden byter kläder och gestalter.

Bröd och skådespel

Kalle Rydberg är trivsam som fixaren med mer än en räv bakom örat, Birgitta Rydberg river ner skrattsalvor som skådespelaren som vill välja bröd framför skådespel, Robert Rydberg får publiken att skratta bara han kommer in i peruk och lösnäsa …

Fredrik Dolk, allas vår favoritgranne, spelar en ilsken motståndare till teaterns tiljor, med så mycket humor och finess att man bara vet att han kommer att gå över till den goda underhållningens sida innan ridån faller.

Rena rama krutpaketen

Ewa Roos som spelar primadonna … Behöver hon spela, eller tar hon bara på sig en stor hatt och glider in på scenen eftersom hon ÄR en gudomlig primadonna?

Eva Rydberg är helt ljuvlig, en teaterdirektör med skinn på näsan som vet vad hon vill. Både i pjäsen och i verkligheten. Ja, de gjorde “Rena rama ding dong” tillsammans. Här är de Rena rama krutpaketen.

Dikt och verklighet glider in i varandra

Vad är dikt, vad är verklighet? Härmar konsten livet, eller är det livet som härmar konsten?
Vad influerar vad?
Verklighet och pjäs glider in i varandra, liksom de olika verkligheterna i pjäsen. Förälskelser i scener, förälskelser utanför scenerna. Avundsjuka och passion, förvecklingar och rivalitet. Men störst av allt är kärleken. Till teatern.

Genial kulturbärare

Kulturbäraren Andreas T. Olsson som skrivit och regisserat är genial. Det här är smart komedi, sofistikerad komedi, komedi 2.0. Komedi för framtiden – och nutiden. Inte ett dammkorn anas i ett enda hörn. Ändå känner man igen sig. Och det krävs inte den minsta
koncentration för att gapskratta åt dråpliga repliker, tillfälliga missförstånd eller ofrivillig slapstick i pjäsen.

Tragikomisk eftertänksamhet

Samtidigt ger dramat mycket intressant att tänka på. På ett tragikomiskt och mellankomiskt sätt. Om den finaste konsten är den som ingen ser … hörs det då när ett träd faller i skogen och ingen är där? 

Här hörs i alla fall applådåskorna så det rungar mellan träden.
Slutligen: Sundspärlan, vilken pärla! Allt är toppklass. Ska  du bara besöka en teater i år och skratta, fika, supera och frottera dig med vänner och kändisar, då är valet lätt.

 

Rosdagar på Fredriksdal 29 och 30 juni

 

RÅDGIVNING, ROSKUNSKAP OCH INSPIRATION – FREDRIKSDALS TRÄDGÅRDSMÄSTARE MED VÄNNER I ROSARIET

Trädgårdsmästare och rosexperter inspirerar och ger praktiska råd och tips. Sortbestämning – kanske kan vi berätta vilken ros du har i din trädgård. Ta med en roskvist med blommor och blad. Inlämning rosor för sortbestämning till Fredriksdals trädgårdsmästare lördag och söndag klockan 10 – 15.

Svenska Rosensällskapet/Sydrosen
Presentation av Sydrosen, försäljning av rosförädlat och olika publikationer om rosor samt goda råd om rosodling

Helsingborgs Trädgårdsförening
Presentation av Trädgårdsföreningen samt ger goda råd om trädgård och odling.

BLOMSTERBINDERI OCH VISNING – TRÄDGÅRDENS VACKRASTE ROSBUKETTER OCH KRANSAR

Floristen och blomsterkreatören Heidi Mikkonen visar inspirationsarbeten och bukettbindning med rosor från rosariet. Hon tipsar också om trädgårdsrosor som snittblomma. Vid rospaviljongen, rosariet.

FÖRSÄLJNING AV ROSOR, PERENNER

I butiken Flora Linnea, plantskolan på Fredriksdal, försäljning av svenskodlade rosor, Austinrosor, klematis och mycket annat.

BIOFILI – EN KÄRLEKSHISTORIA AV ELIN UNNES

Årets sommarutställning om naturen, växterna och mystiken av författaren och odlaren Elin Unnes. I herrgårdens södra flygel och kryddträdgården. Skaparverkstad i norra flygeln.

