lördag 28 februari 2015

If I Stay, LasseMajas detektivbyrå, Love Rosie

Brandkårsmysteriet (inbunden)  

Vinnare i februari månads tävlingar:


If I Stay bok:
Charlotte Larsson,  Göteborg
If I Stay dvd film:
Marie Svensson, Gbrg

LasseMaja dvd film och bok (Brandkårsmysteriet):
1.a pris: Karin Andersson, Mora
2-3:e pris, endast bok (Brandkårsmyseriet):
Tor Hansson, Malmö
Mari Svanstrm, Stockholm

Love, Rosie dvd och pocketbok:
Charlotte Dahlin, Göteborg
Pocketbok:
Elisabeth Dahlqvist, Boden
Hanna Johansson, Kiruna
Manne Andersson, Östersund
Jeannette Ek, Norrköping
Inger Andersson, Västerås

Man kan nu inte skicka in fler tävlingssvar i dessa tävlingar.

För eventuella frågor, kontakta bokpanda@gmail.com




FILM: The Boxtrolls - Våga vara annorlunda!

Det går troll i lådorna!

Våga vara annorlunda!

Under stadens idylliska gator bor boxtrollen, ondskefulla monster som kryper ut ur kloakerna på nätterna och stjäl det invånarna i Cheesebridge håller allra kärast: deras barn och deras ost. Åtminstone är det så legenden lyder. I verkligheten är dock boxtrollen ett älskvärt och knasigt underjordiskt folk som bär omkring på sina kartonger som sköldpaddor bär sina skal.

När Boxtrollen blir måltavla för den livsfarliga skadedjursbekämparen Arhibald Snatcher, som ser utrotandet av trollen som en biljett in i Cheesebridge-sociteten, står allt hopp till deras adopterade hjälte Eggs.



Det här är en väldigt rolig film, speciellt om man väljer originalversion med engelska röster! Ben Kingsley är suverän som skurk!

Det finns också många bra tecknade bifigurer. En lysande Simon Pegg som liten bov som ångrar sig ...

Och Elle Fanning gör en tuff och kavat hjältinna helt oemåtståndlig!



Regi: Graham Annable  och  Anthony Stacchi

Titel: The Boxtrolls

Medverkande:Originalröster:  Elle Fanning  Simon Pegg  Ben Kingsley m.fl

USA, 2014

Universal Sony Pictures Home Entertainment

FILM: Kapten Sabeltand - en ny "Pippi på de sju haven"

Kapten Sabeltand - en ny Kapten Krok

Storslaget familjeäventyr!

Kapten Sabeltand och skatten i Lama Rama är ett storslaget actionäventyr, späckat med humor och spänning för hela familjen!

Vi går ombord på sjörövarskutan Den svarta damen och följer med pojken Pinky och hans väninna Ravn på en spännande resa från piratkvarteren i Abra hamn till det mytomspunna Lama Rama. Tillsammans med Kapten Sabeltand och hans besättning går färden genom djupa vågdalar och outforskade djungler i jakten på Kung Rufus legendariska skatt. Resan blir ett äventyr som invånarna i Abra hamn kommer att prata om i många år, samt en upplevelse som förändrar Pinkys liv för alltid.

Det här är något så ovanligt som ett norskt Disneyäventyr. Äventyret är som en blandning mellan Pippi på de sju haven och Pirates of Caribean - och målgruppen ligger förmodligen någonstans däremellan.


Man kan välja mellan norskt, svenskt och engelskt tal, eller till och med ta norska med syntolkning, om man har synskadade i sällskapet (som förstår norska) - ett plus, även barnkanalen har börjat med allt fler sändningar med syntolkning, t.ex. årets julkalender.

Men ... för de hörselskadade finns det inte mycket att hämta här, eftersom det inte finns text att få till någon av språken, ingen norsk, svensk eller engelsk text.

Och svenska biografer som just nu satsar på att alla filmer, även de med svenskt tal, ska sändas textade varje gång. Nu kanske detta är övernitiskt, men film är bäst om man hör - eller kan läsa - vad som sägs. Annars hamnar man ohjälpligt efter i handlingen.

Denna brasklapp inlagd - jättekul med en familjevänlig äventyrsfilm från Norge!

Fast här finns ingen Johnny Depp med, piratledaren ser mer ut som Kapten Krok än Keith Richards.

Regi: John Andreas Andersen / Lisa Marie Gamlem
Titel: Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama
Originaltitel: Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama
Medverkande:Kyrre Haugen Sydness, Odd-Magnus Williamson, Pia Tjelta,
Tuva Novotny, Anders Baasmo Christiansen

Norge, 2014

Extramaterial: Dokumentärfilm: Bakom kulisserna på Kapten Sabeltand och skatten i Lama Rama

Walt Disney Studios Home Entertainment

torsdag 26 februari 2015

FILM: The Captive - Ryan Renolds söker sin dotter i Canada

Iskallt drama i Canada

Cassandra är briljant på att åka konståkning. En dag efter träningen stannar pappa och dotter för att köpa körsbärspaj. När pappan kommer ut från bageriet är dottern borta.

Ryan Renolds är briljant som våldsamt förtvivlad pappa i detta drama som är filmat på plats i Ontario, Canada, och det går inte att ta miste på att Ryan trivs på hemmaplan.

Dotterns försvinnande leder till att föräldrarna separerar. Mirelle Enos spelar en mamma som är nästan förlamad av sorg, medan Ryan spelar den handlingskraftige föräldren, som kör runt på vägarna, ständigt med ett hopp om att hitta ett spår.

Till sist hittar han ett spår. Till sist får han träffa sin dotter. Hon är arton.

Den söta lilla flickan som en gång försvann används nu av ett pedofilnätverk för att få tag i nya offer. Hon är bra på vad hon gör, och likt Sherazadze använder hon sin språkliga förmåga och sitt sätt att berätta sagor, både för att trollbinda pedofilen som håller henne fånge, och för att lägga ut spår, likt Hans och Gretas brödsmulor, så att pappa en dag kan hitta henne.

Filmens svaghet är att den hoppar i tiden. Vi vet att Cassandra lever och har växt upp och blivit för gammal för pedofilen, redan innan hon kidnappas. Vi vet att den kvinnliga polisen som har hand om fallet kidnappas och försvinner, redan i början av filmen, och själva kidnappningen sker mot slutet. Den manlige polisen är mest intresserad av att provocera Ryan Renolds karaktär, och att leta efter sin flickvän och partner, han verkar inte vara så intresserad av att hitta Cassandra. Cassandra åldras men alla de vuxna ser lika gamla ut hela tiden, trots att det går 8-9 år. Så lång tid med sorg, alternativt ett själsdödande jobb, brukar sätta sina spår.

Pappan i filmen får vara filmens hjälte, den som gör något och som räddar. Det är också han som är på affischen.

