lördag 10 maj 2014

FILM: Sofia den Första - Det flytande palatset


 
 

Sofia får sin önskan uppfylld: att bli sjöjungfru!
Alla känner väl till H.C. Andersens magiska saga Den lilla sjöjungfrun. I Walt Disneys filmatisering fick hon för fösta gången ett namn: Ariel. Och rött hår, som är en så fin komplementfärg till den gröna fiskstjärten.

 

Centralt i den ursprungliga sagan av H.C. Andersen är att den lilla sjöjungfrun (som i hans saga inte har något namn) gör en god gärning och därmed förtjänar hon sin mänsklighet. Hon får en själ och evigt liv. För den lilla sjöjungfruns högsta dröm är att bli människa, få en människosjäl och leva för evigt i en musikaliskt sjungande sfär.

 

Sofia i Sofia den första är en liten människa, en prinsessa, som drömmer om sjöjungfrur. Efter att prinsessan har gjort en god gärning och räddat en liten sjöjungfru (en omvänd rädda-historia från originalet där sjöjungfrun räddar en prins) för Sofia förmågan att förvandla sig till sjöjungfru när hon vill. Och hon kan simma med sin nya sjöjungfruvän som heter Oona.

 

I mytologin kan kvinnliga sjöjungfrur vara både förföriska och vilja dränka sina offer, eller snälla, och rädda människor i nöd. Men de manliga motsvarigheterna brukar vara onda. Här, i historien om Sofia, är det hennes ärkefiende Cedric (Fredrik i svensk översättning) som förvandlar sig till ett lila sjömonster för att kidnappa Oona, ta hennes kam som kontrollerar havet, och därmed hota både Oonas och Sofias världar.

 

Sofia behöver hjälp både från Ariel och många nya vänner för att göra fler goda gärningar och rädda världen från att gå under.

Som alltid när det gäller den lilla sjöjungfrun finns mycket musik med, och den nya karaktären, sjöhästen Sven, kan ge krabban Sebastian en match när det gäller att rocka loss!

 

DVD:n innehåller även tre andra äventyr med Sofia. Först en magisk picknick sedan har kaninen Klöver sitt eget äventyr och i det sista avsnittet skulle man vilja ha tag på Fröken Nässlas magiska egenskaper för att få de egna blommorna att växa lite fortare. Men Sofias vistelse i den nya trädgårdsklubben blir allt annat än lugn!

  

 

Titel: Sofia den Första – Det flytande palatset

Avsnitt: Det flytande palatset del 1 och 2, Tre-rikes-picknick, Hitta Klöver, Bana väg för fröken Nässla

USA, 2013

 

Walt Disney Studios Home Entertainment

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.