fredag 29 september 2017

Dick Harrison - Kalmars gömda historia

Jag både såg och hörde Dick Harrison. Fantastisk showman och historiker! 



Om du inte såg Dick Harrison på årets Bokmässa kanske du hörde honom. Han pratade på många olika scener om Kalmar (vilket hördes lång väg) - och han fick hela tiden Kalmar att låta som världens mest spännande stad!


Nya arkeologiska utgrävningar i Kalmar har väckt sensation inom forskarvärlden. De visar att staden är mycket äldre än vad man tidigare trott, och bilden av den gamla nordiska metropolen har förändrats i grunden.

Få svenska städer har varit scen för så många historiska konferenser, överenskommelser, belägringar och strider som Kalmar. Under medeltiden var staden en av de främsta i Norden och dess politiska betydelse var avsevärd. Kalmar hade en förmögen stadsbefolkning och slottet var ointagligt.

Men i mitten av 1600-talet gick staden under, och det medeltida Kalmar begravdes. De senaste årens arkeologiska utgrävningar i området har gett häpnadsväckande nya insikter i stadens förflutna.

Dick Harrison, författare och professor i historia, skildrar nu stadens reviderade historia. I boken ger han oss en fascinerande tidsresa från medeltid till renässans, med plats för alla dåtidens mäktiga män och kvinnor Birger jarl, unionsdrottningen Margareta, Erik XIV med flera.

Boken är rikligt illustrerad med nytagna foton från stadsmiljö och utgrävningar samt föremålsbilder. Boken är ett samarbete med Kalmar kommun.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.