torsdag 8 maj 2014

FILM: Oldboy - Josh Brolin med hammaren i högsta hugg


Inte arga snickaren.
 
Den nya Oldboy är Spike Lees remake på Park Chan-wooks moderna klassiker. För det nya manuset står Mark Protosevich som tidigare skrivit I Am Legend, The Cell och Thor. Men i Oldboy handlar det om en annan hammare än Mjölner. I huvudrollen som den kidnappade VD:n Joe ser vi Josh Brolin.


Tio år har gått sedan filmundret Old Boy - Hämnden. Denna film var våldsam, stilbildande och kammade in priser världen över.
Rättigheterna till att regissera en remake har tillfallit Spike Lee. Som även han är känd för en speciell stil …Den amerikanska versionen har faktiskt behållit mycket av det ”orientaliska” i originalet, (huvudpersonen blir till exempel kidnappad i Chinatown, när han följer efter en mystisk asiatisk kvinna och matas sedan med dumplings), men eftersom detta utspelar sig i Amerika och har en standard amerikansk vit medelålders man i huvudrollen, som till och med heter ”Joe” (som i ”the average Joe”), känns detta plötsligt som påklistrad exotism.


Josh Brolins karaktär Joe Duecett är en allmän skitstövel, vilket etableras under fem effektiva filmminuter. När han gör upp en lista på vem som kan ha spärrat in honom blir det en lång, lång, lång lista.
Listan på vem som gillar honom är kortare. Chucky (Michael Imperioli) bäste vännen sedan internatskoletiden. Ingen av dem har kontakt med ”det gamla gänget”.
Titeln Oldboy ger direkt en tydlig ledtråd till att hämnden har med internatskoletiden att göra.
Joe Duecett blir utsläppt efter vad som ska vara tjugo års fångenskap (men i filmen ser Josh Brolin lika gammal och sliten ut hela tiden --- så de tjugo åren kanske bara är en fiktion påhitt, liksom TV programmen han matades med?) och han hoppar upp ur en Louis Vuitton-väska och undrar var alla telefonautomater och gula sidorna blivit av.
Han följer den mystiska kinesiska kvinnan och får en ny vän.
Elizabeth Olsen gör en imponerande rollprestation som Mary Sebastian, den kristna frälsaren, som jobbar för att fattiga människor ska få fri sjukvård. Hon har den intressantaste rollkaraktären i hela filmen.

Sharlto Copley spelar den förfördelade hämnaren, som har all anledning att hata Joe D (som sagt –vem har anledning att inte hata honom? den listan är kortare) och med manipulation och lögner får Copleys karaktär Joe dit han vill. Men efter många, många versioner vet man inte om någon av versionerna är sann. Han kanske till och med ljuger om att han ljuger … och den nya sanningen kan vara en ny lögn.

Slutet blir någon slags Morden i Midsomer härva där trådarna går långt tillbakai tiden. Och folk promenerar runt i varandras minnen som om de var med i en science-fiction film. Den klaustrofobiska känslan och spänningen har då försvunnit till förmån för en Jim Carrey liknande Ed-TV. Vi vet inte om Joe varit instängd i 20 år, vi vet inte vilken version av någonting som är sant och allting kanske bara är en konstruktion. Vilket i och för sig all film är.


Det är i alla fall kul att se Spike Lee göra comeback. Och man ser gärna mer av den talangfulla Elizabeth Olsen.


Regi: Spike Lee
Medverkande:Josh Brolin, Elizabeth Olsen, Sharlto Copley, Michael Imperioli
USA, 2013
Noble Entertainment

 

 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.