The Captive är en isande välgjord thriller, ända fram till slutet, då alla de små barnen glöms bort för en kvinnlig snut som man inte brytt sig om genom hela filmen för "hon måste räddas" - man har inte sett henne göra något vettigt på hela tiden, utan hon har bara sett till att hon blivit kidnappad. Och en stor välorganiserad pedofilring har reducerats tillltvå personer. Man har en känsla av att de stora ledarna går säkra och knatar omkring på välgörenhetsmiddagar och skriver checkar för små barn ... innan de går hem och surfar på förbjudna sidor.

En grymt obehaglig filmupplevelse, utan att det allra hemskaste någonsin filmas. Det händer mellan rutorna.

onsdag 25 februari 2015

FILM: Cold in July - "you only die twice"

Tre morske män på uppdrag!

"En ljummen Texasnatt 1989 undersöker Richard Dane (Michael C. Hall, TV-serien Dexter) sitt hus efter att hört mystiska ljud och sätter en kula i huvudet på inbrottstjuven, Freddy Russell. Trots att han firas som en hjälte i den lilla staden blir Dane snabbt orolig för sin familjs säkerhet då kåkfararen Ben (Sam Shepard, Killing Them Softly), Freddys far, kommer till staden fast besluten att hämnas sin sons död. Allt är inte som det ska och kort efter att Dane dödat inkräktaren i hemmet börjar hans liv trassla till sig. Han hamnar i en mörk undre värld av korruption och våld. Filmen tar snabbt nya vändningar och når det oundvikliga slutscenariot: ett blodigt dödläge."


Filmen börjar bra. Lågmäld och ändå isande. Filmen byter också genrer flera gånger genom resans gång, vilket verkar smart och spänningsförhöjande --- men till slut bestämmer sig filmen för att stanna i dummast möjliga genre, där tre morske män (typ de i "Hajen") likt tre bröder, eller tre musketörer, ska ta sig an Monstret, Ondskan och Döda Det. Eventuellt får de offra sig, men har vi inte sett många filmer nu när ensamma hämnare, alternativt ett litet gäng hämnare, överleverer vad som verkar vara hundratals statister/stuntmän som dör till höger och  vänster medan det STORA monstret sparas till sist. Här är det en speciell typ av haj som ska oskadliggöras. Freddy Russel är nämligen inte alls död, han är medlem av maffian och lever på att ha ihjäl prostituerade för "snuff movies". Hans pappa, som först vill hämna sonens död, blir så chockad över detta att han bestämmer sig för att skjuta sin son död alldeles själv. Och då ställer givetvis de två andra männen upp, den som förmodat redan skjutit Freddy Russel och en privatdetektiv som spårat upp den riktige Freddy Russel.
Här blir massor med pang-pang, alla skurkarna går åt och hjältarna klarar sig och de räddar de prostituerade offren. Det är alltså samma grundintrig som i The Equalizer, fast mindre glimten i ögat och ingen Denzel Washington (som gjorde en hel del för att höja den filmen) där Denzel tar kål på ryska maffian för att de håller på med trafficking --- eller om man så vill, samma intrig som i Taken  där Liam Neeson tar grym hämnd på de som håller på med trafficking.

Felet med Cold in July är att den försöker vara för smart - och en film som är supersmart i början, kan inte vara stendum mot slutet, kontrasten blir för stor. Man lägger upp en ribba högt och gräver sig sedan under en ribba som ligger på marken. Som betraktare blir man besviken.

BOK: Sociala medier & härskartekniker

Sociala medier och härskartekniker (häftad)
Annakarin Nyberg, Mikael Wiberg
Sociala medier och härskartekniker
Studentlitteratur

        
Annakarin har tidigare kommit ut med två barnböcker som hon gjort tillsammans med bloggprofilen Underbara Clara - Pyssla och Fixa, två böcker som sätter förtroende till att barn kan själva.
 
Annakarin och Mikaels samarbete visar att folk inte alltid kan själva --- i alla fall inte när det gäller härskartekniker. Internet brukar beskrivas som en positiv plats däralla hänger med alla. Men så är inte fallet. Vad gör du när du blir utsatt för härskartekniker och vad finns det för motstrategier?

"En snabb kommentar, en gest eller bara en lite för lång konstpaus kan fullständigt omdefiniera det sociala rummet. Mellan två personer skapas en maktasymmetri där den ena parten använder tekniker för att ställa sig ovanför, vid sidan om eller på avstånd från den andra. Det sker subtilt men ändå så uppenbart. Det handlar om härskartekniker."

Sociala medier är inget undantag. Även på Twitter, Facebook, Instagram och i exempelvis bloggosfären pågår liknande sociala spel. I den här boken möter du nätprofilerna Clara Lidström och Johanna Frändén, som båda har skapat sig en stark röst och position i de sociala medierna. Genom deras erfarenheter lär vi oss om strategier som har vuxit fram för att förhålla sig till de sociala spel som pågår på nätet. Bokens teoretiska utgångspunkt är de handlingsutrymmen och härskartekniker som de sociala medierna möjliggör. Författarna presenterar tio härskartekniker som i dag utövas på nätet - och tio motstrategier för att utveckla ett bättre förhållningssätt till såväl subtila som tydliga härskartekniker i sociala medier.

Sociala medier & härskartekniker vänder sig till dig som vill förstå vår digitala samtid. Boken syftar till att medvetandegöra det komplexa i det till synes ytliga i vår vardag på nätet.

tisdag 24 februari 2015

Fåret Shaun - gårdens stjärnor

Fåret Shaun : Berättelser från bondgården 1 Gårdens stjärnor (inbunden)Fåret Shaun i bokform!

Fåret Shaun har setts och älskats av hundratusentals barn världen över. Programmet har sänts i över 40 länder och för första gången presenteras nu de härliga figurerna i bokform. Samma galna upptåg, fantastiska illustrationer och mycket humor.

Fåret Shaun bor på en bondgård, tillsammans med andra får, grisar och höns. I inledningen av boken får man en snabb presentation av alla huvudpersonerna, och boken blandar varnligt berättande, illustrationer och kul serier,som kompletterar vad som sägs i grundtexten.

På gården finns också bonden och bondens hund Bitzer, som är Shauns kompis. En dag läser bonden i tidningen om en talangshow som ska hållas i närheten och Shaun får en idé. Djuren ska ordna en egen tävling på gården! Fåren ska tävla mot hönsen bäst show vinner! Men att lära en flock får att dansa och sjunga visar sig vara svårare än Shaun trott ...

Den här boken är en varsam och humoristisk drift med alla talangjakter.

Bonden övar sig i ballongknytning. Under tiden MÅSTE fåren vinna över de malliga hönsen och tupparna.Som bland annat berättar fårskämt ...
Shaun visar sig ha ett ess i rockärmen (utan att ha en rock) eftersom fåret Shirley har en himmelsk röst.

Och hur går det för bonden och hans ballonger? Kolla in den här boken så får du se!

Man FÅR ha roligt med FÅR!

Författare: Martin Howard
Förlag: B Wahlströms
Översättare: Caroline Bruce
Originaltitel: Thales from Mossy Bottom Farm - The Flock Factor
Illustratör/Fotograf: Andy Janes

BOK: Paddington - en älskad klassiker i nyutgåva!

