torsdag 24 april 2014

Visst är Lotta en glad unge - med påskgodis!

En påskfavorit i repris

Påskgodis  från LottaPåskgodis från LottaAstrid Lindgren, Ilon Wikland
Visst är Lotta en glad unge
Rabén & Sjögren
Lagom till påsken 2014 kommer en nyutgåva av en av Astrid Lindgrens och Ilon Wiklands mest älskade berättelser. Denna bilderbok publicerades för första gången 1990. Illustrationerna och stämningen andas 1950-tal, alla barnen i boken har egna hus och trädgårdar, som påskharen ska lämna påskägg i, Lotta har en egen gunga i trädgården som hon gärna sitter och gungar på, annars går hon in till grannfrun tant Berg. Det finns också en massa småhus på bilden, folk hade uthus på den tiden. Till och med tant Berg har en redskapsbod.
Affärerna ligger längs en huvudgata, det finns inget stort köpcentrum, barnen får leka fritt, ingen oroar sig över att de ska bli överkörda eller antastade. Alla vuxna ser efter alla barn. Men Lotta ska ändå vänta på att syskonen Jonas och Mia-Maria ska komma hem, för att de ska klä ut sig till påskkärringar och så får de ringa på hos folk och tigga godis.
Men eftersom Jonas och Mia-Maria först varit på ett födelsedagskalas och ätit tårta missar de godiset, för de barn som är ute tidigt har fått allt. Nu är det tomt i godisskålarna.
Men Lotta är glad ändå för hon har varit och hälsat på Vasilis som ska flytta till Grekland och stänga sin godiskiosk, och han har gett henne allt överblivet julgodis. Så Lotta har enhemlis. Och när pappa inte har hunnit köpa påskharens påskägg i år, bestämmer sig Lotta för vad hon ska göra. Hon ska hjälpa påskharen på traven. Hon använder julgodiset från Vasilis och gömmer det i trädgården utom en tomte, en ängel, en marsipangris och en snögubbe som Lotta sparat till sig själv. För allt behöver ju inte gå åt till överraskningen.
Berättelsen påminner till form och struktur om den när Lotta räddar julen genom att hitta en julgran och ta hem till familjen --- Visst kan Lotta nästan allting. Fast påskharens påskgodis är inte lika dramatiskt. Däremot ännu roligare att illustrera!
Boken är full av nedtonade vårakvareller och en natur som nyss börjat vakna till liv med vitsippor och blåsippor och nytt gräs … och mitt på gräsmattan står en massa julgodis!
Påsken är kontrasternas tid när det gäller traditioner. Så varför inte också äta upp julens överblivna marsipangrisar? Lotta är en härlig, kavat unge, och visst kan hon nästan allting. Vare sig det är jul eller påsk eller någon annan högtid.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.