Rosor i en hel bok är ändå alltid rosor
Rosen - Kärlek, konst, doft och botanik
Norstedts
Den engelska tudorättens emblemros framställs ofta i en stiliserad form. Fem vita kronblad särskiljs från fem röda. Christina Högardh-Ihr , Lars-Åke GustavssonBokens omslag tar inte ställning, utan har en rosa ros. Rött och vitt blandat. 21 arter har blivit 50 000 sorter. Släktet Rosa är det största växtsläktet. Både Ingrid Bergman och Winston Churchill har fått rosor uppkallade efter sig.
Rosen, blommornas drottning, är en av våra mest älskade blommor. Sinnlig, doftande, mytomspunnen och symbolisk. Rosen speglar historia, traditioner och kultur. Den kan vara lättodlad, anspråkslös och långlivad, eller svårodlad, frostkänslig och med stora behov av omvårdnad. Som det största växtsläktet fascinerar rosen alltid, i sina tiotusentals skepnader. Rosor växte vilda i årmiljoner på jorden och kultiverades för ungefär 5 000 år sedan. De var användbara för sin doft och i medicinskt syfte. På 1600-talet blev rosor populära i trädgårdarnas rabatter - helt enkelt för de var vackra, inte för att de också kunde vara nyttiga. Från 1700-talet och framåt har tusentals nya rossorter förädlats.
Boken innehåller många vackra och informativa kapitel, alla generöst illustrerade med bilder som tål att beundras och begrundas länge.
Rosen - en symbol med många budskap. Kapitelrubriken står skriven över ett kyrkofönster i färgat glas som i sig ser ut som en ros - ett rosett fönster. Rosen är ju en sedesam och jungfrulik Maria symbol. Men rosen kopplas också ihop med den sexiga och vackra kärleksgudinnan Afrodite. Rosen har också fått symbolisera livet självt, fruktsamhet, skönhet, ungdom … allt inlindat i en aura av gudomlig övernaturlighet.
Rosor kopplas också ihop med poesi. Rosor i ett sprucket krus är ändå alltid rosor. My love is like a red, red rose. Min älskling du är som en ros! En ros är en ros är en ros … Det finns till och med en vacker vit ros som heter Sapfo!
I Höga visan, ett av de mest poetiska stycken i bibeln, står det poetiskt diktat “som en ros ibland törnen så är min kära”. Under medeltiden, då rosensymboliken blomstrade, kopplade man ihop detta citat med Maria.
Sedan möter vi rosor i gyllene dosor - rosor i de kungliga salongerna, rosor i inredning och design (som populära William Morris mönster)--- och rosor i svenska krus --- detta kapitel inleds med en akvarell av Carl Larsson, vem annars?
På spaning efter rosens doft är ett kapitel som innehåller allt från Marcel Proust citat till Chanel no 5, och ett besök i Fragonard i Grasse där exklusiva parfymer blandas.
Boken avslutas med tips på berömda rosenträdgårdar som kan besökas i Sverige och utomlands.
Och givetvis finns här med presentationer av ett hundratal rosor värda att odla själv! I spruckna krus eller hela krus eller i täppan ute i trädgården.
Författarna kan sina rosor. Christina Högardh-Ihr är fotograf och skribent i flera trädgårdstidningar och dessutom en stor rosentusiast. Hon anlitas också som rosexpert i flera sammanhang, bland annat på Trädgårdsakademins nätbaserade Roskurs. Lars-Åke Gustavsson är en av Nordens främsta rosexperter och ansvarig för uppbyggnaden av rosariet på Fredriksdals friluftsmuseum i Helsingborg och var dess chef under mer än tjugo år. Idag leder han en nationell inventering av äldre kulturrosor, som en del av Programmet för Odlad Mångfald (POM) vid Sveriges lantbruksuniversitet. Lars-Åke var en av grundarna av Svenska Rosensällskapet och föreningens första ordförande.
I gränslandet mellan botanikens förunderliga värld och den sägenomspunna symbolvärlden möter vi massor av rosor i denna bok, och man kan inte önska sig bättre följeslagare!
Boken är lika vacker som den är informativ och ojämförligt väl researchad och inspirerande.
Rosor i ett sprucket krus må alltid vara rosor, men de håller sig ännu längre avbildade i en hel bok.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.