Den första boken om Paddington
med illustrationer av Peggy Fortnum
1958 kom den första boken om Paddington ut. Michael Bond såg en övergiven teddybjörn i ett skyltfönster, dagarna innan jul. Det blev en julklapp till frun och Mr & Mrs Bond tog hand om björnen.

Michael Bond hade en vision av barn som stod övergivna och skulle skickas ut på landet med papperslappar med adresser i snören runt halsen. Ungefär som nyckelbarn utan nycklar. Sådana barn vimlade det av på tågperongerna under andra världskriget. Som i den första Narnia boken, när Lucy, Susan, Peter och Edmund ska skickas ut på landet för att vara i säkerhet.


I Paddington är det en liten björn som sitter ensam på Paddington station med en lapp runt halsen: please look after this bear står det på lappen. Var snäll och ta hand om den här björnen.

Det är precis vad Mr & Mrs Brown bestämmer sig för att göra och därmed blir Paddington en brunbjörn som heter Brown i efternamn.

Paddington kommer från Peru. Hans hem har blivit förstört i en jordbävning. Han har hört att England är ett gästfritt land och därför tar han sina chanser. Han reser som fripassagerare till England och lever på marmelad under tiden.

Böckerna om Paddington har blivit älskade klassiker och Paddington är en blandning av teddybjörn, nyfiket barn, busigt husdjur och flykting som behöver ett hem.

En dag med Paddington är alltid full av äventyr!

Kalla mig Bond, Michael Bond!
Rekommenderas varmt!



En dag med Paddington (kartonnage)
En dag med Paddington

för de minsta barnen.




Paddington på ordjakt (inbunden)Paddington tar priset (inbunden)Paddington i trädgården (inbunden)

Det finns många praktfulla böcker om Paddington! Han ställer ofta till det, men klarar sig alltid!



FILM: Paddington, nu på bio


Ta hand om den här björnen. Tack. 
 
Paddington har vuxit upp djupt i den peruanska djungeln med sin moster Lucy som, inspirerad av ett möte med en engelsk upptäcktsresande, har fått sin brorson att drömma om ett spännande liv i London. När en jordbävning förstör deras hem bestämmer sig Lucy för att smuggla sin unge brorson ombord på en båt på väg till England, på jakt efter ett bättre liv.

När Paddington anländer ensam på Paddington Station upptäcker han snart att stadslivet inte alls var som han hade tänkt sig, tills den vänliga familjen Brown hittar honom med en etikett knuten runt halsen där det står "Ta hand om den här björnen. Tack." De erbjuder honom ett tillfälligt hem medan han börjar söka efter den upptäcktsresande som gjorde ett sådant intryck på moster Lucy många år tidigare.

Men när en elak konservator får syn på Paddington, dröjer det inte länge förrän både hans hem och hela existens är hotad.





 
Please look after this bear!











måndag 23 februari 2015

FILM: Oscarsgalan 2015, ställningen mellan vinnarna


4-4. Det blev ställningen mellan Birdman och The Grand Budapest Hotel.



En gång i tiden, innan Christopher Nolans reboot, var Michael Keaton känd som Batman. Nu är han känd som Birdman. Årets stora Oscarsvinnare (4 Oscars!)

Birdman eller The Unexpeted virtue of ignorance.

Riggan, mest känd för att ha spelat den ikoniska superhjälten Birdman, ska nu regissera en teaterföreställning på Broadway och vi får följa honom under de hektiska dagarna innan den stora premiärkvällen. Samtidigt som han slåss mot sina inre demoner och sitt stora ego så försöker han lappa ihop både familj och karriär.

Av Wes Anderson!
Gustave H är en omtalad concierge på ett välkänt hotell i Europa under mellankrigsåren. Zero Moustafa är hisspojken som blev Gustave Hs närmaste vän. Deras fantastiska äventyr innehåller en stöld och ett återbringande av en ovärderlig renässansmålning, en otäck familjefejd över en enorm förmögenhet samt en ljuvligt sockersöt kärlekshistoria. Samtidigt genomgår hela den europeiska kontinenten en dramatisk förändring och så även The Grand Budapest Hotel.

FILM: Oscar 2015 En personlig betraktelse av årets vinnare på Oscarsgalan

Det finns inga förlorare. Man är nominerad, och så vinner man. De som inte vinner är inte

Ett år sa den brittiska Helena Bonham Carter att: visst, jag är besviken, men sen så kollade jag på "the other losers" och så kändes det bättre.
Japp. Britterna säger losers. Men det gör inte amerikanerna. Man är ju en NOMINERAD!

Det är svårt att tippa favoriter eftersom man går på A) vad man tror att en jury ska gilla B) vad man själv gillar C) vad som helt enkelt är så himla bra att alla måste fatta det ...

Jag hade själv ett par favoriter i år, och man kan inte heja på alla. Någon måste förlora, eller rättare sagt, bara fortsätta att vara nominerad.

Årets stora vinnare blev Birdman. Ingen överraskning där. Bästa film och bästa regi och bästa priginalmanus, bästa foto .... Tunga priser. Har inte recenserat Birdman än --- så mer om denna fina film senare!

Årets andra stora vinnare blev The Grand Budapest Hotel. En av mina absoluta favoriter under filmåret, och dessutom en film som är så himla bra att alla måste se det! Hotellet som ser ut som en marsipantårta med för mycket karamellfärg fick också många viseuella priser, som makeup, kostym, och produktionsdesign och fick även priset för bästa originalmusik. Bästa pris för bästa förpackning går alltså till The Grand Budapest Hotel. Liksom pris för bästa bakelse i förpackningen.

En film som var  förhandstippad till en massa priser och INTE vann en massa priser var Boyhood, som Richard Linklater pysslat med i tolv år. Filmen är inte dålig, men den har ett sentimentalt slut, är långt ifrån den skärpa som "Before" filmerna uppvisat och alla i familjen är intressantare än den tråkiga killen som ska föreställa huvudpersonen. Girlhood eller Parenthood hade varit ett bättre tema. Absolut bäst i filmen är Patricia Arquette, och hon levererar även de bästa replikerna. När hon skriker till sin son att hon är besviken på livet och "I thought there would be more" så är detta en mycket bättre samanfattning av filmen än den mesiga solnedgången. Där skulle Linklater klippt slut. Ett av årets bästa filmtal.

Patricia Arquette fick också Boyhoods Oscar - den för bästa kvinnliga biroll. Det här är däremot en STOR biroll. Hon är typ med hela tiden i filmen (hon är ju mamman i familjen) och har som sagt de bästa talen. Hon hade det bästa talet även under Oscarsgalan, där hon påtalade ojämlikhet i filbranchen. Stjärnor som Meryl Streep och Jennifer Lopez syntes jubla i publiken.

Ett politiskt tal hölls även av en annan vinnare, Laura Poitras, som gjort årets bästa dokumentär: Citizenfour, som handlar om Edward Snowden.

