söndag 26 februari 2017

Svärmödrar utan gränser - Ny feel-good av Anna Jansson

Välkomna till Visby!
Svärmödrar utan gränser
- Årets bästa deckare är en feel-good roman!


Anna Jansson
Svärmödrar utan ­gränser
Norstedts


"Svärmödrar utan gränser" är en utmärkt relationsbok, med massor av spänning och med en rejäl knorr på slutet. En överraskande twist, värdig vilken deckare som helst! Ja, "Svärmödrar utan gränser" är verkligen lika spännande som en deckare, men så är den ju också skriven av deckarmästarinnan Anna Jansson. Och hon är så duktig att hon inte behöver begå mord för att hålla intresset uppe! I "Svärmödrar utan gränser" bjuder hon dessutom på en mycket rolig parodi på en deckarförfattare!

De tre nornorna lever i högsta välmåga på Gotland

Anna Janssons första bok om hårfrisörskan Angelika, "Ödesgudinnan på Salong d’Amour", kom 2014. Angelika och hennes två systrar Vera och Ulrika ser sig själva som de tre nornorna, ödesgudinnor gjorda för att styra och ställa med människors liv till det bättre. Som täckmantel jobbar de alla som hårfrisörskor på Gotland - Angelika har Visby som sitt territorium. Men medan Angelika hade fullt upp med att styra med alla andras öden höll hon själv på att missa kärleken - men så får hon ihop det med Magnus, 14 år yngre, en riktig drömkille och bror till Ricky, som jobbar på Angelikas salong. Om du inte läst eller inte minns allt som hände i "Ödesgudinnan på Salong d’Amour" så går det utmärkt att hoppa in och börja läsa "Svärmödrar utan gränser" direkt. För det är i den här boken som svärmor gör entré - alltså deckarförfattaren som är mamma till Magnus och Ricky.

Spelar sina roller i verkligheten

Ricky försöker förklara för Angelika hur "svärmor" är:

"När morsan skriver testar hon de olika karaktärerna i sitt manus genom att vara dem. Så jag undrar vem hon var när hon gjorde entré? Det är alltid lika intressant. Hon anser att hon är skyldig läsarna att leva sig in i varje roll."

"I så fall tror jag att hon var andebesvärjare."

"Var hon bra?"

"Rätt okej. Jag gick på det, men jag kände mig ärligt talat lite försummad när hon inte ville anpassa sig till vår gemensamma verklighet ens vid vårt första möte. Vad brukar hon annars låtsas att hon är?"

"Försäkringsagent. Golvlägggare. Djuphavsdykare. Präst. Arbetsförmedlare. Prostituerad. Yrkesmördare ... Om hon klarar att spela sin roll så bra att hon blir trodd är karaktären redo att sättas på papper."

Stackars Ricky. Och stackars, stackars Angelika. Hon ställs verkligen inför ett dilemma: är en bra man värd en jobbig svärmor? Hur mycket kan man stå ut med för den man älskar?

Jag har lite svårt att föreställa mig "svärmor" som yrkesmördare - hon kan väl inte döda folk på riktigt för att leva sig in i en roll? Men hon är duktig som ficktjuv och får ihop en hel kasse full med plånböcker på en marknad och hon är även duktig på att sprida salt omkring sig som andebesvärjare.

En prisvinnande myrpotatis

Det finns ett myller av intressanta människor som är med i "Svärmödrar utan gränser". Det är precis som det är i Visby i verkligheten (och på en salong) och det finns många intriger och många förvecklingar.

En ny, rolig karaktär är Myrvid - en potatis som grävs upp i inledningskapitlet och som senare i boken vinner första pris i en tävling!

Anna Jansson har i den här nya serien lagt tonvikten på en annan typ av intriger än de sedvanliga morden på Gotland som vi vant oss vid i Maria Wern böckerna. Men maskineriet är lika väloljat och välskött - eller för att använda ödesgudinnemetaforen: alla trådar går om varandra och möts, det är bara för läsaren att försöka lista ut vilka som är viktiga trådar och vilka som bara trasslat ihop sig ändå!

En säljande feel-good formula

Anna Jansson är känd som deckarförfattare. Men "rött" är ju det nya "svart". "Romance", eller relationsromaner, är den nya deckaren; den största och mest säljande sektorn internationellt sett.

Läsare som gillar Maria Wern böckerna kommer ändå att känna igen sig i den nya ödesgudinneserien - vi befinner oss på Gotland, vi har ett (eller flera?) mysterium att lösa och ett antal misstänkta. Dessutom är det "romance" på gång och det lagas mat så det står härliga till. En del av recepten finns med i boken, och det vattnas i munnen när man läser dem. Årets deckare är en feel-good roman kryddad med en del brott och en del matlagning och en del mysterier!

Som komikern George Burns konstaterade: "alla som verkligen vet hur landet ska styras är upptagna med att köra taxi eller klippa hår."

Angelika och hennes systrar kanske inte har som mål att styra landet, men de kan åtminstone göra hela Gotland till en godare plats. Smaklig läsning!

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.