|
Dags att rycka ut igen! |
Jourhavande historiker rycker ut igen - med historiskt plockgodis i ny bok
Dick Harrison
Hur är detmed Macbeth, Blot-Sven och Gandalf?
Norstedts
Jourhavande historiker rycker ut igen och svarar på alla möjliga (och några nästan omöjliga) frågor. Visst, man kan googla, visst man kan använda wikipedia, man kan använda det som kallas bibliotek, hyllor fulla av historiska böcker och uppslagsverk … eller för den delen gå till ett museum (exotiskt), men många tycks föredra att skriva in sin fråga till Jourhavande historiker. Som svarar i tidningen. Och så småningom kommer svaren ut i en bok. Och det blir mycket kul läsning, som ett slags plockepinn i vetande och allmänbildning--- eller som blandade På Spåret frågor.
Här är frågor och svar strukturerade enligt kronologi, så varje tidsepok har sin avdelning med sina frågor och svar.
Flygande fakta om Sveriges äldsta mantel
Man kan till exempel under avdelningen forntiden få reda på vilket det äldsta bevarade klädesplagget i Sverige är. Är det Bockstensmannenskläder, som kan beskådas på Varbergs museum? (Bockstensmannen torde i alla fall vara Sveriges äldsta mest kända mordfall). Eller är det Söderköpingsplagget, en kjortel? Nej, blir svaret, 1300-tal respektive 1200-tal är inte de äldsta kläder som finns bevarade idag, att beskåda på museum --- det finns ännu äldre kläder bevarade! Och kanske ännu äldre mordfall … ?! Gerumsmanteln finns idag på Historiska museet i Stockholm och manteln vävdes mellan 360 och 100 f. Kr (alltså, den vävdes inte under alla dessa år, som “världens långsammaste hemslöjd”, utan dateringen går inte att göra mera noggrant) och denna epok brukar kallas för “förromersk järnålder“.Dessutom kan Gerumsmanteln ha varit inblandad i ett ännu äldre mordfall än Bockstensmannens. Manteln har små stickhål. Kanske från en kniv. Detta har letttill en hypotes om att bäraren av manteln blev mördad genom fem knivhugg. (Eller så är hålen kvar efter forntida järnkniv-smycken som gått förlorade?! Eller så var bäraren en förromersk punkare, trasigt trendig?!)
Macbeth och Lady Macbeth
Vidare mot högmedeltiden. Fanns Shakespeares hjälte (eller anti-hjälte) Macbeth på riktigt? Ja, någon har verkligen frågat detta ---faktum är att Shakespeare oftast skrev om verkliga historiska personer: Richard III, Julius Ceasar, Macbeth … Men han lät sig aldrig störas av några historiska fakta när han skrev (det gällde snarare att ställa in sig hos Elizabeth I och senare, som i pjäsen Macbeths fall, hos James I) så personerna de symboliserar kan vara några helt andra. Vilket svaret inte tar upp, men skribenten har ju inte frågat om det som händer i pjäsen är sant, bara om Macbeth har funnits. Och då är svaret ett enkelt ja. Macbeth har funnits lika mycket som Julius Ceasar och han blev också dödad. Frågan är bara: varför frågar aldrig någon om Lady Macbeth har funnits? Hon är väl ändå coolast i pjäsen? Det finns inte så många kända femme fatales från 1600-talet. Eller från högmedeltiden.
Gandalf - en dvärg som växte med tiden
Det finns också en fråga om Gandalf --- ni vet, trollkarlen i The Hobbit och The Lord of the Rings böckerna. Historisk figur eller inte? Gandalf var från början en dvärg --- Tolkien gillade ju fornnordisk mytologi så att han lånade namnet Gandalf från Eddadikten Völuspá (där alla dvärgarnas namn räknas upp) är inte alls konstigt --- och från början var det dvärgarnas ledare som skulle heta Gandalf. Men han fick istället heta Thorin och trollkarlen, som i tidiga utkast hetat Bladorthin, fick slutligen heta Gandalf. Är det märkligt att den långe trollkarlen fick sitt namn efter en fornnordisk dvärg? Egentligen inte. Gandalf var inte så lång i The Hobbit. Han hade ju inga problem att klämma in sig i den lilla hobbithålan. Han blev längre i uppföljarna. Och ännu större i filmerna …
Casablanca - världens bästa film
Fans av fakta om fiktion kan också roa sig att läsa om historiska felaktigheter i Casablanca som Dick Harrison listar upp. (Vilket är märkligt, eftersom Casablanca per se inte är en historisk film, den handlade om samtiden när den gjordes, idag först ses det som “historia”). Men Harrison avslutar med att konstatera att Casablanca är och förblir den bästa filmen någonsin --- alla historiska fel till trots. The Lord of the Rings trilogin kan tydligen slänga sig i väggen. Men den kanske hade blivit bättre om Gandalf varit lite kortare?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.