fredag 2 maj 2014

FILM: The Conjuring

1970-tals nostalgi med gammeldags skräckfilm

 
Ny film, gamla grepp
The Conjuring bygger på ”en sann historia: berättelsen om Ed och Lorraine Warren. Manuset är baserat på det faktiska fallet om fembarnsfamiljen Perron från paret Warrens arkiv.

Ed och Lorraine Warren är världsberömda utredare av paranormala händelser. De kallas in för att hjälpa en familj som terroriseras av mörka krafter. I familjens hus mitt ute på landsbygden blir Warrens tvungna att utmana en stark demonisk kraft och blir då indragna i det hemskaste fall de någonsin skulle komma att råka ut för.

Filmen utspelar sig under tidigt 1970-tal och det gör att regissören och fotografen lätt kan anspela på både nostalgi och skräck-klassiker som The Shining. Lite gulaktigt tonade bilder, lite raspigt utseende …

Familjen är en klassisk flytta-in-i skräckhus familj: glad och rosenkindad mamma, trygg och logisk pappa och fem rara små döttrar.

Men så bryter de upp källaren, rotar bland rekvisitan (allt från ostämt piano till en oändligt stor monster-garderob) och de får problem med demoner. Och blåmärken.

Experterna Ed och Lorraine Warren tillkallas. De har gåvan att få varsel om paranormala händelser och kan känna av mörka energier. De båda påminner lite om deckarna i The X-files: mycket logiska men öppna för paranormala lösningar. Och de föreläser gärna om vad de kan och har gjort, ungefär som problemlösarna i Cold Case. Det blir lite mycket terminologi ibland.

Kameran är både statisk och voyeuristisk, slingrar sig fram, och man känner Hitchcocks vingslag från Fåglarna och Psycho. Allt är vackert ljussatt, retrofiltret på plats och de som  längtar efter en gammaldags riktigt ruggig skräckfilm får här sitt lystmäte.

Knarrande dörrar, viskande ljud och saker som hoppar fram när man minst – eller mest – anar det.  Gamla grepp fungerar fortfarande.

 

 

Regi: James Wan

Titel: The Conjuring

Medverkande: Vera Farmiga, Patrick Wilson, Lili Taylor, Ron Livingston, Shanley Caswell,
Hayley McFarland , Joey King

USA, 2013, Warner Bros.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.