Två vinnare som INTE var förhandstippade, men som jag själv verkligen hoppats på är Julianne Moore som belönades för bästa kvinnliga huvudroll i Still Alice och Eddie Redmayne som vann priset för Bästa manliga huvudroll för The theory of everything där han spelar Stephen Hawking.
Både Alice och Stephen drabbas av sjukdom och kämpar för att överleva och för att anpassa sig till sitt nya liv.
Har nyligen sett om flera Julianne Moore filmer och faktiskt funderat över varför hon aldrig vunnit när hon är så bra ... I år var det hennes år!
Eddie Redmayne är den nye Stephen Hawking --- samma historia har filmats för många år sedan och då var Benedict Cumberbatch Hawking. I år är han geniet Turing som är huvudpersonen i The Imitation Game. Som vann manus efter förlaga, av Graham Moore.

Slutligen: Disney Pixar är svårslagna när det gäller bästa animerade långfilm! Gänget bakom Frost och Röjar Ralf är tillbaka med den oemotståndliga filmen Big Hero 6!

Här är listan på vinnarna:

Bästa film: Birdman
Bästa regi: Alejandro González Iñárritu - Birdman
Bästa kvinnliga huvudroll: Julianne Moore - Still Alice
Bästa manliga huvudroll: Eddie Redmayne - The theory of everything
Bäst manliga biroll: JK Simmons – Whiplash
Bästa kvinnliga biroll: Patricia Arquette - Boyhood
Bästa originalmanus: Alejandro González Iñárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris, Jr and Armando Bo - Birdman
Bästa manus efter förlaga: Graham Moore The Imitation Game
Bästa utländska film: Ida av Pawel Pawlikowski
Bästa dokumentär: Citizenfour av Laura Poitras
Bästa animerade långfilm: Big hero 6
Bästa foto: Emmanuel Lubezki – Birdman
Bästa klippning: Tom Cross Whiplash
Bästa ljudklipp: Alan Robert Murray och Bub Asman – American Sniper
Bästa visuella effekter: Paul Franklin, Andrew Lockley, Ian Hunter och Scott Fisher – Interstellar
Bästa originalmusik: Alexandre Desplat The Grand Budapest Hotel
Bästa makeup: Frances Hannon och Mark Coulier – The Grand Budapest Hotel
Bästa kostym: Milena Canonero – The Grand Budapest Hotel
Bästa produktionsdesign: Adam Stockhausen och Anna Pinnock The Grand Budapest Hotel
Bästa låt: ”Glory” i Selma (John Stephens och Lonnie Lynn, framförd av Common och John Legend)
Bästa kortdokumentär: Crisis Hotline: Veterans Press 1
Bästa kortfilm: The Phone Call
Bästa animerade kortfilm: Feast

FILM: Vinnare på Oscarsgalan 2015

Vinnare på Oscarsgalan 2015:


Bästa film: ”Birdman”

Bästa regi: Alejandro González Iñárritu - ”Birdman”

Bästa kvinnliga huvudroll: Julianne Moore - ”Still Alice”

Bästa manliga huvudroll: Eddie Redmayne - ”The theory of everything”

Bäst manliga biroll: JK Simmons – ”Whiplash”

Bästa kvinnliga biroll: Patricia Arquette - ”Boyhood”

Bästa originalmanus: Alejandro González Iñárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris, Jr and Armando Bo - ”Birdman”

Bästa manus efter förlaga: Graham Moore ”The Imitation Game”

Bästa utländska film: ”Ida” av Pawel Pawlikowski

Bästa dokumentär: ”Citizenfour” av Laura Poitras

Bästa animerade långfilm: ”Big hero 6”

Bästa foto: Emmanuel Lubezki – ”Birdman”

Bästa klippning: Tom Cross ”Whiplash”

Bästa ljudklipp: Alan Robert Murray och Bub Asman – ”American Sniper”

Bästa visuella effekter: Paul Franklin, Andrew Lockley, Ian Hunter och Scott Fisher – ”Interstellar”

Bästa originalmusik: Alexandre Desplat ”The Grand Budapest Hotel”

Bästa makeup: Frances Hannon och Mark Coulier – ”The Grand Budapest Hotel”

Bästa kostym: Milena Canonero – ”The Grand Budapest Hotel”

Bästa produktionsdesign: Adam Stockhausen och Anna Pinnock ”The Grand Budapest Hotel”

Bästa låt: ”Glory” i ”Selma” (John Stephens och Lonnie Lynn, framförd av Common och John Legend)

Bästa kortdokumentär: ”Crisis Hotline: Veterans Press 1”

Bästa kortfilm: ”The Phone Call”

Bästa animerade kortfilm: ”Feast”

söndag 22 februari 2015

FILM: Elaine Constantine - en intervju med regissören till Northern Soul

Northern Soul - en intervju med regissören och manusförfattaren Elaine Constantine på Sverigebesök


 

Northern Soul är en film med stort hjärta, massor av medryckande musik, fantastiska dansscener och oförglömliga skildringar av vänskap och arbetarklassdrömmar --- allt utspelar sig 1974 i industristaden Burnsworth, i Norra England.

 
John and Matt - in a film about friendship.


Den hyllade Northern Soul regissören Elaine Constantine gästade Sveriges huvudstad för en specialvisning av Northern Soul på Bio Rio, där hon också introducerade filmen. Hon gav också personliga intervjuer om filmen och dess fascinerade bakgrundshistoria.

 

-När fångades du själv av Northern Soul musiken? Du ser alldeles för ung ut för att komma ihåg 1974!

 

-Tack! Jag var elva år gammal när jag först hörde Northern Soul, och liksom John i filmen så var jag på min lokala “youth club”. Jag blev fångad direkt! Jag ska faktiskt fylla femtio i år. Så jag minns sjuttiotalet!

 

- Filmen har en väldigt stark dokumentär känsla …

 

- Det är intressant att du säger det, för först hade jag faktiskt planerat att göra en dokumentär. Jag filmade massor av material. Musiken och passionen för musiken fanns kvar, och massor av människor samlar fortfarande på skivorna (precis som John gör i filmen), men … det var bara det att dansen fanns inte längre. Jag mindes alla de där coola killarna och tjejerna i sina finaste kläder, och hur de dansade hela natten lång. Det var det jag ville fånga, extasen, kärleken till musiken, hur man dansade i en enda stor, lycklig massa. Nu hade alla Northern Soul fans uppnått medelåldern. Så jag blev tvungen att rekonstruera verkligheten i en fiktion, men jag ville fortfarande att det skulle kännas som en dokumentär. Som om man kunde resa i tiden och faktiskt se 1970-talet igen.

