Lars Lönnroth berättar om och signerar Det germanska spåret. Fascinernade läsning! Foto B. Graham. |
Germanerna var ett multikulturellt folk (som gärna utvandrade och invandrade och vandrade i allmänhet) och de hade ett rikt kulturellt arv, vårt arv, som måste räddas från högerextrema krafter som försöker göra germanerna till något de inte är (eller var) och som även försöker lägga beslag på kulturarvet - och omtolka det och omvrida det för egna syften.
Någon som gjort en hel del från att rädda det germanska arvet från nazisterna och deras efterföljare är Tolkien, menar Lars Lönnroth. Ingen kan väl läsa Sagan om Ringen och tycka att det är reklam för mandom och morske män och främlingsfientlighet. Hjältarna är de snälla hobbitarna som helst vill ha lugn och ro och inget bråk. Och de ser inte sig själva som värda mer än andra.
Någon annan som gjort en hel del för att rädda det germanska arvet är Lars Lönnroth själv.
Lägg vantarna på den här boken - den är jättebra och intressant och viktig! Speciellt i dagens läge!
De vilda germanernas muntliga diktning omtalas redan av den romerske historikern Tacitus omkring år 100 e.Kr., men det är först på medeltiden som denna diktning ger upphov till skrivna mästerverk som Beowulf, Nibelungenlied, Eddan och de isländska sagorna. Traditionen går därifrån vidare till Wagners operor och nazismens hjältemyter, men Lars Lönnroth vill i denna översikt visa att den också rymmer mycket annat, häribland moderna fantasyromaner som Ringarnas herre och TV-serier som Game of Thrones.
Det germanska spåret i västerländsk litteratur kan liknas vid en snårig, trolsk och ofta svårframkomlig skogsstig där man kan träffa på nästan vad som helst - men åtskilligt av bestående värde.
Lars Lönnroth är professor emeritus i litteraturvetenskap och har skrivit flera böcker om fornnordisk litteratur. Han har också översatt Den poetiska Eddan och flera isländska sagor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.