onsdag 9 april 2014

En svensk klassiker


I fädrens spår, utan snöskor, och ingen behöver simma över Engelska kanalen

En hyllning till alla svenska lopp och deras historiaEn hyllning till alla svenska lopp och deras historiaÅsa Eriksson, Mikael Rosén, Lars-Gunnar Skoog, Erik Wickström
En svensk klassiker
Semic
Gustav Vasa åkte aldrig Vasaloppet. Han hade inte skidor på sig - han hade snöskor. Ett alternativt Vasalopp kunde vara att plumsa med snöskor - men då skulle en svensk klassiker plötsligt bli utökat till fem grenar istället för fyra!
Just nu innehåller en svensk klassiker fyra grenar: skidor (klassisk åkning), simning, löpning och cykling. Det finns fem lopp, för man kan välja mellan två olika lopp när det gäller skidor: Vasaloppet eller Engelbrekts loppet --- Vasaloppet brukar bli fulltecknat direkt, men även Engelbrekts loppet är populärt, så snart kanske det är dags med ännu ett alternativt lopp så att alla som vill använda snöskor för sin klassiker får göra det?
Vasaloppet är äldst i klassiker kvartetten --- i fädrens spår sedan 1922.
Vätternrundan, med cyklingen, är det enda av de fyra loppen som inte är en tävling - ingen får en placering. Alla vinner om man så vill och alla får samma medalj.
Två gånger har folk gift sig under Vätternrundan. 1969 då Leif Bylin och Anna Karin Karlsson passade på att gifta sig på Gyllene uttern i Gränna. Nästa gång var 2002 - paret Bylins dotter Ann-Sofie gifte sig med Eric Pontius på Gyllene uttern i Gränna --- och 14 av bröllopsgästerna var också med i loppet. (Det var däremot inte obligatoriskt för bröllopsgästerna att cykla dit).
Vad som inspirerade till simningen var att folk lyckades simma över Engelska kanalen. Flera simmare blev kändisar på detta sätt, t.ex. Gertrude Ederle. Gertrude Ederle började simma från Cap Gris Nez i Frankrike, den 2 augusti 1926. 14 timmar och 39 minuter senare kom hon i land vid Kingsdown, Kent, England. Hon blev den första kvinnan som simmat över Engelska kanalen och dessutom blev hon rekordhållare - hon hade lyckats få den snabbaste tiden någonsin.
Vilken bra reklam för simningen det var! Vad ska vi göra i Sverige? Något coolt måste man göra för att promota simningen. Lösningen blev Vansbroloppet. Inte så långt som att simma över Engelska kanalen, men så kommer man heller inte till Kent när man är klar. Otur.
Hela Vansbroloppet har faktiskt vunnits av en kvinnlig deltagare. Inte damklassen alltså, utan rubbet. Det har aldrig hänt i Vasaloppet.
För att fullborda en svensk klassiker ska man sedan springa Lidingöloppet. Men sista helgen i september är det ju bokmässa i Göteborg! Det är faktiskt mer krävande än att springa 30 km i Stockholm, för på mässan tillryggalägger man samma distans (minst) lastad med tyngder av böcker …
En svensk klassiker är en härlig hyllning till alla svenska lopp och deras historia, fullt med intressanta fakta och träningstips och andra tips för de som skulle vilja satsa på att genomföra alla loppen.
Det första en svensk klassiker diplomet delades ut 1972. För att få diplomet en svensk klassiker måste fyra lopp göras på ett år. Över 70 000 har fått ut diplom på att ha klarat detta … och flera av dessa är med i 20-klubben. De som genomfört en svensk klassiker 20 gånger eller fler. 9000 personer genomför någon av klassikerna varje år. Alla som genomför någon av de olika klassikerna får i alla fall en medalj. Klassiskt. Och demokratiskt.

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.