 

-Inledningen, när Burnsworth filmas uppifrån och sedan zoomas in, med olika detaljer, bland annat en graffitivägg där det står “Burnsworth is a shithole”, är som i alla de där diskbänksrealism- filmerna (många faktiskt filmade på 1970-talet) --- men sen så kommer musiken och förändrar allt, den är så “upbeat” och optimistisk, och även lätt feministisk (det är en kvinnlig sångare som sjunger ord som “I’ve done alright for a girl) och så blir filmen något helt annat jämfört med alla de där andra filmerna som har liknande öppningsscener …

 

- Jag fattar precis vad du menar. Om du var född arbetarklass under 40- eller 50-talet, då var saken klar. Du kunde drömma, men du kunde inte förverkliga dina drömmar. Om du var född på 60- eller 70-talen (som jag), då kunde du drömma och förverkliga drömmen. Det är därför John och Matt är så optimistiska. Ja, de är arbetarklass, men varför skulle de inte kunna ha en fantastisk musikkarriär framför sig och bli berömda DJ:s? Men jag gillar socialrealismen och deras dokumentärer och den känsla som de har. Men allteftersom tiden går så förändras saker och ting.

 


Dancing the night away!

 

-Hur hittade du skådespelarna till Northern Soul?

 

- Vi träffade massor av olika killar för Northern Soul, ingen av killarna, varken Joshua Whitehouse som spelar Matt, eller Elliot James Langridge, som spelar John, hade skådespelat tidigare. De tränade flitigt för att komma i form för sina roller. Elliot bestämde sig tidigt för att John skulle vara väldigt akrobatisk och ha en akrobatisk dansstil --- det är det som syns på postern. Så han lade ribban högt från början.

Sedan fick Elliot en liten roll i Hollyoaks och han frågade mig “borde jag ta rollen?” och jag svarade “visst, självklart, det blir en bra erfarenhet för dig och du kommer att lära dig rutiner som vi har nytta av sedan i filmen.”

Joshua, som spelar Matt, det var hans första roll över huvud taget, men han har massor av erbjudanden nu och han kommer att gå en ljus framtid till mötes.

 

 

- Filmen är fantastisk, den handlar om vänskap och musik och mode … och det är så bra att den handlar om en vänskapstriangel istället för en romantisk triangel (med Matt och John och Sean som de tre hörnen i triangeln), för vänskap går också igenom slitningar och påfrestningar, och man vet inte om Matts och Johns vänskap kommer att överleva. Det är det som är mysteriet i filmen! Men du hade även en del kända äldre skådespelare med i filmen ...

 

 

-Ja, James Lance, som spelar DJ:n Ray Henderson, läste manuset och sa ja direkt, och vad det gäller Steve Coogan, som spelar Johns lärare, så känner jag Steves bror. Jag gav manuskriptet till honom och han sa “Steve gör det inte om han inte tycker att manuset är bra” och sedan fick jag ett mess mitt i natten som meddelade att han älskade manuset och ville ha rollen!

 

-Det finns en make-over scen i filmen, som är mycket intressant, när John går igenom sin transformation från nörd till cool kille … jag har sett såå många filmer där det finns med en make-over med en tjej, det verkar vara en obligatisk scen i “chick-flcks“ och även i många romantiska komedier. Men killar - de har i stort sett aldrig en make-over scen.

 

-Verkligen? (Elaine skrattar)

 

-Ja, din film är unik!

 

- Jag tänkte på alla de sätt som killar vill kopiera sina kompisar eller sin bästa vän. Och de kan gå från “totally geek” till “totally cool” över en natt. Jag ville visa det i en montage av bilder, Johns transformation. Du vet, min bror var sån. Han skaffade en verkligt cool ny vän och ville vara cool som han och så förändrades han över en natt! När jag vaknade på morgonen så var det första jag såg vanligen min brors fot! Han höll på att öva sig och göra de där höga sparkarna för att dansa!

 

 

- I “gör om mig scenen” så börjar killarna med skorna (mycket passande!) de börjar med skorna: italienska Solatios i svart läder, sedan lånar John ett par coola svarta byxor från Matt, Matt fixar en ny frisyr på John och sedan … det är som 50% Bruce Lee!

 

(Elaine skrattar) - Ja, ALLA killar ville vara 100% Bruce Lee på den tiden!

 

-När de jobbar så har de på sig skyddskläder och hårnät och när de går ut på natten så förvandlas de totalt, de stryker bästa skjortan och putsar de italienska skorna, och alla förberedelser filmas noggrant…

 

 


John, working in the factory.
- Ja, jag tror att det är typiskt arbetarklass. Hur du ser ut på dagen kvittar. Du putsar dina skor och stryker din skjorta och sedan går du ut och bara glänser och ser så bra ut som det bara är möjligt!

 


 

- Vad gjorde de egentligen i den där fabriken där de arbetar?

 

 

-Godis. Och i filmen så ställer de till det hela tiden, eftersom de inte koncentrerar sig på vad de gör, utan pratar om musik och framtiden, och hela produktionen måste stängas ner, och det tar en timme att få allt igång igen! Så det är väldigt dyrt att göra fel. Vi filmade alla fabriksscenerna i en verklig fabrik.

 

 

- Vanligtvis i filmer så pratar man om “the male gaze” (som verkar vara normen i filmer i allmänhet och Hollywoodproduktioner i synnerhet) men i dina dansscener så finns där en uppenbar “fetale gaze” - som när tjejerna står på balkongen och spanar in killarna, och John och Matt dansar och kramar om varandra på dansgolvet (och John har någon gång under kvällen dumpat sin skjorta och ser väldigt vältränad ut …).

 


 

-Ja… (skratt) den delen är helt och totalt självbiografisk!

Jag och mina kompisar, vi brukade kolla in killar på det där sättet. Jag tror att det bara är den mänskliga naturen. Tjejer kollar in killar, killar kollar in tjejer, killar kollar in killar, tjejer kollar in tjejer … i main stream filmer blir det ofta rätt fånigt med den där “male gaze” som ska definiera allt och äldre män som spanar på unga flickor.
Inbäddad bildlänk
Training to dance.

 

 

- Killarna blev väldigt vältränade.

 
 
 

-Ja, de tränade jättemycket och de var verkligen stolta över sig själva och sina nya kroppar! Och alla som jobbade med hår, smink och garderob kollade in dem! (skratt). Vi hade ett stående skämt, när det skulle vara en dag utan skjorta … När Johns morfar har dött så sa vi “Vad ska han ha på sig?” och vi sa alla “han får vara skjortlös!” (skratt)

 

- Jag älskade hur komplext vänskapen porträtteras mellan killarna, men också hur vänskapen mellan generationerna visas - John verkar stå närmast sin  morfar, och de trivs bra tillsammans.

 

- Ja, du har alldeles rätt, var det samma sak med dig och din morfar?

 
Inbäddad bildlänk
Matt becomes friends with John and together they DJ & dance


- Jag tror att det är något universellt, att man känner ett släktskap, man har något gemensamt, och de har all tid i världen … men med John och hans morfar … slutade han att träffa sin morfar efter att han hade träffat Matt eller fortsatte han att hälsa på honom, fast det filmades inte?

