torsdag 1 maj 2014

Minsta bakboken av Johanna Westman


Johanna Westman Foto Belinda GrahamJohanna Westman Foto Belinda Graham En god bok för alla åldrar

Johanna Westman, Svante Gandini
Minsta bakboken
Rabén & Sjögren
Minsta bakboken av Johanna Westman (känd från SVTs barnprogram) sprider matlagningsglädjen till den yngsta generationen. Visst kommer det en kokbok om dagen, men få är så här bra, genomtänkta och pedagogiska. Totte bakar sockerkaka är en klassiker inom svensk barnlitteratur. Svante Gandini (med Totte-liknande frisyr) i Minsta Bakboken bakar precis allting. Inklusive matig focaccia och små pizzor till middagen.

Johanna Westman begränsar sig inte till de vanliga barnrecepten, som chokladbollar (ingen ugn behövs) och chokladkrispkakor (som givetvis finns med). Barnen får också allt som brukar vara med i bakböcker för vuxna, som rulltårta, smulpaj och drömmar. Och istället för sockerkaka bakar Svante en tigerkaka med klös i och massor av cupcakes, toppade med godis. Johanna Westmans bakbok för de yngsta kockarna både bevarar och förnyar.
Bilderna är så tydliga, texten så stor och allt så vansinnigt gott att Minsta bakboken också skulle kunna kallas Bakbok för alla. För det spelar ingen roll hur gammal du är, om du är synskadad, bara lite klumpig eller alltid har otur i köket – med Minsta bakboken går det att lyckas med allt från kanelbullar och scones till kladdkaka och spisbröd. Matigt, gott, sött och oemotståndligt.
Finns det något roligare än att baka själv? Svar: Ja – att baka med andra! Och barn är entusiastiska sockerbagare, som inte behöver underskattas, visar Johanna Westman. Bara de får lite lagom med hjälp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.