söndag 17 september 2017

Det växte ett träd i Brooklyn del 1 - Om att vara 12 år i Brooklyn, året 1912 - en modern klassiker!

Det växte ett träd i Brooklyn del 1 - Om att vara 12 år i Brooklyn, året 1912 - en modern klassiker!

Betty Smith
Det växte ett träd i Brooklyn - del 1
Serie: Det växte ett träd i Brooklyn (del 1)
Översättning: Eva Alexanderson, Ulrika Gustafsson
Originaltitel: A Tree Grows In Brooklyn
ISBN: 9789188345738
Förlag: Bookmark Förlag

En uppväxt fylld av grymhet, kärlek, skratt och sorg!

”Nu var den stund inne som hon sett fram emot hela veckan: brandstegsstunden. Hon lade en liten matta på trappsteget och tog kudden från sängen och kilade in den mot stegpinnarna … Hon läste sin bok …”

Platsen är Brooklyn. Året är 1912. Francie Nolan är snart 12 år och hennes lycka är fullständig när hon klättrar ut på brandstegen med sin nya biblioteksbok och sin påse med karameller. Polkagrisar. Utanför fönstret växer ett himmelsträd, "tree of heaven", och Francie sitter som i en lövkoja, uppe i ett träd. Luftkonditioneringen är gratis.

Lumpsamling och eget arbete ger lördagsgodis

Pengar till karameller har Francie och hennes ett år yngre bror Neeley tjänat ihop själva, genom att samla lump. De flesta pengar de tjänar sparar de, men de unnar sig båda två några karameller. Francie väljer polkagrisar för fem cent.

Francie håller på att gå igenom alla böckerna i biblioteket i alfabetisk ordning och Louisa May Alcott, hon som skrev Unga Kvinnor, var så bra att Francie ser fram emot att bli klar med bokstaven Z så att hon kan få komma tillbaka till bokstaven A igen. Francie är ordningssam med sitt läsande, även om resten av hennes liv kan vara nog så kaotiskt.

Det växte ett träd i Brooklyn är som ett porträtt av en hel stadsdel under en viss tidsepok - men mest av allt får man så klart följa Francies familj. Hennes pappas familj är invandrare från Irland, hennes mammas familj kom från Österrike.  Båda Francies föräldrar är födda i Brooklyn - och det gör Francie till en stolt amerikan. (Amerikan har man blivit när föräldrarna är födda i USA - då är man inte längre en invandrare!)

Bildning - livsviktigt

Ordningssinnet kommer från mammas sida. Liksom idén att det viktigaste i livet är bildning.
När Francie föddes gav Francies mormor Mary följande råd: att mamma Katie skulle skaffa Shakespeares samlade verk och den protestantiska Bibeln (Varför inte den katolska, när de nu är katoliker? Jo, för den protestantiska har underbarare berättelser och läsningen är till för att utveckla språket och skönhetskonceptet, inte för att hamra in någon viss tro.) Men Katie fick också rådet att berätta sagor för barnen, alla de sagor som mormor en gång berättat när hennes fyra flickor var små.

Katie är skeptisk till råden, men mormor Mary vidhåller att det är viktigt med fantasi - tids nog fattar barnen ändå hur svårt det är att leva.

Fixar gratis gran till julfirandet

Det må vara svårt - men Francie och Neeley har också roligt. Boken följer de båda barnen när de firar Halloween, Thanksgiving och jul, berättar om när de gratis lyckades få tag på den allra största och finaste granen i Brooklyn, men den berättar också om vardagsbestyr, som att gå och handla. Det är de båda barnen som har hand om hushållspengarna och de har stänga order hos vem de ska köpa vad, att de aldrig ska godtaga färdigmalen köttfärs eller gammalt bröd (vad skulle Katie säga om dagens snabbköp där saker ligger i travar hur länge som helst?) och givetvis ska de pruta. Annars räcker inte hushållspengen till.

"Slice of life" med flashback

Det växte ett träd i Brooklyn är en "slice of life" precis som det var förr i tiden i Brooklyn. Francie observerar, filosoferar och tänker mycket om sin omgivning och om hur det är och varför det är som det är ...

Precis när man vant sig vid Francie som ciceron går handlingen tillbaka och man får veta hur Katie och Johnny träffades och hur det gick till när Francie och Neeley föddes.

Johnny konstaterade att han blivit tvåbarnsfar som tjugoåring, innan han ens fick lov att rösta (förr blev man vuxen och myndig vid 21) - han blir deprimerad, super sig full, missar jobbet, blir arbetslös och det är början på livslång alkoholism. Katie inser direkt att hon har tre barn att försörja, inte två, för hon kan inte räkna med att Johnny ska dra in några pengar eller ta något ansvar.

Drömmen om havslivet - inget att fiska efter!

Boken slutar abrupt efter en dag på stranden - Johnny får för sig att ta med sig Francie och Neeley och en tredje unge till havet och ro med dem, men allt går åt helvete, Johnny kan ingenting om att ro eller att fiska, barnen blir alla sjösjuka och illamående och inte blir det bättre av fisklukten (Johnny köper fisk, som visar sig vara gammal, för hela 25 cent,  utan att pruta, bara för att säga att han fångat något!). När alla tre barnen kräks på väg hem i spårvagnen undrar Johnny förtvivlat varför allt han någonsin gör blir fel - ingen har egentligen haft kul, allra minst han själv. Och fisken lämnas åt sitt öde i spyorna.

Det var bättre att drömma om havet än att vara ute på det.

Om slutet på boken verkar abrupt, så är det för att det finns en del två - där man får följa Francie och Neeley som tonåringar.

Betty Smith inspirerad av sin egen barndom

Betty Smiths egen barndom har inspirerat henne till dessa böcker. När boken kom ut 1943 blev det en stor favorit bland amerikanska soldater "overseas" och boken filmades och vann Oscars redan 1945. Gång på gång har Det växte ett träd i Brooklyn hamnat på listor över de allra bästa böckerna genom tiderna och Det växte ett träd i Brooklyn är en av 1900-talets stora amerikanska klassiker.

Det ovanliga med den här klassiska succéromanen är att det inte finns något storvulet över handlingen - vardagsdramatik och en tolvårig flickas fantasi räcker en lång väg för succé!

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.