fredag 25 april 2014

Korthuset


Hur tjuvarna flyttade ut på nätet och varför din bank lät det hända

Bankerna räknar kallt med en del svinnBankerna räknar kallt med en del svinnDaniel Goldberg, Linus Larsson
Korthuset – Hur tjuvarna flyttade ut på nätet och varför din bank lät det hända
Norstedts
Det kostar 20.000 om året att ha den finaste nivån på American Express. Hade någon krävt dig 20.000 kronor för att ha dina egna sedlar i din egen plånbok hade du förmodligen trott att de skämtade. Eller var maffia-rånare. Men kreditkort är status idag --- det finaste American Express kortet, det omtalade svarta kortet, kan man inte ens ansöka om. Man erbjuds det. Zlatan har ett sånt. Kanye West har ett sånt - han har till och med skrivit en låt om det.

Korthuset följer kreditkorten från den tid som de bara var papperskort tills det att de blivit dagens eftertraktade statussymboler. De där papperskorten hade folk förr i tiden, ett i varje affär där de brukade handla. Och så betalade man när man fick sin lön. Det första kreditkortet var Diners Club --- ett kort (fortfarande i papper) som skulle gälla på flera olika restauranger, för att visa att man var god för kredit. Det var inte fler restauranger med än vad som fick plats att trycka på baksidan av kortet. Diners Club finns än idag, är i plast och räknas som världens äldsta kreditkort. Nästa kort var BankAmericard --- lanseringen av BankAmericard var aggressiv, effektiv och fick omedelbart katastrofala följder. Men BankAmericard gick ändå inte till historien som ett misslyckande, utan finns kvar än idag under namnet Visa. Mastercard och Amercian Express är idag andra kända märken på kreditkort. Redan med BankAmericard började kortstölderna. Men det var bokstavliga kortstölder, kort som försvann i posthanteringen. Och folk blev tvungna att betala för någon annans shopping.
Magnetremsan gav upphov till nästa våg, senare kom skimming trenden och falska nätsidor … När det gäller kontokortsbedrägerier är många av upphovsmännen så sinnrika och uppfinningsrika att det verkar sanslöst att de redan tjänat multum på laglig väg.

Daniel Goldberg och Linus Larsson kartlägger hur allt hänger ihop, vad som är klistret som får korthuset att hålla ihop. För bankernas verkliga mardröm är inte några stulna kort eller länsade konton utan att folk ska klippa sönder sina kort och återgå till vanliga pengar. Då vore det slut på den lönande ruljangsen.
Daniel Goldberg och Linus Larsson är journalister med data som specialitet - de har tidigare skrivit boken Svenska hackare och Minecraft - block, pixlar och konsten att tjäna sig en hacka. Minecraft är succéspelet som påminner om lego, som alla älskar, och en svensk har designat det.
Man kan lite cyniskt säga att Korthuset också handlar om att tjäna sig en hacka --- fast på ett helt annat sätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.