måndag 27 februari 2017

FILM: Sully - En verklig amerikansk hjälte i regi av Clint Eastwood

Tom Hanks som flygkaptenen "Sully" som nödlandade på Hudsonfloden 2009.
Till höger Aaron Eckhart som andrepiloten Jeffrey Skiles.

Regi: Clint Eastwood
Sully
USA, 2016
Medverkande: Tom Hanks, Aaron Eckhart, Laura Linney m.fl.
Warner Bros.

"Det här är de första goda nyheterna som New York har haft på länge. Speciellt involverande ett flygplan!" Miraklet på Hudson floden inträffade i början av 2009 - 2008 hade varit ett år av svarta rubriker. Bernie Madoff, Wall Street mygel, fallande börskurser, folk som förlorade sina hem.
Sullys hjältemod gav folk hopp. Hela räddningsaktionen kring nödlandningen gav folk hopp. 1.200 personer var involverade i att rädda de 155 personerna från planet och det tog 24 minuter. New York visade sig från sin bästa sida. Liksom det mytomspunna amerikanska hjältemodet.

Den 15 januari 2009 landade ett passagerarplan med utslagna motorer på Hudsonfloden, i skuggan av New Yorks skyskrapor. Alla 155 ombord överlevde. Och viktigt att påpeka: alla på marken överlevde!
Att krascha ett plan på en av jordens mest tätbefolkade ytor är inget en rutinerad pilot som Sully vill göra ... han inser att Hudsonfloden är deras bästa, ja deras enda hopp. Och han lyckas undvika alla båtar och färjor när han nödlandar.

"Vi gjorde bara vårt jobb", sa Chesley "Sully" Sullenberger efteråt. Gång på gång.

Sully är en motvillig och ödmjuk hjälte. En som framhåller gruppinsatsen. Hela personalen på flygplanet.
Alla passagerarna som samarbetade och höll sig lugna. Alla professionella och frivilliga som hjälpte till med räddningsarbetet och såg till att ingen frös ihjäl i det kalla vattnet. Men det spelade ingen roll vad Sully sa och hur ovillig han var att ta på sig den metaforiska hjältemanteln.
Det här var en historia som spred sig som en löpeld över hela världen, som blev planetens mest rapporterade historia.

Sullys liv fylldes av fotoblixtar, tv-framträdanden och hedersbetygelser från främlingar på gatan – men samtidigt led han av viktnedgång, hög puls, posttraumatisk stess. Och en utredning. Det räckte inte att han räddat alla passagararna. Kunde han inte ha räddat planet också? Ha först det tillbaka till La Guardia?

Haverikommissionen ifrågasätter Sullys kompetens: Hade det verkligen inte funnits en möjlighet att återvända till flygplatsen för en säker landning? Och de åberopar en datorsimulering som visar att det kanske hade gått. Och hävdar att den andra motorn, den som försvunnit i Hudsonfloden, var funktionsduglig. Sully får kämpa för sin heder - och inte förrän i de sista minuterna av filmen kommer han på vad som är fel med simuleringarna. Och motorn hittas i floden och visar sig ha varit helt oanvändbar - precis som Sully hävdade.

Eftersvallet till vattenlandningen är det som Clint Eastwoods "Sully" fokuserar på, då den store hjälten, flygkaptenen Sully tvingades sitta isolerad på ett hotell i New York, skild från sin familj och dessutom
drabbad av posttraumatisk stress och ofrivilligt kändisskapet.

Ingen kan göra karaktärsroller som Tom Hanks, ärrade lågmälda hjältar, och Tom Hanks är som klippt och skuren att spela denna typ av vardagshjälte som kämpar för sin heder. Han gör Sully med pondus, autenticitet och värme.

När det gäller publikintäkter är "Sully Tom Hanks bästa roll någonsin - efter Robert Langdon (hjälten i Dan Brown böckerna). Det är också Clint Eastwoods bästa och största triumf. Han har producerat, regisserad och skrivit musiken själv. 86 år gammal tror Eastwood fortfarande på den klassiske hjälten och att det finns en marknad för vuxna människor, och han trodde rätt.

"Sully" är en klassisk Hollywoodberättelse om individen mot systemet – tänk James Stewart i en Frank Capra film.

I extramaterialet får vi höra verkliga människors hyllningar till den verklige Sully - som liknas vid "that guy in It's a Wonderful Life" - dvs. James Stewarts mest kända roll i en Frank Capra film.

Berättelsen är också en upprättelse för den åldrande mannen, som trots överlägsen praktisk erfarenhet (bland annat från det militära) blir misstänkliggjord av teoretiserande ungtuppar som "spelar pacman". I verkligheten får man inte 17 försök på sig att lyckas. I verkligheten dör man på första försöket om man gör en felbedömning.

Regimässigt visar också Eastwood att gammal är ändå äldst - "Sully" berättas osentimentalt, utan överdrifter i spänningssekvenserna och utan att banka in budskapet. Smart, vuxen, intelligent underhållning som man inte är bortskämd med från Hollywood idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.