tisdag 1 april 2014

RECENSION: Vårmat från Arla köket

Litteratur: Annika Edestrand - Vårmat från Arla köket
 

En bok att lägga rabarber på

primavera gastronomicaprimavera gastronomicaAnnika Edestrand
Vårmat från Arla köket
Bonnier Fakta
Det ligger vårfest i luften. Så fort solen lyser lite starkare och krokusen tar sig upp ur marken börjar vi längta efter allt det goda som smakar vår. Ägg, lax och färsk sill till påsken. Nyskördad sparris till vårfesten. Kanske lite lättare mat till vardags, mer fisk och grönsaker. Det är dags att njuta av primörerna, vinterns rotfrukter är fortfarande okej och snart är det dags för den första i en lång rad av hemmagjorda rabarberpajer.
Dessutom: snart är det påsk! Som gjort för vårfest. Oavsett hur man väljer att äta sig igenom helgen kan det vara gott att värdera de traditionella sillarna, laxen och lammet lite. Kanske en laxtårta till förrätt? Till äggen kan man baka cirkelformade bröd som också går att använda som ätbara äggkoppar. Definitivt en cool grej att ha på bordet!
Vill man ta ut sill-svängarna rekommenderas sill med mangocurry, annorlunda och spännande smak, men det finns också mer traditionella recept, som påsksill med örter och dill- och pepparrots sill. En hel del rätter blir godare med lite pepparrot till. Sallad med sojabönor och fetaost är god som den är. Eller så kan man ha den till lax. Eller lamm. Lax med saffran och rosmarin är ett lyckat annorlunda recept liksom lamm med lime aioli. Men det finns också tips på mer traditionella lamm, liksom en jordärtskocksgratäng. Till ostbrickan kan man göra egen björnbärsmarmelad (enkelt och gott!) och påsken blir kanske allra gladast när det är dags för efterrätten. Väljer du chokladtårta eller crème brûlée med citron? Eller så kanske du bara väljer bland alla recepten på eget påskgodis. Kycklingarna är söta i dubbel bemärkelse.
Vårbuffé är ett annat gott tips för att hälsa våren. Lättsam mat som gör att man har gott om tid att vara ute och njuta av naturen. Och det finns många råvaror som är speciellt bra på våren. Sparris kan serveras rostad, grillad eller som soppa. Lax kan man ha i sandwich, i paj och på spett. Eller i ugnen. Smörgåstårta med västkustsill går åt i ett nafs. Smörgåstårtan är uppdaterad för ett nytt decennium! Kyckling med rucolapesto och bresaola med lins- och grapesallad är andra goda bufférätter eller lättsam picnicmat.
Det finns gott om matiga recept, både för fisk och kött, kyckling och vegetariskt. Och gott om kombinationer. Rabarberkyckling är en innovativ rätt där syran från rabarberna balanseras med honung och förhöjer kycklingens smak. När du provat det kan du prova kycklingschnitzel, kyckling med ärter och vanilj, ugnsstekt kyckling med coleslaw … och det där var bara de bästa kycklingrecepten! Man ska ju aldrig räkna kycklingarna innan äggen är kläckta sägs det, men visst är det lönt att bygga upp en förväntan inför utsikten att man ska göra god mat och goda efterrätter?! Och med fyra nyknäckta ägg kan du göra en banan och kolatårta till efterrätt. Eller varför inte prova att göra egna våfflor? Mycket enkelt, man kan tänka sig att barnbokskaraktärerna Pettson och Findus skulle älska att göra egna våfflor. Speciellt katten Findus! På våffeldagen (och alla andra dagar) är egen smet definitivt godare (och nyttigare) än färdigköpt! Boken avslutas med festliga menyer - trerätters som tar längre tid att förbereda och att laga. Men efterrätten rabarberkaka med havregryn är extremt enkel att lyckas med och man kan gott sätta en syrlig guldkant på vardagen med den här kakan.
På det hela taget är Vårmat från Arla köket en enkel och överskådlig bok där det är tydligt vilka ingredienser man behöver ha hemma, recepten är inte onödigt tillkrånglade och det finns en stor variation från snabbt och enkelt till “tar längre tid” och “kräver mer koncentration”. Kort sagt: sådana utmaningar som man vill ha när man ska hälsa våren med lätt och läcker mat!
Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.