torsdag 26 februari 2015

FILM: The Captive - Ryan Renolds söker sin dotter i Canada

Iskallt drama i Canada

Cassandra är briljant på att åka konståkning. En dag efter träningen stannar pappa och dotter för att köpa körsbärspaj. När pappan kommer ut från bageriet är dottern borta.

Ryan Renolds är briljant som våldsamt förtvivlad pappa i detta drama som är filmat på plats i Ontario, Canada, och det går inte att ta miste på att Ryan trivs på hemmaplan.

Dotterns försvinnande leder till att föräldrarna separerar. Mirelle Enos spelar en mamma som är nästan förlamad av sorg, medan Ryan spelar den handlingskraftige föräldren, som kör runt på vägarna, ständigt med ett hopp om att hitta ett spår.

Till sist hittar han ett spår. Till sist får han träffa sin dotter. Hon är arton.

Den söta lilla flickan som en gång försvann används nu av ett pedofilnätverk för att få tag i nya offer. Hon är bra på vad hon gör, och likt Sherazadze använder hon sin språkliga förmåga och sitt sätt att berätta sagor, både för att trollbinda pedofilen som håller henne fånge, och för att lägga ut spår, likt Hans och Gretas brödsmulor, så att pappa en dag kan hitta henne.

Filmens svaghet är att den hoppar i tiden. Vi vet att Cassandra lever och har växt upp och blivit för gammal för pedofilen, redan innan hon kidnappas. Vi vet att den kvinnliga polisen som har hand om fallet kidnappas och försvinner, redan i början av filmen, och själva kidnappningen sker mot slutet. Den manlige polisen är mest intresserad av att provocera Ryan Renolds karaktär, och att leta efter sin flickvän och partner, han verkar inte vara så intresserad av att hitta Cassandra. Cassandra åldras men alla de vuxna ser lika gamla ut hela tiden, trots att det går 8-9 år. Så lång tid med sorg, alternativt ett själsdödande jobb, brukar sätta sina spår.

Pappan i filmen får vara filmens hjälte, den som gör något och som räddar. Det är också han som är på affischen.

The Captive är en isande välgjord thriller, ända fram till slutet, då alla de små barnen glöms bort för en kvinnlig snut som man inte brytt sig om genom hela filmen för "hon måste räddas" - man har inte sett henne göra något vettigt på hela tiden, utan hon har bara sett till att hon blivit kidnappad. Och en stor välorganiserad pedofilring har reducerats tillltvå personer. Man har en känsla av att de stora ledarna går säkra och knatar omkring på välgörenhetsmiddagar och skriver checkar för små barn ... innan de går hem och surfar på förbjudna sidor.

En grymt obehaglig filmupplevelse, utan att det allra hemskaste någonsin filmas. Det händer mellan rutorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.