måndag 5 maj 2014

FILM: Saints & Soldiers - 2 x andra världskriget


Saints & Soldiers 1&2 - gripande drama!
Verklighetsbaserade krigsskildringar!

I år är det 70 år sedan 1944 … ett ödesdigert år i Europa, då andra världskriget rasade, men vi vet ju hur det gick: de allierade vann. Men inte utan uppoffringar.

Saints & Soldiers 2 – airborne creed –är en fristående film, så kallad ”uppföljare” (men utan någon av personerna från ettan) till en av världens mest säljande krigsfilmer: Saints & Soldiers.

Just nu får man ettan med på köpet, om man köper tvåan. Det blir många timmars andlös spänning, och för ovanlighetens skull finns sympatiska människor med på båda sidorna.

Saints & Soldiers 1 utspelar sig på vintern. I mitten av december 1944 rycker Hitlers trupper in i Belgien. Nathan och hans nära vän Gordon tillfångatas av nazisterna, men lyckas tillsammans med en handfull andra soldater fly från fångenskapen.

Sann historia: tyskarna avrättade massor av allierade amerikanska soldater, trots att de inte hade vapen, trots att de var krigsfångar, trots att detta är emot krigets etik. Genévekonventionen. Fångar som gett upp ska behandlas med respekt.

De överlevande amerikanerna har vare sig vapen eller mat och går en hård och kall vinter till mötes. Målet är att hitta tillbaka till de allierade styrkorna, och de påbörjar en lång och mycket farlig vandring.

Dessutom träffar de på en brittisk fallskärmssoldat. Han har vital information som kan rädda många allierades liv, samt se till att krigets vågskål tippar över till de allierades fördel. Amerikanerna drar inte jämt med britten (och att han inte delar med sig av sina cigg gör honom inte mer sympatisk i deras ögon) men de bestämmer sig ändå för att skydda honom och hans information med sina liv.

Saints& Soldiers 2 handlar om tre överlevande amerikanska fallskärmssoldater. De har landat helt fel, bakom fiendernas linjer och försöker hitta hem till de andra amerikanerna. Framför allt vill de göra nytta, inte bara irra runt på landet och vara vilse. De träffar på en fransk tjej från motståndsrörelsen. Hennes far och bror har blivit avrättade av tyskarna (scenen i början av filmen) och hon vill ha amerikanernas hjälp att frita sina vänner i motståndsrörelsen. I gengäld ska amerikanerna få hjälp att hitta hem …

Utmaningen ”hjälpa dam i nöd” plus att äntligen få göra nytta, gör att de tre nappar på erbjudandet. Filmen är dedikerad till den av de tre fallskärms soldater som dog under det modiga --- eller dumdristiga ---uppdraget.

Saints & Soldiers filmerna är riktigt bra, moderna krigsfilmer där action, känslor, humor, dramatik och kamratskap ständigt varvas med varandra. Även om man inte i vanliga fall faller för krigsfilmer är dessa filmer ”måste se” filmer. Helt enkelt för att de är bra hantverk.

Speciellt vinterscenerna i den första filmen är svårförglömliga.

Helst hade man velat att alla hjältarna överlevde. Men eftersom de är baserade på personer som verkligen funnits, så får man inte som man vill.

I år minneshålls många av de viktiga slagen från 1944. Man minns de som dött. Och de som överlevde och kämpade vidare med sina skador och sina minnen.


Regi: Ryan Little
Titel: Saints & Soldiers 2
Originaltitel: Saints and Soldiers: Airborne Creed
Medverkande: Corbin Allred, David Nibley, Jasen Wade , Virginie Fourtina Anderson, Lincoln Hoppe, Nichelle Aiden
USA, 2013
Scanbox Vision

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.