GISELA TRAPPS KROG & KAFÉ

Serverar hemlagad husmanskost, klassiska bakverk och smörgåsar med kaffe eller ett glas hemmagjord saft. Våffel- och glasservering i stor, härlig trädgård.

Rosdagar på Fredriksdal

 Blött men med gott humör! Rosorna får vatten i alla fall!

ROSDAGAR

Mitt under den svenska sommaren äger ett av våra vackraste arrangemang rum. Rosvandringar, rådgivning, rosarrangemang och försäljning. Möt rosexperter och inspiratörer mitt i allt det vackra. Upplev de fantastiska dofterna, ta del av rosors historia och lär dig mer om sortbestämning.

En väldoftande upplevelse för alla och ett utmärkt tillfälle att lära känna rosens fantastiska värld. I slutet av juni samlas rosexperter, amatörer och allt däremellan för att hänge sig åt en av våra mest uppskattade växter. Under de båda dagarna kan du njuta och upptäcka, lära och låta dig själv inspireras av hundratals olika sorters rosor. Rosguidningarna ingår i entréavgiften och behöver inte bokas.

PROGRAM

10.30 Lena Ansebo berättar om det skånska rosarvet i Fredriksdals rosarium.

11.00 Lars Åke Gustavsson – Rosor jag inte vill vara utan i min trädgård.

11.00 FREDRIKSDAL BERÄTTAR – Drop-in guidningar, familjevisningar i årets sommarutställning.

12.00 Max Sommelius och Krister Cedergren samtalar om erfarenheter och kunskap från två av Sveriges främsta rosplantskolor.

13.00 Henrik Morin – Från rosrost till liten rosenbladsstekel. Om rosornas hälsa, visning och råd i rosariet.

14.00 Krister Cedergren delar med sig av erfarenheter, kunskaper och rosor genom åren. Praktiska odlingsråd och trädgårdsmästartips.

14.00 FREDRIKSDAL BERÄTTAR – Drop-in guidningar, familjevisningar i årets sommarutställning.

15.00 Henrik Morin – Från rosrost till liten rosenbladsstekel. Om rosornas hälsa, visning och råd i rosariet.

15.20 FREDRIKSDAL BERÄTTAR – Drop-in guidningar, familjevisningar i årets sommarutställning.

16.00 Helgens sortbestämning – rosexperterna presenterar och samtalar kring besökarnas inlämnade rosor. (Inlämning rosor för sortbestämning till Fredriksdals trädgårdsmästare lördag
och söndag klockan 10–15)

När: 30 juni 10.00–17.00
Var: rosariet och på Flora Linnea
Entré: ordinarie entré 120 kronor, fri entré med Kulturkortet och för barn och unga till och med 18 år (upp till 16 år endast i vuxens sällskap)


Sofiero Classic - invigning



10.15 Dagen presenteras. Framför slottet.

10.25 Concours d’Elegance juryn presenteras. Framför slottet.

10.40Jazz framför slottet med Anna Pauline och Richard Hauer.

11.00 Brandkårsutryckning från förr med Helsingborgs Brandkårsmuseum. Framför slottet.

11.30 Camping genom tiden – en folklig historia. Framför slottet.

12.30 ”Haute Horology och lyxbilar – En naturlig progression” panelsamtal med klockikonen. Kristian Haagen – Monchard Watches.

13.00 Presentation av bilar i utställningen. Framför slottet.

14.00 Rolls-Royce 120 år presenteras av Anders Rohdin. Framför slottet.

14.30 Vintage bilbyggarkonst med Glenn Bilqvist. Framför slottet.

15.00 Pristutdelning Concours d’Elegance. Framför slottet.

16.00 Slut – Slottsparken är öppen till kl 18.00.

Upplevelser i parken hela dagen

Rösta på din favorit i tävlingen People’s Choice – pågar fram till kl. 14.00.

Åk Veteranbrandbil med Helsingborgs Brandkårsmuseum 60 kr för vuxna, gratis för barn upp till 12 år.

Prova-på hos Malmö Modellbåts Klubb vid Primulasänkan.

Pyssla din egen bil vid Barnens Sofiero för barn mellan 3-12 år – Gratis!