 

 

-John träffade inte sin morfar så mycket sedan han träffat Matt, det är därför han är så upprörd när morfar dör, för han känner sig verkligen skyldig, och därför attackerar han sina föräldrar och beskyller dem för att inte ha tagit tillräckligt bra hand om morfar, i själva verket är det hans egna skuldkänslor som talar.

 

 

- Johns  kärleksintresse i filmen, Angela, är till hälften brittisk och till hälften amerikan, en blandning av vitt och svart, precis som Northern Soul rörelsen. Är Angela en symbol för den, eller är hon en verklig person som du känner, för det måste ha varit vanligt förekommande, att engelska tjejer och amerikanske killar  träffades och blev kära i varandra, speciellt under eller strax efter andra världskriget, då många amerikaner hade kommit över till Storbritannien.

 

 

- Angela är baserad på en verklig person, Fran Franklin, min och producenten Debbie Grays bästa vän. Och Fran arbetade så hårt med filmen och hjälpte oss så mycket med dansscenerna, och så levde hon inte tillräckligt länge för att se filmen färdig … Vår “soul sister”.

Vi baserade karaktären Angela på henne. Det är också en hyllning till henne. Frans mamma var irländsk katolik och hennes pappa var amerikan, i flygvapnet och hon upptäckte Northern Soul och även om de bodde i Edinburgh så reste hon själv med buss till Wigan och andra ställen i norra England, där man spelade Northern Soul, när hon bara var tretton år.

 

-Var Fran också en sjuksköterska, precis som Angela?

 

-Nej, men det fanns många sjuksköterskor som var en del av Northern Soul rörelsen. Och eftersom Angela är sjuksköterska kan hon få tag på piller, så därför gjorde vi henne till sjuksköterska i filmen.

 

- Det är mycket droger i omlopp i Nortern Soul …


-Ja, det var mycket droger i den miljön, för folk ville ha tillräckligt med energi för att dansa hela natten … och det serverades ingen alkohol och energidrycker hade inte uppfunnits än. Allt som fanns att dricka var apelsinläsk!

 

 

 

 - Jag lade märke till att en del Dj:s dansade själv i filmen. Som

Ray Henderson (som ska vara den bästa DJ:n), man ser honom på dansgolvet under uppvärmningen, innan det är hans egen tur att snurra plattor, och Matt och John dansar samtidigt som de DJ:ar …

 

 

- Det fanns en populär DJ som gillade att gå upp på dansgolvet och dansa medan han jobbade, men annars så var det mest “antingen eller“. Killar dansade, eller DJ:ade eller höll på med droger. Jag säger killar, för det  fanns bara manliga DJs på den tidebn och jag känner inte en enda tjej som langade droger. Och när det gäller att vara DJ så måste man ha ett visst mått av nördighet för att vara bra, och nördighet och dans går ofta inte hand i hand.

 

 

- Jag har tänkt på en möjlig uppföljare, kanske Matt och John åker till Amerika och letar skivor … men sedan tänkte jag att det är bättre att man bara fantiserar att de åker och hur framgångsrika de blir.

 

 

- Jag har också tänkt på en uppföljare till Northern Soul, men det tog femton år att göra den här filmen, så när jag är klar med nästa del så kommer jag att vara för gammal! (skratt)

 

 

- En annan möjlig uppföljare är att berätta en historia om vänskap mellan tre tjejer, mellan tre “soul sisters” … precis som det   säger i dedikationen på slutet!

 

 

-Det där är en bra idé faktiskt!


Sean has tattoos of his favourite songs.
 

-Var det lätt att välja musiken, eller var den svår att hitta?

 

 

-Det var lätt att välja, eftersom vi bara tog ALLA våra favoriter och satte dem i filmen! Den enda sång som vi inte kunde få rättigheterna till var en skräplåt som skulle spelas på ungdomsgården, som kontrast, för att visa hur bra Northern Soul är i jämförelse.

 


 


- Var det något som var speciellt svårt med filmen?

 

-Ja, du vet, eftersom filmen tog en del tid att göra, så var det svåraste att se till att killarna fortfarande såg unga ut! Det blev en del jobb med det i “post production”. Annars, när du har väldigt lite pengar så måste du helt enkelt vara kreativ. Som bilkraschen.  Vi hade ingen green screen, inga specialeffekter och vi kraschade inte en riktig bil (vi hade inte råd med det!) så allt är bara gjort på gammalt hederligt sätt --- med ljus- och ljud effekter! Du måste vara kreativ och leka med vad du har.

 

 

- Vad har du för projekt på gång nu?

 

-  Jag får ungefär sex nya manuskript varje vecka, så jag läser!


 
Product Details
Film Soundtrack.

 

- Okej. Jag önskar dig all lycka med ditt nästa projekt!

 

 

-Tack! Det var kul att prata med dig!

 

 

-Detsamma, och jag hoppas att du kommer att ha kul under resten av din vistelse i Sverige!

 
 

Let's Dance!
 

Missa inte filmen Northern Soul - oslagbart soundtrack, gripande story, massor av känsla!

You can’t keep a working class hero down! This is Northern Soul.

Filmen finns på Universal Sony Pictures på DVD and Blu-ray.

 


Article in English:
 


 

 

 

 

FILM: Northern Soul - international competition


Dancing the night away!

 
Northern Soul by Elaine Constantine is the title of a film with the tag line --- If you were there you know. If you weren’t you wish you had been!

 

Northern Soul is not about where the music was made --- but where the music was enjoyed. The scene is the north of England (hence “Northern Soul“) the time is 1974 the music is made on small labels in the United States --- NOT Motown which catered for the masses and made “black music” cleaned up for a white middle class American audience. The people who loved Northern Soul was after the honesty and grit served by smaller labels. And the followers were avid.

 

The character Matt, in Northern Soul, has the record label Ric Tic tattooed on his neck. Sean has a tattooed list of his top three songs and bands (Exus Trek is the best) as well as the Northern Soul symbol --- a clenched fist. Johns first tattoo just reads “soul” in capital letters.

 

The place is Burnsworth in Northern England --- the time is 1974. This is the year that ABBA won the Eurovision Song contest in Brighton with Waterloo (a year which all Swedish people know) and at the top of the charts you find music by Cliff Richards and  the shadows and we’re all going on a summer holiday. Northern Soul was retro even when the movement was new. Most people are into charts. Matt seeks to convert the masses as a DJ, starting at the youth club, one Northern Soul record at a time --- and most of the favourites are from the 1960:ies.

 

Matt’s first convert is John and together they plan to become an unbeatable DJ:ing duo and they are going to go to the states to discover new records. They start saving up, but the saving goes slowly. Matt spends his money on drugs, John on records.

 

Will their friendship last? Will they ever get to America?
 
Would you like to win a signed dvd copy of Northern Soul (see above) or one of five downloads which can be used to get the full 3CD Northen Soul album on Amazon.uk (or Amazon us).
Northern Soul is also available as Blu ray Disc.
 
the name of the director of Northern Soul.
And you are in the competition!
 
Closing date: 3rd of March 2015.
 
