torsdag 5 februari 2015

BOK: Damernas detektivbyrås efterlängtade återkomst!

Mysterier, te och fruktkaka med Mma Ramotswe



Alexander McCall Smith
Damernas detektivbyrå: Den stilige mannens kafé deluxe
Översättning: Yvonne Hjelm
Massolit


Alexander McCall Smith skriver ofta i biblioteket i sitt stora stenhus i Edinburgh, eller i sitt hus i högländerna i västra Skottland. Eller så skriver han under någon av sina många resor. När han är på besök i Göteborg lovar han att Sverige på något sätt ska nästla sig in i berättelserna han just nu skriver på.
- Det brukar bli så att mina resor på något sätt kommer in i böckerna jag skriver, påpekar Alexander.

Många resor går till Botswana, och huvudstaden Gaborone, där Alexander berättar att det bor många svenskar. I Gaborone ligger också Damernas detektivbyrå. Alexander McCall Smith har skrivit ett åttiotal böcker, och böckerna om Mma Ramotswe och hennes detektivbyrå är de mest kända och mest sålda. De har även blivit långfilm och TV-serie. Nu är det alltså dags för bok nummer femton i den älskade serien.

Den stilige mannens kafé deluxe kan låta som en ovanlig, eller kanske till
och med långsökt, titel på en Damernas detektivbyrå-bok. Men det är Mma Makutsi, hon som började som Mma Ramotswes sekreterare och numera är meddirektör, som bestämmer sig för att öppna en restaurang. Hennes advokat (Mma Ramotswe är förbluffad att Mma Makutsi till och med har en advokat nu för tiden) rekommenderar en kock och så är verksamheten i full gång. Men Mma Ramotswe blir misstänksam mot den där kocken och även alla andra som advokaten lurat på Mma Makutsi. Det visar sig att Mma Ramotswe har helt rätt. På Mma Makutsis restaurang serveras en sås hopkokt av lögner och bedrägerier.

Men Mma Ramotswe och hennes detektivbyrå har ännu större problem att ta hand om. Det senaste fallet gäller en indisk kvinna som har tappat minnet och som saknar identitetshandlingar. Mma Ramotswe tar sig an fallet med den försvunna identiteten … men vill kvinnan verkligen minnas vem hon är?

Klart är att Mma Makutsi inte alltid är lätt att ha med sig som delägare. När de ska prata med den indiska kvinnan för att försöka lista ut något om hennes identitet börjar Mma Makutsi ett regelrätt geografiförhör, värdigt på Spåret, där hon bland annat kräver svar på var Swaziland ligger och vad huvudstaden heter.

Mma Ramotswe påpekar att även människor utan minnesförlust inte vet vad Swaziland har för huvudstad.

“Det finns säkert många människor som inte vet vad huvudstaden i Swaziland heter. Jag skulle kunna gå ut på gatan här och fråga folk, och jag är säker på att många av dem inte kan svara på det.”
Det finns en mörkare historia med i den nya Damernas detektivbyrå-boken, denna bokserie som oftast präglas av ett allmänt gemyt, en historia om hustrumisshandel och kvinnor som far illa och inte har någonstans att ta vägen. Mma Ramotswe, som själv flytt från ett dåligt första äktenskap med trumpetaren Note Makoti, känner extra mycket för dessa kvinnor.

Som vanligt finns Mma Ramotswes man J.L.B. Matekoni med i bakgrunden, det gifta paret har många roliga och tankfulla konversationer. Fanwell arbetar troget vidare i J.L.B. Matekonis verkstad och Charlie ställer som vanligt till det, speciellt efter att han blivit avskedad från verkstaden och istället fått jobb som extra detektiv hos Mma Ramotswe.

Många mysterier ska lösas innan det är dags för den sista koppen te i boken. En kopp te som serveras tillsammans med extra tjocka bitar av fruktkaka. Fruktkaka passar inte bara till tröst, utan passar även perfekt till goda nyheter. Fruktkaka och te passar också till denna charmerande och briljanta mysdeckare. För en ny Damernas detektivbyrå bok är alltid en god nyhet! Eftersom fruktkaka inte bara passar till tröst, utan även går bra ihop med goda nyheter.
Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.