Titel: Min första köksträdgård
Författare: Emilie Aastrup
Antal sidor: 43
Utgivningsdatum: 2023-09-14
Illustratör: Emilie Aastrup
ISBN: 9788741526331
Förlag: Alvilda förlag
Illustratör: Emilie Aastrup
ISBN: 9788741526331
Förlag: Alvilda förlag
Varför kupar man potatis? Vilka rädisor ska man skala? Varför ska man lägga rödbetsfrön i blöt innan sådd? På detta och mycket annat för du svar på boken Min första köksträdgård, skriven och illustrerad av Emilie Aastrup.
Det är höst och skördetider och dags för skördefest med pumpor, kål, potatis, betor, morötter och mycket annat ... och så blir det vinter och dags att planera nästa års odlingar. För att det ska bli roligt för små barn att komma in i odling ... kan man med fördel börja med denna bok. Stor text, många illustrationer och mycket pedagogiskt ritat hur man ska göra. Man behöver egentligen inte kunna läsa så bra, man kan bara titta på bilderna.
När det gäller de inledande frågorna ... Rödbetsfrön gror mycket bättre och snabbare om du lägger dem i blöt i ett glas vatten över natten. Rädisor växer väldigt fort, så du kommer att få många rädisor som har blivit stora och smakar stärkt. Släng dem inte i komposten, skala dem innan du äter dem, för den starka smaken sitter bara i skalet. Och potatis måste skyddas från ljus så att potatisarna inte blir gröna och giftiga. Därför skottar man lite extra jord runt potatisplantan när den börjat växa.
Det finns också gott om tips hur man kan odla inomhus, på fönsterbrädan eller på balkongen. Och hur man ska anlägga odlingsbäddar utomhus. Hemligheten bakom all god skörd är god jord. Och vad ska man göra med allt ogräs? Hur ser de ut? Här finns bilder på brännässla, tistel, maskros, groblad, rölleka och kirskål. Du kanske inte vill ha dem i din köksträdgård. Men växterna i sig är inte farliga, alla är ätliga och nyttiga. Kirskål kan användas som spenat eller i gryträtter. Rölleka kan användas i myggsprej. Maskros kan man ha i sallad. Tistlar är en insektsfavorit och lockar pollinerare som du vill ha till din köksträdgård, så du kan lämna dem på andra ställen i trädgården. Brännässlor kan man göra näringsvatten av, eller te, och de fungerar också som fjärilsmagneter. Nässelfjärilar behöver dem till exempel för att deras fjärilsbarn ska få något att äta.
Gödning och kompost, vattning och gallring, ogräsrensning och uppluckring, nyttiga maskar och snygga odlingskanter ... allt går man igenom här. Och ... hitta ditt eget sätt. De fyra barnen i boken börjar med jord med ogräs eller gräsmatta eller balkong eller fönsterbräde. Alla får skörd och goda saker att äta, efter att ha följt tipsen i boken. På slutet finns det plats att rita upp och planera sin egen trädgård. Satsar du på bönor, ärtor, morötter, potatis, kål, majs, rädisor, rödbetor ... eller alltihop ... ?
Även om du bara kör ärtor och bönor kan du mixa olika sorter, tidiga och sena, så du får en lång och härlig skördetid. Och visst är egenodlade grönsaker mycket mycket godare än de man köper! Är det för att det är närodlat och härodlat och ekologiskt ... eller är det också för att det blir godare när man har ansträngt sig lite extra innan skördefesten?
Boken är mycket snyggt upplagd med alldeles lagom mängd text och bild för att vara en bra grundinspiration för nuvarande och framtida odlare. Smaklig läsning - och smaklig odling! Dejlig dansk matgläde och odlingsglädje är smittsam.

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.