 
 
 

lördag 21 februari 2015

BOK: Katten Cleo

Katten Cleo : hur en kaxig katt hjälpte en familj att läkas (inbunden) En sann historia om en makalös katt!


Författare: Helen Brown
Titel: Katten Cleo
Översättning: Ann Margret Forsström
Förlag: Bokfabriken


Det här är en underbar bok som utspelar sig på Nya Zealand, en sann historia om en verklig katt och hennes familj.

Helen Brown är tydlig på en sak: hon är hundmänniska. Att ha man, två pojkar och en golden retriever räcker. Familjen behöver inte en kattunge. Men hennes son Sam vill ha en kattunge på sin nionde födelsedag kan hon inte stå emot. Kattungen, den svarta lilla Cleo, ska levereras hem till dem när hon är stor nog att lämna sin mamma.

En vecka senare är sonen Sam borta. Han dör, påkörd av en bil, när han ska gå över vägen med en skadad duva. Han skulle ta den till vetrinären. Duvan överlever. Lillebror Rob, som sett det hela, har skuldkänslor, Helen är arg för att hennes man inte passade barnen när hon var borta och allt verkar mörkt och tragiskt.

Några dagar senare anländer en liten låda med den svarta kattungen. Helen vill först skicka tillbaka katten, men Rob är överlycklig över ett tecken från storebrodern. När Helen ser Rob le för första gången sedan Sams död bestämmer hon sig: den lilla kattungen får stanna hos familjen. Helens man är inte alls lika glad över nyförvärvet, han gillar ordning och reda och kattungen stökar till. Men familjens golden retriever, som på sitt sätt sörjer och saknar Sam, är också överlycklig över att han någon att ta hand om.


Katten Cleo får hela familjen att leva ujpp igen, och vi får följa Cleo genom hela hennes liv, Helen får två döttrar, Cleo får följa med till Australien ... och Cleo är den som hjälper Rob att tillfriskna när han blir dödssjuk.

Katten Cleo är en sann historia, en makalös berättelse om kattens läkande kraft, i samma stil med Sjukhuskatten Oscar.

Rekommenderas varmt! Även för hundmänniskor!
Sjukhuskatten Oscar : en vanlig katt med en ovanlig gåva (inbunden)
Kolla även in denna bok! Mjau!

fredag 20 februari 2015

BOK: De dolda skatterna

Museernas magasin. En väl bevarad hemlighet.

De dolda skatterna : museernas magasin. En väl bevarad hemlighet (inbunden)
På plats bakom kulisserna!
 

Författare: Peder Lamm

Titel: De dolda skatterna -Museernas magasin, en väl bevarad hemlighet

Fotograf: Ralf Turander

Voltum förlag

De dolda skatterna handlar om allt som finns i magasinen, det som sällan eller aldrig ställs ut. Peder Lamm har varit i magasinen på Livrustkammaren, Riksarkivet, Armé museum, Stadsmuseet, Hallwylska museet, Medicinhistoriska museet, Naturhistoriska riksmuseet och Skokloster slott.

Variationen av föremål är enorm och alla är de fotograferade i sin magasinmiljö.

Det här är som en bilderbok för vuxna med helsidesbilder, eller helsidesuppslag, med olika föremål, och däremellan blad med lite text om föremålet och historier som sätter in sakerna i sina sammanhang.

Det är intressant att se vad olika museer sparar på. Ibland har man en känsla av att befinna sig i ett avsnitt av den brittiska TV serien Rent hus där en pigg blond dam kommer in och undrar “varför har ni sparat på all den här bråten? “ och avslutar med att saker ska till loppis eller “in the Crusher”. vad skulle hon säga om att man sparade på en uppstoppad ren utan öron, en maläten samekostym, inlagda maskar från Danderyds sjukhus eller ett aphuvud som blivit av med sin kropp?

Ibland finns det en anledning till att saker inte ställs ut längre. Det hade knappast varit politiskt korrekt att ställa ut en same och en ren (med eller utan renöron och malhål). Gamla kungars uppstoppade hästar måste stå svalt och dagens museer är inte svala.

Maskarna är det nyaste föremålet, från 1990-talet, hittade på Danderyds sjukhus. Man kan tänka sig att i framtiden kommer folk att titta på dem och tänka hur ohygieniskt och hemskt primitivt livet var på 1990-talet. Då maskar fanns på fina sjukhuset.

Medicinhistoriska i sig är det som har mest saker i arkivet och finns rikligt representerat i boken - men Medicinhistoriska museet är ju stängt sedan 2007, så nu är i princip hela museet ett arkiv, eftersom man inte har utställningar för allmänheten längre.

De finaste sakerna finns från det nyast öppnade museet, Skokloster slott. Linneservetten med Orfeus som lätt skulle kunna säljas i en designbutik idag, och stolsdynor med Orfeus och Diana på. Eller man tror i alla fall att det är dem. Men vilka de än är så är designen ursnygg. Tidlöst mode så att säga.

Ett av de mest spännande objekten är Folke Bernadottes plånbok. Fyra fack med fyra olika valutor och brödransoneringskuponger. Historien bredvid är mest spännande: efter att ha kört med de vita bussarna i Tyskland för att rädda judar till Sverige var Folke Bernadotte en hjälte, och nästa hjälteinsats skulle bli att medla fred i mellanöstern. Han hade en bra plan. Men blev ihjälskjuten av terrorister 1948. Fredsplanen skrotades. Fred i mellanöstern har inte hänt sedan dess. Kriget är fortfarande aktuellt, medan brödransoneringskupongerna i Frankrike för länge sedan är passé.

Det är kul att bläddra i boken och se vad det är olika museer sparar på och inte ställer ut. Peder Lamm har ett intresseväckande sätt att berätta på och oftast är texterna mycket mer fascinerande än själva objekten.

Men om det någon gång blir “Rent hus” utförsäljning från museernas magasin tänker jag lägga ett bud på mini-byrån från Hallwylska! Halmslöjd som också finns på Hallwylska är förresten också inne igen. Liksom näverslöjd, pilslöjd, linneväverier osv. Mycket av det som finns i museets magasin har faktiskt kommit tillbaka som trender igen. Otroligt antikt har blivit otroligt modernt!

FILM: Fury - en klaustrofobisk krigsfilm

Brad Pitt är tillbaka i Andra Världskriget.


"Andra världsskriget inträffade ungefär tjugo år efter första världskriget. Och vi pratade aldrig om första världskriget. Vi sket fullständigt i första världskriget. Och här är vi nu, och pratar om andra världskriget, och folk är fortfarande intresserade!"

Ungefär så uttrycker sig en av de överlevande som kört amerikanska tanks under andra världskriget. Han och hans "bröder" är fortfarande otroligt tajta, fast de nu är ungefär 90+.

"Men det finns bara fyra av oss kvar nu."

Fyra av fem är bra. Tuffa gamla gubbar som ger råd till Brad Pitt och co, hur de ska agera i en amerikansk tanks.

Den yngste killen i teamet, Norman, spelas av Logan Lerman. Det är genom hans ögon vi får se ett ofta oförklarligt grymt krig. Norman har varit med i kriget som skrivbordsnisse. Han hade inte tänkt sig strida i en tanks.

Tyska tanks var erkänt överlägsna. Svåra att oskadliggöra och helt omöjliga att oskadliggöra framifrån.

Regissören och manusförfattaren David Ayer har lagt mycket krut på att få de tidstypiska detaljerna på plats, som att använda originaltanks från andra världskriget.

Vi är vana vid stora vidder och landstigningar på stränder i otaliga filmer --- den här filmen är snarast klaustrofobisk till sin känsla där fem män ska leva tätt tillsammans i en tanks.

Det finns också starka skildringar av tyskar som vägrar låta sina barn strida för nazisterna - de hängs i närmsta lyktstolpe med tavlor som varning till andra. "Jag ville inte låta mina barn strida för Tyskland. Jag är feg. Jag är opatriotisk. Jag fick vad jag förtjänade." Ungefär.

Amerikanerna trivs extra bra då de får rädda barn från att vara soldater, frita en by och ge Waffen-SS på nöten.

Det finns givetvis saker som man kan invända mot filmen, som att vissa scener känns typiskt "film". Fem amerikaner kan meja ner flera hundra tyskar. Brad Pitt som har en fin scen med en vit häst (hur är den så ren i den allmänna sörjan, och borde den inte springa sin väg när Brad attackerar och knivhugger hästens ryttare?)

Men på det hela taget höjer sig Fury över mängden av andra världskriget filmer.

Som veteranerna i extramaterialet konstaterar: folk är fortfarande intresserade!

Regi: David Ayer
Titel: Fury
Medverkande: Brad Pitt, Shia LaBeouf, Logan Lerman, Michael Peña, Jon Bernthal, Xavier Samuel,
Jason Isaacs, Anamaria Marinca, Alicia von Rittberg m.fl.
USA, 2014
Universal Sony Pictures Home Entertainment


torsdag 19 februari 2015

FILM: Hallonbåtsflyktingen - årets bästa svenska komedi

En komedi med skarp satirisk udd.

Det sägs att helvetet är en plats där fransmännen står för ordningen, engelsmännen för matlagningen och svenskarna för humor & underhållning.

Men är underhållningen så bra som i Hallonbåtsflyktingen så ... Hugg in på en yorkshire pie, utan att så i kö först och bara njut!

Hallonbåtsflyktingen är en film som är baserad på boken med samma namn och den driver hejvilt både med Sverige och Finland och svenskar och finländare.
     
Detta är en absurd, tragikomisk film med en utmärkt Jonas Karlsson som "transnationell" man - alltså en svensk man som sitter fast i en finsk mans kropp.

Mikko Virtanen är född finsk. Föräldrarna är väl snälla men "de är ju inte svenskar". Hela Mikkos väsen vibrerar av djupaste "finnofobi". Hans fosterland är tyst, kargt och eländigt. ABBA, folkhemmet, kungen och Silvia ska det vara. Och hallonbåtar.

Mikko beslutar sig för att hoppa från Finlandsfärjan, iklädd en svensk tre kronor tröja och med socialdemokratins historia i ryggsäcken. Då måste han ju få bli begraven i Sverige åtminstone!

Där ute vid relingen träffar han en precis lika olycklig svensk man, som erbjuder honom sitt pass och sin identitet mot att han hjälper honom att försvinna.

Mikko gör sin entré Stockholm som den rikssvenske psykologen Mikael Andersson.

Han får en mamma och en syster på köpet  (spelade av Suzanne Reuter och Josephine Bornebusch). Han träffar en svensk tjej (Frida Hallgren), och hinner knappt kyssa henne framför slottet i Gamla stan innan de båda bosätter sig i något som ser ut som en scen från succéserien Svensson Svensson.
Kollektivt grillande på gräsplanen, gemensamma fotbollsmatcher och ett hus fullt av IKEA möbler. Men i källaren finns en illvillig bastu ... som en symbolför det undertryckta undermedvetna, eller bara för att jävlas med Mikko i största allmänhet?!

Och den där  finske grannen verkar farlig. Han spanar ju in Frida ... Och är inte låtsassystern intressantare än flickvännen?

Hallonbåtsflyktingen är baserad på Miika Nousiainens roman från 2007 och är en berättelse om geografisk transvestism.

Det delen är satiriskt rolig.

Sedan finns också en påklistrad romantisk komedi med. Inte lika rolig som samhällssatiren, men så småningom väljer Mikko rätt tjej - i Finland! - och allt kan avslutas.

 Jonas Karlssons tolkning av den frustrerade Mikko är briljant och har perfekt tragikomisk tajming.
Bara stora skådespelare kan spela komedi så bra.

Komedi och musikal är för övrigt det svåraste som finns, enligt "Marcello" en av Fellinis favoritskådespelare. Det är tragedi som är det enkla.

Jonas Karlsson gör helt klart en av det svenska filmårets mest originella rollgestaltningar.

Regi: Leif Lindblom
Titel: Hallonbåtsflyktingen
Medverkande: Jonas Karlsson, Josephine Bornebusch, Frida Hallgren, Suzanne Reuterm.fl.
Sverige, 2014.
Nordisk Film

 

FILM: Fasanjägarna - en fullgod uppföljare

Fares Fares talar danska!

Glädjande nyheter! Jussi Adler-Olsen kommer som gäst till den nyinstiftade deckarveckan på Gotland i augusti.
Tills dess --- kolla in filmerna om avdelning Q!

Fasanjägarna är andra delen i serien.

Fasanjägarna tar initialt oss tillbaka till 1994, då ett ungt tvillingpar hittas brutalt mördade i sitt hem. Polisens undersökningar pekar på en grupp rika barn från en närliggande internatskola, men när en lokal outsider erkänner sig skyldig och döms för morden så anses fallet vara uppklarat. 

20 år senare blir biträdande kriminalkommissarie Carl Mørck uppsökt av tvillingarnas far, en pensionerad polis som aldrig gett upp hoppet om att kunna lösa fallet.

Carl inser snart att något är fel och han, tillsammans med sin assistent Assad och deras nya sekreterare Rose, öppnar fallet igen. Snart kastas de in i en intensiv jakt på en kvinna, Kimmie, som har varit försvunnen sedan morden ägde rum. Men Carl och Assad är inte de enda som jagar Kimmie. 

Det hon vet om vad som hände 1994 är farligt för en grupp av inflytelserika män på toppen av samhället, och de kommer att göra allt de kan för att förhindra det förflutna från att komma ikapp dem.

Regi: Mikkel Nørgaard
Titel: Fasanjägarna
Medverkande: Nikolaj Lie Kaas, Fares Fares, Danica Curcic, Pilou Asbæk, David Dencik
Søren Pilmark,  Johanne Louise Schmidt,  Sarah-Sofie Boussnina

Danmark, 2014
Nordisk Film